ECOLOGIE 24 martie 2020

Continuă povestea gropii de gunoi clandestine de lângă strada Tunelului

de Covasna Media | 5094 vizualizări

Autoritățile au anunțat că încă se fac cercetări pentru a se stabili care sunt cu adevărat responsabilii 

Mediul online are și părțile sale bune, după cum am observat zilele trecute. Cu ajutorul rețelei de socializare Facebook autoritățile din Întorsura Buzăului s-au mobilizat și au făcut „curățenia de primăvară” pe un teren de lângă strada Tunelului. Între timp, autoritățile au spus că se caută vinovații.  Totuși, cei acuzați în primă fază că ar fi făcut groapa de gunoi clandestină spun că adevărul este, într-adevăr, undeva la mijloc și că responsabili ar fi mai mulți. 

După publicarea știrii de vineri, în care anunțam că autoritățile s-au întors, a doua oară, pe strada Tunelului pentru a aduna deșeurile de pe un spațiu verde ce s-a transformat, în decursul mai multor ani într-o adevărată groapă de gunoi, un locuitor al străzii respective spune că vina se poate împărți în multe părți. 

„Toată lumea din zonă a aruncat acolo până să vină serviciul de salubrizare, apoi a venit serviciul de salubrizare. Pentru unii a fost prea scump, pentru alții mai ieftin. Unii și-au permis să îl țină, alții nu. Familia mea, de exemplu, are contract de salubrizare, dar nu a avut bani ca să mențină contract, pentru că ne costă foarte mult și l-a băgat automat în impozitul de la Primărie, deci noi plătim impozit pentru gunoiul care se ridică de pe stradă. Noi acum băgăm gunoiul în tomberonul curții, care este unul pentru care plătește mătușa mea și ea și-a dat acordul să punem și noi gunoiul acolo sau, îl ducem direct lângă SAM (n. red. magazin din apropiere), unde sunt trei tomberoane de trei culori diferite: pentru hârtie, pentru sticlă și gunoi menajer”, a spus, pentru Observatorul de Covasna, George Adrian Macoș, membru al familiei acuzate că ar fi responsabilă pentru deșeurile ce zac în apropierea casei lor.

Mai mult, localnicul spune că vecinii ar fi făcut sesizări la Primărie în legătură cu problema gunoiului, dar degeaba.

„S-au făcut multe sesizări, s-au făcut și în privința apei, și în privința canalizării, și în privința asfaltului, și în privința luminii. Încă nu am fost încadrați în proiect, pentru că Primăria nu dispune de acești bani”, ne-a explicat George Adrian Macoș.

„Nu am primit nicio sesizare, nu am știut de locul ăla de acolo”

Pe de altă parte, autoritățile spun că, până la postarea care a creat o mulțime de discuții în mediul online, nicio persoană aflată la conducerea orașului nu știa de existența unui asemenea loc.

„Nu am primit nicio sesizare, nu am știut de locul ăla de acolo, deci nu pot să spun”, a precizat, pentru Observatorul de Covasna, vineri, viceprimarul Orașului Întorsura Buzăului, Ștefan Platon.

Întrebat cum își explică, totuși, faptul că de atâta timp deșeurile acelea poluează pământul fără ca nimeni să fi făcut ceva concret până zilele trecute, viceprimarul spune că și vegetația a ajutat  ca mizeria să rămână bine ascunsă atâta vreme.

„Păi sunt oamenii din zonă de acolo, că acolo au făcut o groapă de gunoi clandestină, deci ca să nu mai dea la container s-au dus acolo. Dar bine, de zeci de ani sunt gunoaie acolo, deci să fie foarte clar. Sunt câteva case acolo, câteva familii, care au aruncat acolo. Ce au zis? Aici nu vede nimeni, sunt tufe, sunt astea. Ce e drept că vegetația de acolo le-a cam mascat”, explică viceprimarul Ștefan Platon.

„Sesizarea” online, apreciată chiar și de autorități

Viceprimarul Orașului Întorsura Buzăului, Ștefan Platon, spune că este bine că autoritățile au fost sesizate, dar totodată consideră că administrația orașului este criticată în permanență, fie că există un motiv întemeiat, fie că nu.

„A trecut cineva pe acolo, probabil că este și o, cum să spun, o situație în care domnul ăsta care a făcut sesizarea, bravo lui, deci nu de alta, vreau să spun altceva: este într-un conflict continuu cu Primăria. Și dacă faci bine, și dacă faci rău, ne atacă pe toate părțile, deci nu se poate. Dar faptul că ne-a sesizat acolo e ok, deci asta nu avem ce comenta”, ne-a mai spus Ștefan Platon.

Localnicii riscă acum amenzi cuprinse între 2.000 și 6.000 de lei

L-am întrebat pe viceprimarul orașului care sunt amenzile pe care le riscă cei care au făcut dintr-un spațiu verde groapă de gunoi clandestină, iar acesta spune că vor proceda „Conform legii, ce spune legea, așa procedăm”

Asta înseamnă că cei găsiți vinovați pot primi, conform OUG 16/2020, publicată în Monitorul Oficial pe 11 februarie, anul curent, amenzi cuprinse între 2.000 și 6.000 de lei, deoarece acestea sunt sancțiunile prevăzute de lege pentru cei care „aruncă și depozitează gunoaie pe anumite porțiuni ale drumurilor publice sau în alte zone adiacente” 

O postare publicată miercurea trecută pe Facebook, în care se prezentau deșeurile de pe strada Tunelului a mobilizat autoritățile și, astfel, reprezentanți ai Primăriei și ai firmei Salubritate IBSV SRL Întorsura Buzăului au organizat o acțiune de ecologizare. Joi, o nouă postare anunța că deșeurile nu se adunaseră în totalitate, dar curând după aceasta doi angajați de la Primărie s-au întors pentru a continua treaba. 

David Leonard Bularca

Distribuie articolul:  
|

ECOLOGIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.