COMUNICATE 7 martie 2011

Fiscul aminteşte contribuabililor impozabili că au obligaţia organizării evidenţei fiscale

de Covasna Media | 545 vizualizări

Direcţia Generală a Finanţelor Publice a Judeţului Covasna informează contribuabilii persoane impozabile prevăzute la art. 125^1, pct. 18, din Codul Fiscal, de obligaţia organizării evidenţei fiscale, obligaţie prevăzută la punctul 79, alin. (1) din Hotărârea nr. 44/2004 pentru aprobarea Normele Metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal.

O astfel de evidenţă fiscală cuprinde şi întocmirea unui jurnal pentru vânzări şi a unui jurnal pentru cumpărări, în care se consemnează toate operaţiunile economice realizate. Informaţiile înscrise în aceste jurnale vor fi utilizate şi la întocmirea Declaraţiilor informative 392 A, 392 B, 393, potrivit Ordinului Preşedintelui ANAF nr. 1081/07.02.2011, pentru aprobarea modelului şi conţinutului unor formulare de declaraţii informative.

Toate aceste evidenţe şi documente, obligatorii pentru fiecare persoană impozabilă, trebuie întocmite corect, astfel încât să permită stabilirea de către organul de inspecţie fiscală a următoarelor elemente:

valoarea totală, fără TVA, a tuturor livrărilor de bunuri şi a prestărilor de servicii efectuate, pentru fiecare perioadă fiscală;

valoarea totală, fără TVA, a tuturor achiziţiilor efectuate, pentru fiecare perioadă fiscală;

taxa colectată, dacă este cazul;

taxa de dedus şi taxa dedusă.

Neorganizarea evidenţei fiscale este considerată infracţiune de evaziune fiscală, aşa cum este reglementat prin Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, care conform art. 9, alin (1), lit. (b), sancţionează ”omisiunea în tot sau în parte, a evidenţierii, în actele contabile ori în alte documente legale, a operaţiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate”.

Astfel, atragem atenţia asupra faptului că, indiferent dacă persoana impozabilă este înregistrata sau nu în scopuri de TVA şi chiar dacă la art. 49, alin (8) din Codul Fiscal se prevede faptul că persoanele care desfăşoară activităţi pentru care venitul net se determină pe baza normelor de venit, nu au obligaţia să organizeze şi să conducă contabilitate în partidă simplă pentru activitatea respectivă, totuşi acestea sunt obligate să organizeze evidenţa fiscală a operaţiunilor realizate.

Distribuie articolul:  
|

COMUNICATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.