ECOLOGIE 23 ianuarie 2013

Colectarea selectivă, recompensată de Tega

de Monica Vrânceanu | 704 vizualizări

Colectarea selectivă, recompensată de TegaDeșeurile reciclabile le pot aduce câștiguri celor din Sfântu Gheorghe, dar și celor din mediul rural care aleg să apeleze la Tega pentru predarea acestora.

Un proiect al Tega prevede reduceri la taxa de salubritate, dacă oamenii predau la centrul de colectare deșeuri reciclabire precum PET-urile, sticla, hârtia sau electrocasnicele.

Directorul Toth Birtán Csaba a declarat că Tega va plăti fiecărui cetățean care va aduce deșeuri reciclabile 70% din suma pe care societatea o încasează la vânzarea acestor materiale. Plata se va face prin scăderea sumei din factura de 7 lei pe persoană lunar în Sfântu Gheorghe sau 5 lei lunar în mediul rural. Astfel, mai ales când se predau electrocasnice mari de tipul frigiderelor sau mașinilor de spălat, cei 70% din contravaloarea pe care o primește societatea pot cântări destul de mult în reducerea de taxe.

Astfel, Tega va plăti 70% din sumele pe care le încasează pe aceste materiale reciclabile: 84 de bani pe un kilogram de Pet-uri (12 bucăți a câte 2 litri), 31 de bani pe kilogramul de hârtie (20 de ziare, reviste), și 38 de bani pe kilogramul de sticlă (două sticle de 1 litru). La electrice și electrocasnice, kilogramul este plătit cu 3,5 lei, iar în condițiile în care un frigider poate avea 70 de kilograme iar un televizor ajunge și la 20 de kilograme, atunci 70% din sumă poate ajuta considerabil în plata taxelor.

Potrivit lui Toth Birtán Csaba, măsura a fost luată atât pentru a ajuta la economisirea unor bani, dar și pentru a încuraja colectarea selectivă. În Sfântu Gheorghe, cetățenii pot duce zilnic la centrul de colectare astfel de deșeuri, în vreme ce în mediul rural, acțiunile se organizează de două ori pe an.

Distribuie articolul:  
|

ECOLOGIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.