ECOLOGIE 21 mai 2021

Baraolt: după 14 ani, „noua” stație de epurare va fi, în sfârșit, pusă în funcțiune, anunță autoritățile

de Iulia Drăghici - Taraș | 2141 vizualizări

Ministerul Dezvoltării va finanța cu peste un milion de lei finalizarea lucrării începute în 2007 

Orașul Baraolt va avea până la finele anului o nouă stație de epurare, dau asigurări autoritățile locale, care anunță că au obținut un milion de lei de la Ministerul Dezvoltării, sprijin pentru finalizarea proiectului început în 2007. Stația există și a fost construită în cadrul unui proiect de apă și canalizare, finanțat cu aproape 20 de milioane de lei de Administrația Fondului de Mediu (AFM). Totuși, mai avea nevoie de unele lucrări ca să primească avizele de funcționare și se pare că acest lucru se va întâmpla în sfârșit, după 14 ani. 

Primarul Benedek Huszár János a declarat joi, pentru Observatorul de Covasna, că proiectul nu a putut fi dus la capăt în cadrul demersului inițiat în urmă cu 14 ani pentru că lipsea componenta de epurare chimică, pe lângă cele de epurare mecanică și biologică, cerință care a fost inclusă după 2009, ca urmare a armonizării legislației României, cu cea a Uniunii Europene.  

Proiectul din 2007 a inclus și realizarea rețelei de apă și canalizare în zona Calea Trandafirului și Piața Libertății, care urma să fie legată la stația de epurare rămasă însă nefuncțională până în prezent. Așa că, blocurile de locuințe din aceste cartiere au fost racordate la vechea stație de epurare din oraș, dar nici aceasta nu funcționează la standardele optime. 

Acum, pentru că au obținut de la Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației 1.010.644,32 de lei pentru retehnologizarea stației de epurare a apelor uzate menajere a orașului, autoritățile au de gând să ia legătura cu executantul inițial al lucrării, să negocieze, să încheie un act adițional și să încerce ca până în toamnă să finalizeze lucrările, să obțină actele necesare autorizării și să pornească o nouă etapă pentru mediul înconjurător din Baraolt.  

Putem pune capăt unei investiții care durează de 14 ani de zile. Va fi funcțională stația de epurare. (...) Este nou-nouță, nu a funcționat deloc. Echipamentele sunt ca în ziua în care au fost montate. Ne mai lipsește această treaptă, de epurare chimică, pe care o montăm vara aceasta și din toamnă va porni stația”, ne-a declarat primarul Benedek Huszár János. 

La Baraolt, doar jumătate din oraș are sistem de canalizare ceva mai modern. În rest, această opțiune de eliminare a apelor menajere nu există sau conductele sunt foarte vechi și avariate. Mai mult, nici în cele cinci sate aparținătoare nu există canalizare. Primarul spune că pentru Racoșul de Sus este realizat un studiu de fezabilitate pentru un proiect de apă și canalizare, iar în celelalte patru sate, Biborțeni, Bodoș, Căpeni și Micloșoara, cât și pentru zonele din oraș care au nevoie de modernizare sau chiar construire de la zero a acestei facilități sunt în curs sau urmează să fie studii. 

Când va fi momentul, toate aceste noi rețele vor fi racordate la noua stație de epurare, ceea ce face și mai important acest demers de finalizare a lucrării. 

Trebuie să asigurăm tuturor apă potabilă, de calitate, pe care în momentul de față încă nu avem, este potabilă, așa, cu rezerve. Și canalizare trebuie să asigurăm pentru toată lumea, fiindcă dacă nu, atunci pe de o parte o să cheltuiască oamenii foarte mulți bani pentru fose septice, care trebuie golite din când în când, pentru care sunt necesare costuri de mentenanță și pe deasupra, se produce poluare prin aceste deversări în pânza freatică.  Chiar dacă noi controlăm destul de des și aplicăm și amenzi. (...) E nevoie stringentă de aceste lucrări ca să prevenim poluarea. Noi vrem să păstrăm zona noastră curată și sănătoasă și una dintre sursele de poluare este tocmai acea cantitate de apă uzată menajeră care nu ajunge unde trebuie, în stația de epurare”, a mai spus primarul din Baraolt. 

Edilul spune și că ajutorul venit acum de la Ministerul Dezvoltării nu este vreo favoare făcută exclusiv Baraoltului, ci au fost aprobate mai multe astfel de finanțări pentru finalizarea unor proiecte începute în cadrul PNDL 1. 

Distribuie articolul:  
|

ECOLOGIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.