ECOLOGIE 21 aprilie 2022

Cei mai buni elevi din țară specializați în protecția mediului, în competiție la Târgu Secuiesc

de Iulia Drăghici - Taraș | 1607 vizualizări

Târgu Secuiesc este, în perioada 18-22 aprilie, gazda Olimpiadei Naționale de Protecția Mediului. La competiție sunt prezenți aproape 40 de elevi din peste 20 de județe din țară. 

Evenimentul a început luni, cu o festivitate de deschidere, organizată la Liceul Tehnologic „Gábor Áron” din municipiu, a continuat marți cu proba scrisă, urmată de o prezentare pe tematica reciclării deșeurilor. Miercuri, participanții au avut parte și de o excursie la Centrul de Management Integrat al Deșeurilor de la Leț, iar joi sunt programate probele practice pentru elevii care au obținut minimum 50 de puncte la cea scrisă. Tot joi, dar după-amiaza, are loc festivitatea de premiere. 

Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Covasna spun că au ales municipiul Târgu Secuiesc, în speță Liceul Tehnologic „Gábor Áron”, pentru a fi gazda acestui eveniment pentru că dispune de facilități de cazare și masă pentru astfel de activități, care să fie suficiente pentru toți elevii și profesorii participanți. 

Organizatorii activităților au ținut să le mulțumească sponsorilor și autorităților locale, printre care și Primăria Târgu Secuiesc, Centrul de Management Integrat al Deșeurilor de la Leț, dar și Asociația Întreprinderilor Mici și Mijlocii Covasna (ASIMCOV) prin clusterul Green Energy. 

Organizator este Liceul Tehnologic „Gábor Áron”, în colaborare cu Inspectoratul. Nu este ușoară organizarea acestei olimpiade, faza națională. (...) Trebuie să fie toți participanții la un loc, să le asigurăm cazare și masă. Ministerul are un buget, dar nu este niciodată suficient. Așa că a fost nevoie să se găsească parteneri. Le mulțumim tuturor celor implicați”, a spus, pentru Observatorul de Covasna, inspectorul școlar general Kiss Imre. 

La acest eveniment sunt prezenți 39 de elevi din clasele a XI-a (27) și a XII-a (12), 27 de profesori însoțitori, dar și 14 membri în Comisia centrală de organizare și evaluare, specialiști delegați de Ministerul Educației. 

Inspectorul pe discipline tehnice, Marius Popescu, unul dintre coordonatorii evenimentului, a spus că olimpiada testează cunoștințele elevilor și în geografie, chimie, științe ale naturii. Tot acesta a precizat că această competiție este importantă pentru elevi pentru că un loc fruntaș le asigură și admiterea la unele facultăți de profil. 

Olimpiada se adresează elevilor de la specializarea de tehnician ecolog în protecția calității mediului. 

În județul Covasna, Liceul Tehnologic „Baróti Szabó Dávid” din Baraolt are constant o astfel de clasă, dar din când în când se formează și la Liceul Tehnologic „Gábor Áron” din Târgu Secuiesc sau la Liceul Tehnologic „Puskás Tivadar” din Sfântu Gheorghe. Anual, între 25 și 50 de elevi covăsneni încep cursurile la această specializare și mulți dintre ei continuă studiile superioare pe același drum. 

Reprezentanții IȘJ Covasna spun că o carieră în protecția mediului nu este numai de viitor, ci chiar necesară în prezent, având în vedere că problematica deșeurilor, încălzirii globale, inundațiilor și nu numai este una cât se poate de actuală. 

Olimpiada de Protecția Mediului este singura competiție națională găzduită anul acesta de județul Covasna și prima din această disciplină de până acum. S-au mai organizat trei olimpiade – faza națională în domeniul disciplinelor tehnice, dar pentru industria textilă. 

Sursa foto: Facebook/ Kovászna Megyei Hulladékgazdálkodási Egyesület/ADI SIMD Covasna

Distribuie articolul:  
|

ECOLOGIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.