Covăsnenii se alătură Marșului pentru Păduri: Îmbrățișează un copac!
În cadrul acțiunii, participanții vor fi duși în zona în care urmează să se construiască „Family Adventure Park”
Sfântu Gheorghe se alătură Marșului pentru Păduri duminică, 3 noiembrie, printr-o acțiune a activiștilor de mediu care luptă pentru protejarea pădurii din zona izvorului Honvéd din Șugaș Băi.
În reședința județului Covasna, evenimentul este programat să înceapă la ora 12:00, iar punct de întâlnire este Piața Kálvin. Marșul începe la 12:30, spre Izvorul Honvéd prin strada Borvíz. La ora 13:00 participanții vor ajunge la destinație și vor putea lua parte la o acțiune simbolică, de îmbrățișare a copacilor. Momentul va fi imortalizat din dronă, anunță organizatorii evenimentului.
„Cu o îmbrățișare putem să înțelegem ce ne povestesc fagii de sute de ani. La fel putem să dăm de înțeles conducătorilor orașului nostru că ne este importantă liniștea drumului care duce la Șugaș Băi. Nu foarte multe localități au astfel de comoară în vecinătatea lor. Hai să-l ocrotim. Împreună”, transmit, prin intermediul Facebook, coordonatorii acțiuni.
Nu întâmplător, acțiunea este organizată în aceeași zi când are loc și Marșul pentru Păduri de la București, organizat de Green Peace Romania și Agent Green.
„Cu această acțiune ne alăturam Marșului pentru Păduri de la București, și la revendicările acestuia inclusiv, organizat de Greenpeace Romania, Agent Green și Declic. La fel ca și acțiunea din București, nu avem culoare politică și nici nu dorim să fie asociat în vreun fel”, transmit coordonatorii acțiunii.
Aceștia mai anunță că în cele două campanii de strângere de semnături de până acum 1.200 de persoane și-au manifestat astfel susținerea față de cauza activiștilor de mediu, de a opri construirea Family Adventure Park în zona Șugaș Băi.
„1.200. Atâția oameni s-au alăturat cauzei noastre de a spune nu parcului de distracții imaginat în zona izvorului Honvéd. Atâția oameni vor să nu fie complici la masacrarea pădurilor care a luat un ritm alarmant în ultimii ani. Atâția oameni vor să păstrăm zona așa cum o cunoaștem și astăzi”, spun coordonatorii acțiuni, care punctează că acțiunea de duminica viitoare va avea tocmai scopul de a prezenta semnatarilor și celor interesați zona în care va fi amplasat proiectul.
Cele două campanii de strângere de semnături s-au desfășurat în 10 și 11 octombrie și în 18 și 19 octombrie în Sfântu Gheorghe.
Semnăturile astfel strânse vor fi atașate unei petiții care va fi predată Primăriei Sfântu Gheorghe și Consiliului Local.
De fapt, activiștii de mediu vor să convingă autoritățile din Sfântu Gheorghe că „Family Adventure Park” ar trebui să fie construit în altă parte, nu în zona Șugaș Băi, pentru că proiectul va distruge un habitat din jurul orașului și va duce la dispariția unor goruni vechi de 200-300 de ani, de o valoare inestimabilă.
„Încurajăm conducerea orașului să aprobe investiții care garantează păstrarea zonelor verzi și a pădurilor, și totodată dezvoltă orașul. Acceptarea cerințelor membrilor comunității este una dintre pietrele de temelie ale statului de drept. Vă rugăm să luați în considerare exigențele petiționarilor cetățenilor care semnează această petiție”, arată textul petiției pentru care s-au strâns semnături.
„Family Adventure Park” este proiectul care vizează construirea unui parc impresionant de aventură pe o suprafaţă de peste 12 hectare între municipiul Sfântu Gheorghe şi staţiunea Şugaş Băi.
Primarul Antal Árpád a spus într-o conferință de presă că nu ar susține un proiect care afectează mediul înconjurător și că dacă se dovedește că „Family Adventure Park” va aduce atingere naturii sau intereselor cetățenilor, atunci nu se va mai face.
„Am spus asta de multe ori, dar pentru asta trebuie să se vină cu argumente”, a punctat primarul.
Proiectul, care se înscrie în Strategia integrată de dezvoltare urbană a municipiului Sfântu Gheorghe şi care are ca scop dezvoltarea turismului şi diversificarea spaţiilor de agrement pentru localnici, ar urma să fie implementat în 16 luni. Investiția public-privată se ridică la 4,7 milioane de euro.
Printre investițiile care ar urma să fie realizate aici se numără orăşelul în miniatură, „Gulliver City” (care prin tehnologii 3D va reproduce monumente din întreaga lume, precum și sistemul solar), o clădire de două nivele pentru magazin de suveniruri și cafenea, cinema și sală de jocuri, un Alpin Coaster (pe o lungime de un kilometru, cu diferenţe de nivel), un Magic Water Lift (cu ascensor ce va coborî într-un lac, către un tunel de sticlă, de unde va putea fi văzută fauna subacvatică), un Bus Safari ( autobuzul școlar care îi va duce pe călători în toată lumea, prin intermediul imaginilor virtuale), dar și un parc de aventură, cu zid de cățărare și tiroliană.