ECOLOGIE 31 mai 2021

Aproximativ 6.000 de saci umpluți cu deșeuri în urma acțiunii de sâmbătă, de la Râul Negru

de Iulia Drăghici - Taraș | 13987 vizualizări

Bilanțul acțiunii de ecologizare de sâmbătă, 29 mai, arată faptul că cei aproximativ 1.000 de voluntari care au participat la mișcarea Covasna Verde au umplut 6.000 de saci cu deșeurile strânse astfel. Au fost curățate malurile Râului Negru pe o distanță de 33 km, respectiv pe cei 12 afluenți, pe o distanță de 153 de km. Experiența se va repeta la toamnă, au anunțat organizatorii, dar de această dată pentru partea de jos a Râului Negru. 

Sâmbătă, 29 mai, aproximativ o mie de voluntari au adunat deşeurile în zona Tg. Secuiesc, curățând astfel albia Râului Negru, dar și afluenții. Majoritatea voluntarilor au fost tineri, dar au participat și familii întregi, adulți cărora le pasă de mediul înconjurător, răspunzând la invitația tinerilor din Lemnia, acțiunea fiind parte integrantă a mișcării Covasna Verde, lansată de Consiliul Județean Covasna. În cadrul acțiunii de sâmbătă au fost umpluţi cu deșeuri 6.000 de saci, deșeurile colectate fiind transportate la centrul din Leț. Pe lângă PET-uri, doze de aluminiu, sticle şi deșeuri rămase din construcții, voluntarii au găsit și un frigider sau o canapea aruncate pe malul râului.

Sâmbătă dimineața, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tánczos Barna, s-a alăturat tinerilor din Lemnia împreună cu reprezentanții autorităților județene și locale. „Îi felicit atât pe organizatori, cât și pe reprezentanții primăriilor participante și am încredere că mișcarea Covasna Verde poate deveni un exemplu de urmat pentru toate județele din țară. Sunt convins că tinerii care sunt prezenți la astfel de evenimente vor contribui să creăm un județ mai verde, o Românie mai verde”, a declarat ministrul Tánczos Barna.

Obiectivul nostru este ca județul Covasna să devină cel mai curat județ, atât din punct de vedere al calității aerului, cât și al mediului înconjurător. Ne bucură  faptul că la apelul nostru au răspuns atât de mulți oameni, în același timp suntem mândri că această acțiune amplă de curățare a fost inițiată de organizații de tineret, susținută de întreaga comunitate covăsneană. Un ținut curat este un ținut bogat, acesta este viitorul și acesta este ceea ce noi dorim pentru județul Covasna”, a declarat sâmbătă președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor, în cadrul conferinței de presă organizată la Estelnic.

La rândul său, primarul comunei, Salamon Balázs, a vorbit despre faptul că în această localitate 35 de tineri voluntari au curățat malurile pârâului pe un tronson de 13 km.

Tinerii covăsneni doresc un județ mai verde, așa s-a născut ideea acestei acțiuni”, a povestit președintele organizației de tineret MIK – Tinerii pentru Zona Tg. Secuiesc, Erős Rudolf. Inițiatorii programului s-au așteptat să participe în jur de 700 de voluntari, dar faptul că sâmbătă au fost peste o mie de persoane dornice să curețe Râul Negru arată că au pornit pe un drum bun.

Acești tineri sunt curajoși, au curajul să împlinească visurile, astfel poate zona noastră să devină un model de urmat”, a apreciat și senatorul UDMR Fejér László Ödön, care a sprijinit încă de la început ideea tinerilor din Lemnia.

Toți membrii familiei Vargyasi din satul Lunga au fost prezenți la acțiune, considerând că este important să ofere din timpul lor pentru această cauză. După spusele lor, au găsit locuri unde deșeurile au fost adunate de apă, acolo era mai greu de curățat, dar au fost și zone destul de curate.  

Tânăra Gáll Johanna din Lemnia consideră că nu e de ajuns să curățăm numai locul unde trăim, pentru că apa aduce gunoiul și din alte localități, de aceea au propus să fie o acțiune amplă de curățare.  

Partea logistică și financiară a fost asigurată de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Sistem de Management Integrat al Deşeurilor – ADI SIMD și partenerii săi.

Această acțiune este una amplă, tocmai de aceea ne-am și alăturat acestei inițiative,  sunt alături de noi 10 OIREP-uri cu care avem contract, și cu ajutorul lor am reușit să punem la dispoziția tinerilor saci, mănuși, veste reflectorizante. Să nu uităm că după ce aceste deșeuri vor fi strânse, sunt alături de noi și ne sprijină TEGA SA, Gosp-Com SRL și ECO Bihor, cu ajutorul lor deșeurile vor ajunge la Centrul de management integrat al deşeurilor de la Leţ, acolo unde le este locul. Eu sper că dacă la această acțiune au participat localnicii într-un număr așa de mare, atunci vor fi mulți care vor dori să păstreze curățenia pe malurile Râului Negru”, a subliniat directorul ADI SIMD Covasna, Ambrus József.

La acțiunea de sâmbătă au participat 10 autorități locale din județ (Târgu Secuiesc, Cernat, Turia, Sânzieni, Poian, Estelnic, Mereni, Lemnia, Ojdula, Brețcu), și comuna Plăieșii de Jos din județul Harghita. Pe lângă voluntari, la acțiune s-au alăturat mai multe organizații, instituții, printre care și ISU Covasna, Jandarmeria, Poliția Locală, Crucea Roșie. Au fost curățate malurile Râului Negru pe o distanță de 33 km, și cei 12 afluenți, pe o distanță de 153 de km. Pentru partea de jos a Râului Negru se va organiza o acțiune de curățare în toamnă, au anunțat organizatorii.

Sursa: Comunicat de presă Consiliul Județean Covasna. 

Sursa foto: Kocsis B. János . 

Distribuie articolul:  
|

ECOLOGIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.