ECOLOGIE 7 noiembrie 2022

Comuna Bățani, amendată cu 15.000 de lei din cauza gunoaielor

de David Leonard Bularca | 1557 vizualizări

Primarul spune că, deși e legală, sancțiunea nu va rezolva problema și se declară neputincios

Garda de Mediu Covasna a amendat comuna Bățani cu 15.000 de lei, din cauza unor depozitări ilegale de deșeuri. Primarul din Bățani, Simon András, a spus, pentru CovasnaMedia.ro și Observatorul de Covasna, că este vorba despre un întreg fenomen – prin care o parte dintre cetățeni nu vor să se conformeze regulilor, continuând să arunce gunoaie în zone neconforme. Edilul se declară neputincios și susține că mai mult decât să plătească amenda primită de la Garda de Mediu și să curețe zona, nu are ce face. 

„Urmare a unei sesizări înregistrate la Garda de Mediu Covasna privind existența unor depozitări ilegale de deșeuri pe teritoriul U.A.T. Bățani, o echipă de comisari s-a deplasat la fața locului. La verificarea efectuată în teren s-au identificat deșeuri amestecate (plastic, carton, deșeuri menajere, fier vechi și sticlă) în zona indicată în sesizare (loc. Herculian)

Pentru neconformitățile constatate U.A.T. Bățani a fost sancționată contravențional cu amendă în valoare de 15.000 de lei conform OUG nr. 92/2021 privind regimul deșeurilor și s-au impus măsuri pentru salubrizarea zonei unde s-au constatat deșeuri abandonate, precum și valorificarea acestora prin unități autorizate în acest sens, a informat Garda de Mediu Covasna la finalul săptămânii trecute, prin intermediul paginii de Facebook a instituției. 

Primarul din Bățani spune că amenzile nu rezolvă situația deșeurilor aruncate la întâmplare. 

„Știți cum este. Poate să mă amendeze și astăzi, și mâine, 24/24, oricând. Cine nu crede... Fenomenul ăsta va fi tot mai mult și mai mult. E un cartier al romilor, clădiri neautorizate, construcții și populat. Ei lege nu cunosc, nu au lege și autoritatea și instituțiile de forță care sunt actuale nu se ocupă cu asta. Acum primarul cât mai poate primește amendă”, ne-a spus Simon András, sâmbătă, într-o discuție telefonică. 

Edilul se declară revoltat de situația creată, mai ales pentru că susține că nu el este de vină. 

„Dacă Garda de Mediu în asta vede rezolvare, că dăm amendă primarului, primarul să știți că a făcut tot ce trebuia să facă. Am dus pubele, am așezat o pubelă ultima dată ca să care acolo gunoiul. Știți ce au făcut? Au dat foc. Au demontat pubela, au scos roțile din pubelă și după au dat foc. Împrăștie peste tot. Deci fenomenul ăsta nu se poate opri cu actuala, cum să zic, metodă care acum există. Nu se poate rezolva. Ăștia, nu zic acum... Dar fără bâtă nu o să înțeleagă. Ăștia nu au școală, nu au mamă, nu au Dumnezeu, nu au pe nimeni. Primește social, trăiește și scoate din magazin flaconul, ia și aruncă. E acolo tomberonul. Nu pune acolo. Aruncă pe stradă, în fața porții și peste tot. Asta e situația. Cine vrea să zică altfel minte, eu am zis adevărul”, ne-a explicat edilul situația. 

Instituțiile de forță sunt singurele care ar putea face ordine în acest caz, susține primarul

Simon András a spus că a cerut autorităților de mai multe ori sprijin în gestionarea acestei situații, însă la mijloc este vorba de persoane care trăiesc într-un mediu dezavantajat, care nu au avut parte de educație, conform edilului. 

Primarul spune că Poliția trebuie să asigure ordinea și disciplina, ceea ce înseamnă că ar trebui să se implice și în astfel de cazuri, în care oamenii aruncă repetat gunoaie pe stradă. 

„Degeaba spunem că am educat poporul nostru, tineret român. N-am educat deloc, să știți! Nu e adevărat. Minciună curată! Nu am educat deloc, nu se poate educa. La școală am pus un asistent școlar, că altfel o băteau și pe profesoară. Este un popor care mai durează câțiva ani probabil, 100, 200, 300, 400, 500 de ani, până ajunge la nivelul nostru, ca să putem conviețui împreună, normal, civilizat, cum se cuvine. Eu acum cuvintele astea le folosesc, sunt grele. Dar poate să vină personal și președintele țării. Aici ordine nu face, numai cu sprijinul instituțiilor de forță care impun zilnic, pe lângă amendă, și ceva altceva. Nu mă gândesc la ce, nici nu vreau să scot cuvântul ăla, ca să nu puteți eventual să interpretați greșit. Nu se poate, domnule, nu se poate”, ne-a spus primarul. 

El susține că nici montarea unor camere video nu a fost o soluție potrivită, pentru că au fost îndepărtate. 

„Dacă nu duce aici, duce în pădure. Au început să care în pădure, ascund în pădure, lângă pâraie. Am pus camere video, mi-a sucit camera video, să nu mai am aici să văd. Deci nu se poate (...). Dacă cineva spune, ca instituție de forță, Poliția, spune altceva, minte. Minte, nu spune adevărul, că e rușine să zică că nu mai bagă în seamă nici Poliția”, a mai explicat Simon András.

Primăria a salubrizat zona indicată de Garda de Mediu Covasna

Simon András ne-a spus că autoritățile locale au strâns un camion de gunoaie aruncate la întâmplare. Cu toate acestea, el este convins că, în câteva zile, alte deșeuri vor lua locul celor recent adunate. 

„Am făcut curățenie în ziua aia și am pozat. Probabil poimâine puteți să mergeți. Înțelegeți? Puteți merge și va fi la fel. Asta am vrut să explic. Am curățat totul. Am strâns un camion de ce a fost aruncat de pe străzile, de prin fața caselor lor. Deci nu e așa... Un cartier separat, e vorba de gunoiul produs de ei și ajutorul social, că trebuie să presteze muncă în folosul comunității. Deci primește socialul ca să strângă gunoiul lui. Mai primește și bani și tot nu face. Când să avem timp să stăm acolo personal? Doar nu credeți că primăria are 10 bărbați care să stea cu ț****** (n. red. cuvântul a fost cenzurat, pentru că este o insultă la adresa unei minorități etnice – provine din limba greacă, unde athinganoi însemna de neatins, spurcat) acolo. Sunt eu, este un viceprimar și săru-mâna! 14 suntem în total, cu casierița și cu paznicul și tot”, a explicat primarul din Bățani. 

El susține că amenda primită este una corectă din punct de vedere legal, însă din punct de vedere moral nu, pentru că primarul ajunge să fie cel pedepsit, deși, după cum spune edilul, a făcut tot ce a putut pentru a-i convinge pe oameni să nu mai arunce gunoaiele la întâmplare. 

„După legile actuale, Garda de Mediu și-a făcut datoria. A venit, a constatat și pa!, primarul răspunde! (...) Răspunde primarul de tot, de parcă el a aruncat. N-are instrumente în mână. Zic cei de la Garda de Mediu și Poliție să amendăm noi. Ce dracu, cu cine să amendez? Cine să facă amendă la ț****? Nu e treaba noastră! Garda de Mediu trebuia și Poliția”, este de părere Simon András.

Edilul spune că de situația creată nu poate fi învinuit primarul, pentru că el nu poate rezolva problema. 

„Mai suport o amendă și după aceea îmi dau demisia. Dar dacă pentru asta... O să audă toată Europa atunci! Că fenomenul ăsta nu poate fi stârpit de un primar. Ar trebui instituțiile de forță să ia măsuri cuvenite. Legiuitorul nostru, în Parlament, să facă legi separate, să zicem așa care nu există în Europa. Dacă nu facem așa o să constatăm la urmă. O să avem, cum să zic, probleme grele care nu se pot remedia ulterior”, a mai declarat, în final, pentru redacția noastră, primarul din Bățani.

De la începutul anului și până la finalul lunii octombrie, Garda de Mediu Covasna a dat 55 de amenzi și 27 de avertismente. Valoarea totală a sancțiunilor aplicate se ridică la 711.900 de lei. În același timp, în cazul a șapte firme, comisarii au dispus suspendarea activității, se arată într-un comunicat de presă transmis de autoritățile din domeniu. 

Sursa foto: Garda de Mediu Covasna/Facebook

Distribuie articolul:  
|

ECOLOGIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.