ECOLOGIE 3 iulie 2023

Curs internațional în vederea reducerii amprentei ecologice

de Covasna Media | 1327 vizualizări

Tineri din 11 țări au participat la un curs Erasmus+ organizat de InnoEdu – Asociația pentru Inovație în Educația Adulților la Centrul European de Studii din Arcuș, în perioada 17-24 iunie. Participanții au venit din România, Ungaria, Estonia, Grecia, Macedonia de Nord, Turcia, Italia, Polonia, Lituania, Cehia, Bulgaria.

Scopul cursului de formare  3R: Reduce Reuse Recycle  a fost de a promova o muncă de tineret mai ecologică, mai durabilă și fără plastic. De asemenea, cursul a promovat metode și instrumente pentru o activitate de tineret mai ecologică, mai durabilă și fără plastic. Formarea s-a axat pe creșterea gradului de conștientizare a tinerilor în ceea ce privește protecția mediului și dezvoltarea durabilă. Aceștia au participat, de asemenea, la o vizită de studiu la fabrica de prelucrare a deșeurilor din Leț Eco Bihor, unde au văzut procesul de reciclare a deșeurilor. O altă vizită a avut loc în Rezervaţia naturală de la Reci, renumită pentru nisipurile sale deșertice. 

Pe lângă vizitele de studiu, au fost organizate workshopuri practice și prezentări profesionale. Participanții au colectat diverse plante și ceaiuri tipice regiunii noastre, apoi au confecționat filtre și pliculețe de ceai și au gustat sucul de soc. Prezentările profesionale au fost concepute cu implicarea experților locali, Enikő Mátyus, consilier în domeniul sustenabilității, cu privire la cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă elaborate de ONU, dr. Tihamér Sebestyén, profesor adjunct la Sapientia EMTE, cu privire la energiile regenerabile și situația acestora în România, Júlia Ferencz, expert din partea biroului de tineret din Sfântu Gheorghe, care a susținut o prezentare privind gândirea ecologică și responsabilitatea personală.

Obiectivele de dezvoltare durabilă îndeamnă toate țările să acționeze pentru a promova stabilitatea și pentru a proteja planeta. Ele se bazează pe strategii care promovează creșterea economică și abordează o serie de aspecte sociale, cum ar fi educația, sănătatea, protecția socială și locurile de muncă.

În ceea ce privește energia regenerabilă, România are un potențial semnificativ în acest domeniu, existând numeroase oportunități pentru producția de energie regenerabilă. Aceasta este în creștere, dar sunt necesare eforturi suplimentare pentru a extinde producția de energie alternativă și pentru a exploata sursele de energie durabilă. Uniunea Europeană pune la dispoziție programe de granturi pentru finanțarea unor astfel de proiecte.

Éva Orsolya Grüman, președintele Asociației InnoEdu, a declarat: Programul internațional este deosebit de relevant, deoarece pune accentul pe conștientizarea problemelor de mediu și pe durabilitate în activitățile organizațiilor de tineret. Această activitate deschide oportunități uriașe pentru tineri în domeniul protecției mediului. Implicarea tinerilor poate lua mai multe forme: voluntariat, proiecte școlare, cercetare științifică sau chiar participare la procesul decizional.

Pe parcursul formării, participanții au dobândit atât experiență teoretică, cât și practică, astfel încât să poată utiliza aceste cunoștințe în propriul mediu pentru un mediu mai durabil și mai ecologic. Proiectul a fost finanțat de Comisia Europeană prin programul Erasmus+.

(Sursa: comunicat de presă)

Distribuie articolul:  
|

ECOLOGIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.