ECOLOGIE 9 septembrie 2021

Camere video și supraveghere continuă în opt puncte critice de-a lungul Râului Olt

de Iulia Drăghici - Taraș | 1557 vizualizări

Peste două săptămâni, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „Sistem de management integrat al Deșeurilor în județul Covasna” (ADI SMID) va iniția contractarea lucrărilor pentru implementarea proiectului care prevede montarea de camere video în opt zone critice de-a lungul Râului Olt pentru a descuraja depozitarea ilegală a gunoaielor.  

Directorul ADI SMID a spus miercuri, într-o conferință de presă, că acest proiect este unul necesar, dar și dificil de implementat din cauza birocrației și a regulilor privind protecția datelor personale, însă că principalele piedici au fost trecute și că sistemul va funcționa în perioada următoare.

Nu știam la început la ce ne-am înhămat. Eu deja sunt obișnuit cu birocrația, dar așa ceva, cu aceste camere și protecția datelor, am crezut că nu vom da de capăt. Dar nu ne-am lăsat. Așa că acum suntem la sfârșit. Mai este nevoie de o hotărâre de Consiliu Local. Sfântu Gheorghe, Bodoc, Bixad au făcut aceste hotărâri, așteptăm Ghidfalău. Săptămâna viitoare vom avea toate HCL-urile și sper ca în două săptămâni să facem contractarea lucrărilor. Este un lucru foarte complex, pentru că nu este vorba doar despre a cumpăra câteva camere video. Vorbim pe un termen de doi ani de zile, în care vom asigura internetul, mentenanța, eventualele schimburi de acumulatori și așa mai departe. Eu sper că va avea un rezultat. Însăși prezența camerei ar trebui să îi sperie pe cei care nu respectă legea, dar dacă nu, în urma monitorizării putem să îi identificăm”, a declarat miercuri directorul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară „Sistem de management integrat al Deșeurilor în județul Covasna” (ADI SMID), Ambrus József.

Directorul ADI SIMD a spus și că sistemul de monitorizare va avea în primă fază opt camere de supraveghere, iar jumătate vor fi amplasate în puncte critice depistate pe raza municipiului Sfântu Gheorghe. 

Deocamdată montăm în punctele într-adevăr critice. Dar dacă va da rezultat, suntem pregătiți ca în continuare să mergem în mai multe puncte. Sunt zone în care știm de ani buni că mai ales în primăvară tot timpul avem probleme.  (...) Așteptăm rezultatele acestei monitorizări”, a spus Ambrus József. 

Tot acesta a spus și că supravegherea va fi realizată în timp de real. În primă fază, monitorizarea va cădea în sarcina de ADI SMID, dar se fac deja pași birocratici prin care sistemul să treacă în grija Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate (ANANP). 

Protocolul este ca atunci când prin monitorizarea video se observă persoane care depozitează ilegal deșeuri, să se anunțe de îndată toate autoritățile competente, de la primărie, la poliție, jandarmerie și Garda de Mediu. 

Nu se mai poate. Ne chinuim zi de zi să facem o treabă bună în tot ce înseamnă deșeuri în județul Covasna și 1, 2% pur și simplu ne iau munca în derâdere. Mai avem probleme și cu oierii care își lasă inclusiv lâna pe câmp când se mută, și cu cei care exploatează pădurile și lasă deșeurile acolo. Cred că a venit timpul să punem punct și să începem să îi atenționăm. Nu e nicio problemă dacă se ajunge și la amenzi. Dacă cineva încalcă legea, să fie pedepsit, inclusiv cu confiscare de mașini”, a punctat Ambrus József. 

Demersul de implementare a sistemului de monitorizare video este parte a proiectului „Oltul cu Apele Curate”, al Fundației Comunitare Covasna. Punctul culminant al acțiunii este în 11 septembrie, când va avea loc un amplu eveniment de ecologizare pe cursul râului, de la izvor, până la limita cu județul Brașov, în care vor fi implicate 21 de localități din Covasna și Harghita. 

Distribuie articolul:  
|

ECOLOGIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.