ECOLOGIE 24 mai 2021

Aproape 40 de voluntari au ieșit la curățenie pe potecile turistice din jurul orașului Sfântu Gheorghe

de Iulia Drăghici - Taraș | 3102 vizualizări

Au ecologizat sâmbătă traseele pe o lungime de 25 de kilometri

Acțiunea de ecologizare a traseelor turistice adiacente orașului Sfântu Gheorghe, organizată sâmbătă de Asociația de Turism și Ecologie CovAlpin, a reunit aproximativ 40 de persoane. Voluntarii au acoperit o distanță de aproximativ 25 de kilometri, de unde au adunat, în unele zone mai mult, în altele mai puțin, în total, peste 100 de saci plini cu deșeuri.

Evenimentul de ecologizare s-a derulat în arealul Sfântu Gheorghe-Vâlcele-Șugaș Băi, arie ce se suprapune sitului Natura 2000 „Munții Bodoc-Baraolt”. Printre gunoaiele adunate de aici de voluntari s-au numărat de la saltele, haine și spoilere de mașină până la sticle de bere, cauciucuri și lame de ras.

Dorința și lupta de a avea un mediu curat au căpătat astăzi noi valențe. Am fost în jur de 40 de oameni la ceea ce s-a dorit a fi o acțiune de curățare a potecilor turistice din jurul orașului. (...) Numărul kilometrilor de potecă curățați astăzi a fost undeva la 25, însă cantitatea de gunoi recoltată a variat mult. Au fost zone unde în câțiva zeci de metri s-au umplut zeci de saci, au fost zone unde abia am adunat jumătate de sac într-o porțiune de 2 km.

„Recolta” a fost ca de obicei foarte variată, de la saltele, haine și spoilere de mașină până la sticle de bere, cauciucuri și lame de ras. De toate pentru toți, cum s-ar zice”, se arată într-un comunicat transmis de CovAlpin.

La acțiune au luat parte angajați din cadrul Agenției pentru Protecția Mediului Covasna, RNP Romsilva – Direcția Silvică Covasna, IJJ Covasna – echipa jandarmilor montani, elevii și profesoara Iulia Vulpe de la Grupul Școlar „Constantin Brâncuși”, elevii și profesoara Mihaela Vulpe de la Colegiul Național „Mihai Viteazul”, Asociația de Tineret Ecou, Composesoratul Simeria-Görgö. Compania de salubritate Tega a oferit sacii de gunoi și mănușile.

„Adresăm mulțumiri tuturor celor care și-au dedicat din timpul și energia lor pentru ca noi toți să ne putem bucura de un mediu mai curat”,  au mai punctat organizatorii.

Ca o concluzie a întregii acțiuni, organizatorii spun că simt nevoia ca astfel de activități să fie organizate cât mai des, chiar și din motive educative, nu doar ecologice.

Nu doar că acțiunea a ieșit foarte bine, dar participanții și reprezentanții instituțiilor au conchis că astfel de acțiuni fac bine tuturor și -mai important- ar trebui să aibă loc mai des. Este un proces pe care trebuie să-l repetăm într-atât de des încât să putem fi siguri că generația care vine din urmă va înțelege pe deplin importanța unui mediu curat iar deșeurile vor găsi întotdeauna loc în coșul de gunoi și nu în natură.

Aspectul fericit, dacă există unul, este că deși cantitățile de gunoi strânse au fost mari, îmbucurător este că numărul celor care abandonează deșeuri în natură este în scădere”, mai transmit coordonatorii acțiunii.

Evenimentul a fost unul cu dublu-scop, pentru că participanții au avut ocazia atât să lase în urma lor un mediu mai curat, cât, totodată, și să se bucure de potecile turistice, respectiv să se apropie de natură.

Acțiunea face parte din proiectul „Sepsi Trails”, derulat de Asociația de Turism și Ecologie CovAlpin,  care își propune popularizarea traseelor turistice din arealul orașului. Ghidul creat în acest sens anul trecut, finanțat inclusiv prin programul Com’ON Sepsi al Primăriei Sfântu Gheorghe, este disponibil pe site-ul https://covalpin.ro/sepsi-trail/. Conține 10 poteci descrise detaliat, cu fotografii și track-uri GPS disponibile. Planul este ca anul acesta să fie incluse în ghid încă 10 astfel de poteci.

Prima acțiune de ecologizare de acest tip a fost organizată în 2019, printr-un demers la care au luat parte elevii unei clase de a VI-a de la Colegiul Național „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe.  

Sursa foto: Facebook/ CovAlpin.

Distribuie articolul:  
|

ECOLOGIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.