ECOLOGIE 28 august 2018

De ce este important să producem mai puține deșeuri biodegradabile?

de Covasna Media | 2856 vizualizări

Dacă omitem importanța din punct de vedere al protecției mediului, are vreun impact colectarea separată a deșeurilor?

Ambrus József, directorul Asociației de dezvoltare intercomunitară Sistem integrat de management al deșeurilor în județul Covasna și Máthé László directorul firmei de salubrizare SC TEGA SA, au prezentat rezultatul și impactul pe termen lung al colectării separate al deșeurilor biodegradabile.

După cum este cunoscut, deșeurile generate în județul Covasna, ajung la Centrul de management integrat al deșeurilor construit din fonduri UE situat în satul Leț. De soarta deșeurilor răspunde operatorul centrului SC ECO BIHOR SRL, al cărui activitate este monitorizată de Asociația de dezvoltare intercomunitare Sistem integrat de management al deșeurilor în județul Covasna, adică de ADI SIMD Covasna.

Până recent, în Sfântu Gheorghe nu a existat colectarea separată a deșeurilor verzi, iar începând cu luna iulie prin distribuirea de către TEGA a celor 3000 de containere s-a început această activitate, care funcționează foarte eficient.

„Proiectul prin care s-a realizat centrul din localitatea Leț, reglementează mai multe aspecte, cum ar fi și soarta deșeurilor verzi. Conform viziunii uniunii, există diferență între zona urbană și cea rurală, întrucât în zona urbană nu este specifică activitatea de agricultură, iar in zona rurală da, mai ales în județul Covasna. UE dorește reducerea cantității deșeurilor generate și, în acest sens, se pune accent pe compostarea individuală în gospodării. Statisticile arată că, în mediul rural se produce o cantitate mai mică de deșeu biodegradabil, jumătate cât în mediu urban, datorită faptului că se compostează și se utilizează în creșterea animalelor. Acest lucru se reflectă și în tarifele aplicate, întrucât în zona rurală tariful de colectare a deșeurilor menajere este mai mic față de zona urbană. Evident, în mediul rural sunt și gospodării care au un stil de viață asemănător mediului urban, adică nu valorifică deșeurile biodegradabile. Pentru această categorie trebuie găsită o soluție, avându-se în vedere că generează mai mult deșeu decât cel care compostează. În acest sens a apărut recent un act normativ, care reglementează aplicarea tarifelor diferențiate“ – subliniază Ambrus József, directorul Asociației.

„În Sfântu Gheorghe suntem foarte mulțumiți de rezultate, trebuie să le mulțumim locuitorilor că au luat în serios, acest lucru. În primul rând de la casele particulare, dar și în jurul blocurilor, respectiv de la firmele de întreținere spații verzi colectăm și astfel deșeurile biodegradabile nu ajung la eliminare prin depozitare. Trebuie să știm că pentru fiecare tonă de deșeu care ajunge la depozitare trebuie să plătim, iar deșeurile biodegradabile sunt preluate gratis de către operatorul Centrului de management integrat al deșeurilor din satul Leț şi astfel se economisesc cheltuieli care ar trebui suportate de către populație. Totuși, noi avem cheltuieli cu colectarea deșeurilor biodegradabile, cum ar fi cheltuieli de transport, combustibil, forță de muncă, dar neexistând tarif de depozitare, astfel nu se generează cheltuieli în sarcina locuitorilor“ – a menționat Máthé László.

Máthé László a subliniat: „Totodată se pot ivi situații în care o persoană fizică are nevoie să se debaraseze de deșeurile biodegradabile. Există o soluție gratuită, oricine poate aduce aceste deșeuri biodegradabile: iarbă, frunze, crengi la Centrul de colectare a deșeurilor de pe strada Energiei, curat, fără să conțină și alte deșeuri. Vom prelua la fața locului, fără să se plătească nimic. În cazul în care este vorba de cantități mai mari de deșeuri biodegradabile, există de asemenea o soluție. Putem oferi 2 containere cu mărimi diferite, 4 și respectiv 7 mc cu 50, respectiv 90 lei bucata. Transportul acestora în Sfântu Gheorghe este gratuit, iar în afara orașului vom percepe un cost de 4,8 lei pe kilometru, pentru că transportul este o cheltuială.“

Ambrus József, despre rezultatele obținute a declarat: „În mediul rural rata deșeurilor colectate selectiv a crescut de la 1,2 % la 15,5%, și ceea ce este și mai important s-a redus cantitatea de deșeuri depozitate, indicând faptul că deșeurile verzi, crengile, materialele biodegradabile sunt valorificate altfel“.

Dacă în august 2017 s-au adunat 100 de tone de materiale biodegradabile la Tega, până în luna august anul curent statistica arată deja că s-au strâns 200 de tone, iar Máthé László se așteaptă la un rezultat de 250 de tone. Colectarea separată a deșeurilor biodegradabile este deosebit de importantă pentru România, așadar și pentru județul Covasna, luând în considerarea obligativitatea de a reduce cantitatea de deșeuri depozitate, iar încă în momentul de față rezultă că 50% sunt deșeuri biodegradabile. Dacă acest lucru nu se întâmplă, pe baza legislației UE populația va trebui să plătească o penalizare, ceea ce TEGA și ADI SIMD doresc să evite cu siguranță.

Biroul de presă TEGA SA

Distribuie articolul:  
|

ECOLOGIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.