Competiția de adunat capace de plastic începe din nou!
Asociația LAB Életmentő Kupakok (în traducere – Asociația Capace Salvatoare) din județul Covasna anunță că în 15 septembrie încep înscrierile pentru o nouă ediție, mai exact a șaptea, a concursului de strâns dopuri de plastic. Până la 1 octombrie, pot fi înscrise echipele formate din copii din clasele 0-IV și V-VIII din toată țara.
Potrivit președintelui asociației, Bács Emese, la ediția de anul trecut au fost înscrise echipe chiar și din București, Cluj, Bihor, Maramureș și desigur, pe lângă altele, și din Covasna, Harghita și Mureș. S-au strâns în total peste 11 tone de capace. Acestea sunt predate unei firme din Harghita, care se ocupă cu selectarea pe culori a acestor materiale plastice și tocarea lor. Materialul astfel pregătit este predat altor firme care produc din ele fie mobilier de grădină, fie saci menajeri și altele.
Astfel, pe lângă impulsionarea spiritului de echipă, dar și a celui competițional, respectiv ajutarea semenilor, pentru că LAB Életmentő Kupakok este o asociație cu o mulțime de acte de caritate la activ, o parte dintre ele finanțate din veniturile făcute din aceste campanii, concursul este și o bună modalitate de a contribui la protejarea mediului înconjurător, prin colectarea acestor materiale reciclabile, altfel ignorate și pierdute printre alte deșeuri.
Regulamentul concursului din acest an prevede că înscrierile la concurs vor fi acceptate numai în perioada 15 septembrie – 1 octombrie, ceea ce înseamnă că „nu se vor accepta înscrieri înainte de 15 septembrie și după 1 octombrie”.
Totodată, este bine de știut că cei care se înscriu nu primesc e-mail de confirmare, dar că trebuie să fie foarte atenți să includă acolo toate informațiile solicitate (numele grădiniței/școlii, grupei/clasei, pedagogului, numărul copiilor, localitatea, număr de telefon, adresa). În caz contrar, aplicația nu va fi validată.
Este important de precizat și că participanții din 0-IV și V-VIII trebuie să se înscrie în concurs separat.
În regulament se mai specifică:
- se vor elibera diplome pentru fiecare grupă, pentru fiecare clasă;
- nu vor fi acceptate înscrieri instituționale;
- premiile vor fi acordate în două categorii: clase/grupuri de 1-15 și grupuri/clase de 16-30;
- În cazul în care clasa/grupa este combinată, coordonatorii trebuie să indice care clasă/grupă este combinată;
- cantitatea măsurată de capace trebuie trimisă prin e-mail la l.a.b.eletmentokupakok@gmail.com până la data de 1 martie, ora 00:00;
- capacele colectate pot fi lăsate la punctele de colectare curente în orice moment în timpul competiției, indicând faptul că grupa/clasa se află în competiție. Participanții sunt rugați să indice imediat prin e-mail când lasă astfel de pachete, pentru a putea fi luați în evidență;
- la predare, acestea trebuie să fie ambalate într-un sac rezistent și etichetat cu numele clasei/grupei, al școlii/grădiniței și cantitatea cântărită;
- în cazul în care nu este posibilă livrarea la punctul de colectare, în funcție de disponibilitatea voluntarilor asociației, se poate cere ajutor pentru livrare;
- rezultatele vor fi anunțate pe 13 martie, urmate de distribuirea premiilor și a diplomelor.
„Scopul concursului este de a ne ajuta semenii, de a da dovadă de compasiune și de spirit de echipă. Nu există premii fixe – vom oferi premiile din donații, sponsorizări, după terminarea concursului și, dacă este nevoie, vom completa din bugetul asociației. Aceste capace de plastic pot fi colectate de la băuturi răcoritoare, apă, detergent, șampon etc. Mult succes!”, au mai transmis organizatorii.
Asociația LAB Életmentő Kupakok a fost înființată în februarie 2017, dar prima campanie de strângere de dopuri a fost organizată încă din 2015, când s-au strâns 780 de kilograme de astfel de capace.
La prima ediție de concurs s-au înscris 14 grupe de grădiniță și 19 clase. La cea mai recentă, de anul trecut, au fost 145 de grupe și 208 clase.
Pentru mai multe detalii, puteți accesa pagina de Facebook „LAB Életmentő Kupakok Egyesület”, dar și grupul „Életmentő kupakok a beteg és hátrányos helyzetű gyermekekért”.