ECOLOGIE 11 aprilie 2019

Două tinere din Sfântu Gheorghe declară război pungilor de plastic

de Daniela Luca | 3924 vizualizări

Inițiativa „Mai puțin plastic, Sfântu Gheorghe!” a adunat peste 600 de covăsneni

Becsey Éva și Eszter Várkonyi, tinerele din Sfântu Gheorghe au creat recent pe o rețea de socializare un grup pentru a trage semnale de alarmă în scopul reducerii consumului de plastic în reședința de județ. Ulterior, acestea au inițiat o petiție prin care îndeamnă locuitorii să fie acea „picătură din ocean” și să renunțe la utilizarea pungilor din plastic, sau a altor produse care dăunează mediului înconjurător.

 „Ne-am hotărât să facem un grup pe Facebook, „Mai puțin plastic, Sfântu Gheorghe !”. Ne-am săturat de faptul că în magazine și în piață ne dau pungi de plastic fără să cerem și acum suntem peste 600 de membri. Am făcut și o petiție cu același titlu și au semnat și acolo vreo 600 de oameni din Sfântu Gheorghe”, ne-a spus Becsey Éva.

Așadar, tinerelele vor să propună comercianților din oraș să accepte o „afacere”. Cerințele lor sunt următoarele:

„Rugăm ca la casele de marcat, pe lângă pungile din plastic, să se vândă și plase de pânză, iar casierii să le propună cumpărătorilor pe acestea din urmă de fiecare dată când ei cer pungi din plastic. În brutării produsele de panificație proaspete să fie puse în pungi sau pachete de hârtie.  La secția de fructe-legume cerem să fie disponibile spre vânzare săculețe refolosibile, iar produsele vrac să fie cântărite și în ambalaje aduse de acasă”, se arată în petiție.

În schimb, inițiatorii spun că magazinele care se for conforma acestor propuneri, vor fi răsplătite prin reclamă pe rețelele de socializare și în media, dar și prin faptul că ei vor deveni clienți fideli ai magazinului respectiv și vor încuraja oamenii să își facă cumpărăturile de acolo.

În plus, inițiatorii vor să instaleze în magazinele mari și în piețele din Sfântu Gheorghe, panouri informative despre cum să reduci consumul de plastic și care sunt consecințele negative ale utilizării acestuia, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung.

„Nu numai în magazine vrem să facem aceste demersuri. E important să conștientizeze oamenii aceste lucruri. Vom încerca să îi informăm, la piață, în magazien, să nu ceară pungi de plastic, să încurajăm să își ia cu ei recipiente. Concret vrem să informăm oamenii despre scutecul lavabil, sau curățenie fără chimicale, sau cosmetice hand made și altele”, a mai precizat Becsey Éva, care a adăgat totodată că, în cele din urmă, acestei inițiative se vor alătura în jur de o mie de oameni.

Și localul Szimpla din reședința de județ „luptă” cu plasticul de ceva vreme. Patronii localului îndeamnă clienții să folosească paiele din macaroane, sau pahare şi farfurii comestibile, fabricate din tărâţe de grâu, presate cu aburi. Chiar dacă sunt ceva mai costisitoare, proprietarii spun că efortul financiar merită de dragul mediului înconjurător. Acțiunea are totodată și scop de promovare a acestui tip de vase prietene cu natura.

În plus, cei care își fac cumpărăturile în magazinul din incinta localului, nu sunt nevoiți să cumpere o nouă pungă de cadou. Cei care aduc câteva pungi de cadou pe care le au acasă, primesc o cafea sau un ceai din partea casei. Astfel, clienții următori pot să își aleagă punga pentru cadou, pe care o vor primi gratuit.

Totodată, alt fapt îmbucurător este că, potrivit celui mai recent bilanț TEGA, în perioada ianuarie – martie 2019, cantitatea deșeurilor colectate selectiv în județul Covasna crescut cu 300 de tone față de aceeași perioadă a anului trecut, de la 1.080 de tone la 780 de tone.

Distribuie articolul:  
|

ECOLOGIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.