COMUNICATE 17 octombrie 2010

18 octombrie - „Ziua europeană de luptă împotriva traficului de persoane”

de Covasna Media | 716 vizualizări
Ziua europeană de luptă împotriva traficului de persoane marchează dorinţa expresă a Uniunii Europene de a se implica în totalitate în lupta cu ceea ce semnifică în acest moment „sclavia modernă”. Celebrarea acestei zile are drept scop sensibilizarea publicului larg asupra fenomenului care, prin încălcarea gravă a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului, distruge individul, familia şi comunităţi întregi

Ziua europeană de luptă împotriva traficului de persoane marchează dorinţa expresă a Uniunii Europene de a se implica în totalitate în lupta cu ceea ce semnifică în acest moment „sclavia modernă”.

Celebrarea acestei zile are drept scop sensibilizarea publicului larg asupra fenomenului care, prin încălcarea gravă a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului, distruge individul, familia şi comunităţi întregi din întreaga lume.

Anul 2010, pentru România, semnifică evoluţia pozitivă în actualul context social, a luptei permanente cu flagelul traficului de fiinţe umane, prin eforturile susţinute ale tuturor instituţiilor cu responsabilităţi în domeniu.

Societatea românească de astăzi este foarte vulnerabilă la tentativele din ce în ce mai evoluate ale indivizilor certaţi cu legea, de a transforma din ce în ce mai multe persoane în victime ale acestui gen de infracţiuni grave, motiv pentru care, fiecare dintre noi trebuie să conştientizăm gravitatea efectelor ce le poate produce traficul de persoane pe plan uman şi socio-economic şi să începem să luam atitudine.

Având forme de manifestare care ţin de crima organizată (traficul de droguri, traficul de arme, terorismul etc.), traficul de fiinţe umane poate crea vulnerabilităţi ce ţin de stabilitatea sistemelor statale, chiar pacea şi securitatea acestora, prin tulburarea echilibrului demografic, etnic, cultural, prin incapacitatea mecanismelor de protecţie socială sau de sănătate publică, prin depăşirea capacităţii de absorbţie a pieţei legale a muncii şi, implicit, prin bulversarea raportului de forţe dintre structurile de control a legalităţii şi ordinii publice şi partea din populaţie canalizată spre activităţi infracţionale.

Fenomenul traficului de fiinţe umane nu reprezintă o problematică nouă a panaceului criminalităţii, a grevat istoria omenirii timp de mai multe milenii, în diferite forme de manifestare.

Astfel, sclavia, în forme noi sau mai vechi, ca şi practicile similare sclaviei, continuă să existe în toate statele lumii, totul derulându-se sub evantaiul crimei organizate, cu atât mai mult în actuala criză economică.

Din perspectiva socio-umană, traficul de persoane reprezintă o gravă acuzaţie adusă societăţii. Fenomenul se află într-o continuă expansiune şi, chiar dacă se înregistrează uneori cifre descrescătoare, acestea nu reflectă o tendinţă, ci doar un succes de moment al programelor de combatere iniţiate de autorităţi, după care, traficanţii găsesc noi modalităţi de acţiune, deoarece piaţa-ţintă rămâne.

Pentru a marca acest eveniment, Agenţia Naţională împotriva Traficului de Persoane - Centrul Regional Braşov, desfăşoară până pe 22 octombrie o serie de activităţi, în perteneriat cu autorităţile judeţene şi locale, în Braşov, Sfântu-Gheorghe, Făgăraş, Tg. Secuiesc, Rupea şi Codlea ce au ca scop informarea unei părţi cât mai mare a opinie publice despre riscurile traficului de persoane. De asemenea, sunt în derulare întâlniri cu elevii şi părinţii, în liceele din localităţile menţionate.

Centrul Regional Braşov - A.N.I.T.P.

Distribuie articolul:  
|

COMUNICATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.