ECOLOGIE 31 martie 2021

Cel mai mare demers de ecologizare a Râului Olt face primii pași oficiali

de Iulia Drăghici - Taraș | 1913 vizualizări

Vor fi implicate 11 localități din județul Covasna și alte 18 din județul Harghita 

Cea mai mare acțiune de ecologizare a Râului Olt, coordonată de Fundația Comunitară Covasna, ca partener în programul „Cu Apele Curate”, face pași înainte. După ce s-au prezentat obiectivele asumate prin organizarea acestui eveniment și s-a lansat apelul către cetățeni, de a indica locuri unde sunt probleme grave, organizatorii continuă cu încheierea de parteneriate cu autoritățile județene și cele locale. În județul Covasna, acțiunea se va derula în 11 localități. 

Până acum s-au alăturat demersului Serviciul de Gospodărire a Apelor (SGA) din cadrul Apelor Române, Centrul de Cercetări Subacvatice de la Dalnic, dar și alte autorități județene. 

Localitățile din județul Covasna care vor fi implicate în activitate sunt Ilieni, Chilieni, Sfântu Gheorghe, Ghidfalău, Bodoc, Olteni, Malnaș, Micfalău, Bixad, Băile Malnaș, Zoltan. În proiectul pilot sunt incluse și alte 18 localități din județul Harghita. 

Se dorește ca într-o zi din luna august, mai bine de jumătate din cetățenii acestor localități să ia parte la acțiunea de curățenie fără precedent. 

Vom curăța toată porțiunea de la sursă, până în Sâncraiu, inclusiv. O să fie un scenariu general  conform căruia se vor realiza aceste lucrări de curățare. (...) Credem că astfel, implicând sute de oameni din atât de multe localități, o să fie un impact mult mai mare. Oamenii vor fi conștienți de ceea ce se întâmplă”, a spus directoarea Fundației Comunitare Covasna, Bereczki Kinga, luni, într-o conferință de presă. 

Prin acest program, organizat în premieră în județul Covasna, Fundația Comunitară și-a propus să îi facă pe oameni să înțeleagă că stoparea poluării este un demers care ține atât de autorități, cât și de cetățeni. 

„Am gândit să facem ceva, care să fie de lungă durată, nu doar curățarea apei, dar și păstrarea curățeniei. Așa, discutând între noi, am zis: haideți să facem o curățare amplă, începând de la sursă, până unde locuim, dar și mai jos, la Sâncraiu. (...) O să fim foarte severi în ceea ce înseamnă păstrarea curățeniei apei. Până în august deja avem obiectivul ca aceste camere de supraveghere video să fie amplasate deja și să încheiem un acord de colaborare cu agențiile de specialitate, Garda de Mediu, poliția locală, ca să fie o supraveghere continuă și cu prevenție pe măsură”, a spus directoarea Fundației Comunitare. 

În același timp, Szabó Jenő de la Centrul de Cercetări Subacvatice din Dalnic a subliniat că este la fel de importantă și educația în componenta de prevenire, pentru că supravegherea video nu va ajuta pe termen lung. Ci abia atunci când oamenii vor înțelege cu adevărat consecințele faptelor lor, de exemplu că microplasticele ajung în sol, plante, apă, mâncare și apoi în organism, vor înțelege de ce este gravă aruncarea necorespunzătoare a deșeurilor. 

Partea de prevenire subliniată în proiectul „Oltul cu apele curate” a fost apreciată și evidențiată și de coordonatorii de la nivel național ai proiectului. 

Ne-am bucurat foarte mult că nu o să fie doar o acțiune de ecologizare. Noi credem în acest proiect, în sensul în care este foarte important să colectăm plasticul care urmează să ajungă în apă, însă este vital să nu mai lăsăm să ajungă acolo. Demersul nostru este mai mult spre prevenire, mai degrabă decât pe combatere. Știm că nu reușim să facem acest lucru singuri și de aceea avem nevoie de ajutor atât de la organizații locale, cât și de la grupuri de cetățeni și autorități”, a spus luni, într-o conferință de presă, Magda Popescu, managerul proiectului „Cu Apele Curate”. 

Pe de altă parte, chiar dacă Oltul în sine nu este neapărat foarte poluat, specialistul de la Apele Române, Sándor László, a spus luni că e importantă curățenia făcută în zona malurilor și terenurilor, ca prevenție și în cazul inundațiilor. 

Oltul în sine nu este atât de tare poluat. Considerăm că este o poluare sub medie. Din păcate, este un alt aspect, că este destul de poluat bazinul hidrografic al cursului de apă, aici mă refer la suprafețe de teren limitrofe, care în timpul viiturilor, toate aceste PET-uri și ce rămâne sunt angrenate de viituri și ne cauzează foarte mari probleme, făcând blocaje sau de multe ori chiar și în spatele barajelor de castori”, a spus și reprezentantul SGA, Sándor László. 

Lanț uman până la vărsarea Oltului în Dunăre 

Coordonatorul proiectului „Cu Apele Curate” a mai spus luni și că speră că vor fi cât mai multe organizații din țară care, asemenea Fundației Comunitare, se vor alătura inițiativei. 

Sperăm că acest tip de proiect să fie adoptat și de alte comunități. Deja am discutat și cu alte fundații și le povestim de proiect. O să las aici intenția noastră, ca în prima parte din august să creăm un lanț uman poate chiar până la vărsarea Oltului în Dunăre”, a mai spus Magda Popescu. 

Modalități și nevoie de implicare, încă de pe acum 

Fundația Comunitară a transmis încă de săptămâna trecută un apel către cetățenii din Covasna și Harghita să trimită date despre zone pe care ei le-au identificat ca având multe deșeuri aruncate necorespunzător, în prejma Oltului, iar în cele mai afectate arii vor fi montate camerele de supraveghere. Informațiile trebuie să cuprindă: descrierea geografică a zonei (cu coordonate GPS, dacă se poate); o poză făcută de la distanță, care cuprinde zona integral; date de contact al persoanei care trimite datele.

Toate aceste informații trebuie trimise la adresa de e-mail a fundației: hka@hka.ro. Există și un număr de telefon unde se poate contacta organizația pentru alte detalii sau modalități de implicare: +40744.167.500. 

Proiectul „Oltul cu apele curate” a fost prezentat prima dată în 22 martie, de Ziua Mondială a Apei. Activitatea Fundației Comunitare Covasna se înscrie în programul național, „Cu Apele Curate”. Se cunoaște în prezent doar faptul că punctul culminant, acțiunea de ecologizare, va avea loc în luna august, dar data exactă urmează să fie făcută publică. 

Distribuie articolul:  
|

ECOLOGIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.