Era Antropocenă: Oamenii de ştiinţă declară începutul erei influenţată de activităţile umane
Impactul pe care îl au oamenii asupra Pământului este atât de profund, înctât o nouă eră geologică - Era Antropocenă - trebuie să fie declarată, potrivit unui grup de experţi care a prezentat propunerea în faţa Congresului Internaţional de Geologie, în Cape Town, luni, 29 august.
Noua epocă ar trebui să înceapă din 1950, potrivit experţilor, fiind cel mai probabil definită de elementele radioactive dispersate pe suprafaţa planetei de testele cu bombe nucleare, deşi o dispunere de alte semnale - inclusiv poluarea cu plastic, funinginea de la centralele electrice, cimentul, şi chiar oasele lăsate în urmă de proliferarea globală a puilor domestici - este acum luată în considerare, potrivit The Guardian.
Epoca curentă, Holocen, reprezintă cei 12.000 de ani de climat stabil de la ultima Epocă de Gheaţă încoace, în timpul căreia s-au dezvoltat toate civilizaţiile umane. Dar accelerarea extraordinară a emisiilor de dioxid de carbon şi creşterea nivelului mării - începute de la mijlocul secolului 20 - extincţiile masive ale speciilor, transformarea pământului prin defrişări marchează sfârşitul acestei ere, argumentează experţii.
Planeta este atât de afectată, încât Epoca geologică Holocen trebuie să-i facă loc Epocii Antropocene.
„Semnificaţia erei Antropocene este că setează o traiectorie diferită pentru sistemul planetei, din care facem şi noi parte, bineînţeles“, a spus profesorul Jan Zalasiewicz, geolog la Universitatea din Leicester şi liderul Working Group on the Anthropocene (Grupul de Lucru pentru Antropocenă/ WGA), care a început munca de cercetare în 2009.
„Dacă recomandarea noastră este acceptată, Antropocena va fi început cu doar puţin înainte de a fi fost eu născut“, a mai adăugat acesta.
Profesorul Chris Rapley, om de ştiinţă specializat în climat, de la University College, din Londra, şi fost director al Muzeului de Ştiinţă din acelaşi oraş, a declarat: „Antropocena marchează o nouă perioadă în care activităţile colective domină maşinăria planetară“.
Dovezile impactului pe care îl au oamenii asupra planetei sunt copleştioare, dar schimbările sunt destul de recente în termeni geologici, unde o epocă, de obicei, se întinde pe zeci de milioane de ani.
„O critică adusă erei Antropocenă, în termeni de geologie, este că are o durată foarte scurtă“, a mai spus Zalasiewicz. „Replica noastră este că multe dintre schimbările care au avut loc sunt ireversibile“.
Dovezi ale erei Antropocenă:
- Activitatea umană a împins ratele extincţiei animalelor şi plantelor mult peste media pe termen lung. 75% dintre specii vor dipărea în următoarele secole dacă activităţile curente deprinse de oameni continuă;
- Nivelul ridicat de încălzire globală cu dioxid de carbon în atmosferă se află la cea mai rapidă rată din ultimii 66 de milioane de ani;
- Activitatea umană a lăsat în ape şi oceane atât de mult plastic, încât particule de microplastic sunt acum practic omniprezente, iar această situaţie va lăsa în urmă înregistrări record de fosile, ce vor fi descoperite de generaţiile viitoare;
- S-a dublat cantiatea de nitrogen şi fosfor din pământuri, în ultimul secol, cu utilizarea îngrăşămintelor. Acesta este cel mai mare impact asupra ciclului de nitrogen, de 2,5 miliarde de ani încoace;
- Există un strat permanent de particule de aer în sedimente şi gheaţă, precum fum negru de la arderea combustibililor fosili.