ECOLOGIE 3 mai 2019

Garda de Mediu Covasna: fermierii care ard vegetația riscă să-și piardă subvențiile

de Iulia Drăghici - Taraș | 2062 vizualizări

Amploarea incendiilor a determinat autoritățile să încheie un protocol  

Fermierii beneficiari ai cererilor unice de plată riscă să își piardă sau să le fie reduse subvențiile dacă ard miriștile și resturile vegetale pe terenul arabil sau vegetația pajiștilor permanente, informează Garda de Mediu Covasna. Regula este prevăzută într-un protocol încheiat între Garda de Mediu, APIA și Inspectoratul pentru Situații de Urgență, cu scopul de a stopa acțiunile de incendiere a resturilor vegetale pe terenurile agricole, fenomen care a luat amploare, atât ca număr, cât și ca pagube produse.

„Având în vedere amploarea fenomenului de incendiere a resturilor vegetale de pe terenurile agricole, la nivelul instituțiilor APIA, IGSU și GNM (n.red. Gărzii Naționale de Mediu) s-a procedat la stabilirea în regim de urgență a unui plan de acțiuni în vederea stopării acestui fenomen, drept pentru care s-a încheiat Protocolul de colaborare privind acțiunile de monitorizare a modului de respectare de către fermieri a bunelor condiții agricole și de mediu referitoare la arderea miriștilor și a resturilor vegetale pe terenul arabil și la arderea pajiștilor  permanente.

Prin prezentul comunicat aducem la cunoștința fermierilor, posibili beneficiari care depun cereri unice de plata la A.P.I.A. și solicită sprijin financiar  aferent  schemelor  și   măsurilor  de  sprijin  că,   potrivit Anexei la Ordinul MADR/MMAP/ANSVSA nr. 352/636/54 din 2015 privind aprobarea normelor de eco-condiționalitate în cadrul schemelor și măsurilor de sprijin pentru fermierii din România, una dintre cerințele obligatorii aferente standardului pentru bunele condiții agricole și de mediu este GAEC 6.2: „Este interzisă arderea miriștilor și a resturilor vegetale pe terenul arabil, precum și a  vegetației  pajiștilor permanente”. Obiectivul standardului GAEC 6.2 îl reprezintă „menținerea nivelului de materie organică din sol, inclusiv interdicția de a incendia miriștile arabile. În situația în care beneficiarii mai sus menționați nu respectă GAEC 6.2 în orice moment în cursul anului calendaristic în cauză, acestora Ii se aplică o sancțiune administrativă. Sancțiunea administrativă se aplică prin reducerea plăților sau excluderea de la  întreaga  suma a plăților menționate mai  sus, care  au fost  acordate  sau  urmează  a fi acordate beneficiarilor respectivi în baza cererilor de ajutor pe care aceștia le-au transmis sau urmează să le transmită în cursul anului calendaristic în care a avut loc constatarea. Sancțiunea  administrativă este aplicată fermierilor pentru fiecare schema de plată accesată”, arată comunicatul transmis joi de Garda de Mediu Covasna.

Încălcarea obligației proprietarilor și deținătorilor de terenuri cu titlu sau fără titlu de a nu arde miriștile, stuful, tufărișurile sau vegetația uscată fără acceptul autorității competente pentru protecția mediului și fără informarea în prealabil a serviciilor publice comunitare pentru situații de urgență constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 3.000 lei la 6.000 lei, pentru persoane fizice, și de la 25.000 lei la 50.000 lei, pentru persoane juridice, potrivit  OUG 195/2005 privind protecția mediului.

Același act normativ  menționează și că  arderea  miriștilor, stufului , tufărișurilor și vegetației ierboase din ariile protejate și de pe terenurile supuse refacerii ecologice constituie infracțiune dacă a fost de natură să pună în pericol viața ori sănătatea umană, animală sau vegetală.

Statistica de la începutul anului curent a ISU Covasna arată că până în aprilie  pompierii participaseră deja la peste 30 de incendii de vegetație.

Distribuie articolul:  
|

ECOLOGIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.