COMUNICATE 17 mai 2011

Atenţie, se fură! Luaţi-vă măsuri preventive!

de Covasna Media | 703 vizualizări
Poliţiştii au identificat şi cercetează mai multe persoane pentru furt Obiectele de valoare mare sau banii lichizi vor fi întotdeauna în atenţia infractorilor, care concep cele mai ingenioase modalităţi de a şi le însuşi, indiferent dacă acestea se află într-un magazin, într-un depozit sau în circulaţie. Orice verigă slabă în depozitarea, manipularea sau paza acestor valori va fi speculată de răufăcători în săvârşirea unei infracţiuni.

Poliţiştii au identificat şi cercetează mai multe persoane pentru furt

Obiectele de valoare mare sau banii lichizi vor fi întotdeauna în atenţia infractorilor, care concep cele mai ingenioase modalităţi de a şi le însuşi, indiferent dacă acestea se află într-un magazin, într-un depozit sau în circulaţie. Orice verigă slabă în depozitarea, manipularea sau paza acestor valori va fi speculată de răufăcători în săvârşirea unei infracţiuni.

Contrar tuturor evidenţelor, din motive greu de înţeles, mulţi deţinători de valori ignoră cele mai elementare norme de autoprotecţie, devenind astfel victime sigure. Pentru prevenirea furturilor din magazine şi alte unităţi economice, poliţiştii recomandă:

 • Stabiliţi o strategie de siguranţă a magazinului pentru prevenirea furturilor (în conformitate cu prevederile Legii nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor) şi asiguraţi-vă că tot personalul o cunoaşte şi o respectă. Instruiţi periodic angajaţii în această direcţie.
 • Învăţaţi-vă angajaţii să fie atenţi şi să recunoască potenţialii infractori. De obicei, hoţii au un comportament specific, privind mai degrabă în jurul spaţiului comercial şi la persoanele din magazin şi mai puţin la anumite produse.
 • Oferind suspectului indicii că a fost identificat, creaţi condiţii pentru evitarea infracţiunii. Pe cei mai mulţi dintre infractori, o abordare de genul „Pot să vă ajut cu ceva?” sau „Vă pot ajuta să găsiţi ceea ce căutaţi?” îi va determina să îşi abandoneze planurile.
 • Cele mai eficiente strategii de prevenire sunt cele care combină dispozitivele tehnice de siguranţă cu vigilenţa factorului uman. Eficacitatea camerelor de luat vederi cu circuit închis este sporită de o bună iluminare, de folosirea unor oglinzi ingenios plasate (pentru vizualizarea unghiurilor „moarte”) şi de un personal bine instruit.
 • Dotaţi-vă magazinul cu un sistem viabil de alarmă, ţinând cont de faptul că preţul reflectă, de regulă, calitatea produselor de acest tip şi apelaţi la serviciile unei societăţi specializate de pază şi intervenţie rapidă.
 • Amplasaţi, în special în zonele care prezintă risc maxim, plăcuţe avertizoare prin care informaţi publicul cu privire la existenţa unui sistem de supraveghere.
 • Protejaţi produsele de mare valoare cu senzori racordaţi la sistemul de alarmă.
 • O casă de bani de calitate va proteja lichidităţile şi obiectele de mare valoare dacă este amplasată cât mai discret cu putinţă şi dacă respectaţi recomandările ofiţerului de poliţie.
 • După terminarea programului, lăsaţi casa de marcat deschisă şi în mod vizibil goală pentru a descuraja orice spărgător aflat în căutare de bani lichizi.
 • Depuneţi zilnic la instituţiile bancare sumele acumulate. Alternaţi traseele şi programul de deplasare, fiind însoţit de o persoană de încredere. Pentru transportul sumelor mari de bani, apelaţi la serviciile firmelor specializate.
 • Timpul este un factor cheie în activitatea infracţională! Încercaţi să descurajaţi spărgătorii printr-o succesiune de bariere fizice: concepţia arhitectonică a clădirii, folosirea unor materiale de construcţie rezistente, grilaje metalice, uşi şi ferestre prevăzute cu dispozitive anti-efracţie.

În cazul în care sunteţi totuşi victima unui furt sunaţi fără întârziere la 112 şi în scopul conservării eventualelor urme, nu atingeţi obiectele din câmpul infracţional.

Distribuie articolul:  
|

COMUNICATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.