COMUNICATE 4 noiembrie 2010

Peste 100 de cai la Herghelia Covasna

de Covasna Media | 2759 vizualizări
Staicu Olteanu a pornit afacerea cu lipiţani în 2006 şi a ajuns cel mai mare crescător privat din ţară În staţiunea Covasna, mai degrabă la Herghelia Covasna, se află peste 100 de cai lipiţani, o rasă foarte apreciată de către specialiştii în echitaţie. Proprietarul acestei herghelii este omul de afaceri Staicu Olteanu, care povesteşte că încă din primii ani ai copilăriei sale a dezvoltat o afecţiune aparte pentru aceste animale şi acum deţine mai bine de o sută de cai. Acesta povesteşte că toată afacerea a pornit în 2006

Staicu Olteanu a pornit afacerea cu lipiţani în 2006 şi a ajuns cel mai mare crescător privat din ţară

În staţiunea Covasna, mai degrabă la Herghelia Covasna, se află peste 100 de cai lipiţani, o rasă foarte apreciată de către specialiştii în echitaţie. Proprietarul acestei herghelii este omul de afaceri Staicu Olteanu, care povesteşte că încă din primii ani ai copilăriei sale a dezvoltat o afecţiune aparte pentru aceste animale şi acum deţine mai bine de o sută de cai. Acesta povesteşte că toată afacerea a pornit în 2006, an în care a achiziţionat primii cai - doi la număr, începând să participe cu aceştia la diverse competiţii şi expoziţii din domeniul echitaţiei. Prin muncă, pasiune şi preocupare, Herghelia Covasna este cel mai mare crescător privat de lipiţani din ţară cu program de dresaj.

Lipiţanul, rasă apreciată

Calul este folosit în foarte multe ţări la competiţiile de anduranţă sau obstacole, dar domeniul de excelenţă al acestora este dresajul academic şi cursa cu atelaje.

Staicu Olteanu ne explică faptul că aceşti cai cresc mai liberi, fără niciun program de dresaj, până spre patru ani, periodă considerată a fi copilăria lor. După trei ani aceştia intră însă la dresaj pentru competiţii, ajungând să exceleze în timp, cei mai tineri cai cu tilul de campioni mondiali fiind o pereche în vârstă de 14 ani.

Investitorul spune că un lipiţan poate trăi până la 30 de ani şi pot fi folosiţi foarte mult timp la concursuri deoarece trăsăturile moştenite de la strămoşi îi păstrează picioarele sănătoase până la 25-27 de ani.

Herghelia Covasna participă anual la Campionatul naţional de atelaje pentru doi cai, campionat cu patru etape, iar pe lângă această competiţie mai participă la încă alte şase competiţii individuale. La campionatele din 2009 şi 2010, Herghelia Covasna a obţinut medalia de bronz cu patru cai de concurs, iar pentru competiţia de anul viitor şi-a fixat ca ţintă medalia de aur.

Exportul de cai este extrem de profitabil

Staicu Olteanu spune că valoarea unui asemenea cal se ridică până la 5.000 de euro pentru exemplar în străinătate, în vreme ce  în România un exemplar se comercializează la cel puţin 1.000 de euro.

Odată cu intrarea în Uniunea Europeană nu se mai plătesc taxe vamale, lucru apreciat de iubitorii străini de cai, deoarece caii româneşti sunt foarte apreciaţi în afara ţării. În ultima vreme au apărut mai multe crescătorii de lipiţani în ţara noastră, deoarece aceştia sunt foarte căutaţi atât pentru competiţii cât şi pentru agrement.

România exportă lipiţani ajunşi la vârsta de dresaj către ţările din vestul Europei şi o parte spre SUA, ţară în care există o crescătorie ce se ocupă exclusiv de lipiţani de România.

Istoria rasei

Lipiţanul este o rasă de cai ai căror strămoşi pot fi urmăriţi până în anul 800, când din ordinul unui arhiduce al curţii imperiale de la Viena s-a realizat o primă herghelie. Numele acestei rase vine de la satul Lipizza, localitate unde s-a născut primul exemplar lipiţan din lume. Aceştia sunt o încrucişare dintre cai Pur sânge arab şi cai de tracţiune autohtoni din podişul Karst. Lipiţanii sunt apreciaţi de specialiştii în domeniu deoarece au o mare capacitate de a învăţa lucruri noi şi le însuşesc repede.

Distribuie articolul:  
|

COMUNICATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.