COMUNICATE 4 mai 2011

Zilele Sfântu-Gheorghe - Recomandări pentru prevenirea furturilor

de Covasna Media | 681 vizualizări

Până pe 8 mai, în municipiul Sf. Gheorghe se vor desfăşura o serie de manifestări cultural – sportive, prilejuite de sărbătorirea Zilelor Sf. Gheorghe 2011.

De vineri până duminică, în zona centrală a municipiului în cadrul ”Târgului zilelor Sf. Gheorghe” vor fi amplasate standuri cu obiecte de îmbrăcăminte şi încălţăminte, obiecte artizanale etc. şi terase unde vor fi comercializate produse alimentare şi băuturi alcoolice.

Poliţia Municipiului Sf. Gheorghe, în colaborare cu Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Covasna şi Poliţia Locală din Sf. Gheorghe, va veghea la desfăşurarea în bune condiţii a manifestărilor.

Poliţişti în uniformă şi jandarmii vor asigura ordinea şi liniştea publică printr-o prezenţă permanentă în zona desfăşurării principalelor evenimente.

De asemenea, poliţiştii vor închide circulaţia rutieră în zona centrală a municipiului, vor dirija traficul rutier în intersecţiile nesemaforizate şi vor asigura traseul de deplasare a participanţilor la concursuri sportive (cros şi duatlon).

Poliţiştii de la investigaţii criminale vor fi prezenţi activ în  mulţime pentru prevenirea şi combaterea furturilor din buzunare, din genţi şi din auto, dar şi pentru prevenirea şi combaterea faptelor de cerşetorie, faptelor de comerţ ilicit.

Poliţiştii de proximitate vor distribui materiale cu caracter preventiv participanţilor la evenimente.

Înţelepciunea populară spune că „paza bună trece primejdia rea”. Statistica ne arată că mare parte din furturi se produc în continuare din cauza neglijenţei sau lipsei de prevedere a proprietarilor.

Aglomeraţia şi agitaţia atrag ca un magnet „şuţii”, adică hoţii de buzunare, poşete, genţi. Hoţii de buzunare/genţi, atât femei cât şi bărbaţi - acţionează cel mai adesea în locuri aglomerate: pieţe, magazine, mijloace de transport în comun, în grupuri de 3-5 persoane, fiecare ştiind forte bine ce are de făcut. Unul dintre ei creează o diversiune – se împinge, de exemplu, altul, bine antrenat în acest sens, sustrage portofelul şi îl dă mai departe, la a doua sau a treia mână. Cel care sustrage portofelul are, de regulă, o haină sau o pungă/plasă cu care maschează mâna cu care „operează”.

Pentru a evita aceste evenimente neplăcute poliţiştii le recomandă doamnelor şi domnişoarelor să fie mai precaute la modul în care poartă poşeta: întotdeauna aceasta să fie imobilizată de braţ sau să o ţină în partea din faţă a corpului, lipită de haină.

De asemenea, evitaţi transportarea unor sume mari de bani dacă nu vă luaţi măsuri de siguranţă corespunzătoare! Dacă , totuşi, aveţi asupra dvs. aceste sume, nu ţineţi toţi banii într-un singur loc!

Bărbaţii ar fi bine să poarte portofelul într-un buzunar interior, în partea din faţă, cât mai aproape de corp! În niciun caz nu purtaţi banii în buzunarele din spate sau în cele laterale!

Nu purtaţi portofelul în plase! Uneori hoţii taie cu o lamă sacoşa şi veţi ajunge acasă fără bani/acte.

În mijloacele de transport în comun sau atunci când staţi la rând pentru cumpărături, nu vă înghesuiţi şi nu permiteţi să fiţi înghesuiţi!

Nu păstraţi în acelaşi loc banii, actele şi cheile de la casă! Dacă totuşi aţi făcut această imprudenţă şi vi s-au sustras cheile şi actele, schimbaţi de îndată sistemul de închidere a uşii locuinţei şi anunţaţi furtul actelor de identitate!

Când faceţi o plată, nu scoateţi toţi banii pe care îi aveţi, nu-i număraţi în văzul tuturor!

 

Pentru prevenirea furturilor din autovehicule poliţiştii vă recomandă:

Nu lăsaţi în autoturism la vedere detectoare de radar, aparate GPS, telefoane mobile, genţi sau alte bunuri de valoare; sunt „o adevărată tentaţie” pentru hoţi. Cele mai multe furturi din autoturisme sunt comise din cauza neglijenţei proprietarilor!

Nu vă lăsaţi autovehiculul deschis sau cu cheile în contact, chiar dacă îl părăsiţi doar pentru  câteva momente!

Dacă aparatura electronică cu care este dotat autoturismul dumneavoastră este prevăzută cu faţă detaşabilă, este indicat ca aceasta să fie luată pe timpul nopţii! Montaţi-vă un sistem de alarmă performant şi nu uitaţi să îl activaţi la părăsirea autoturismului!

Biroul de Presă al IPJ Covasna

Distribuie articolul:  
|

COMUNICATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.