CULTURA 10 iulie 2019

Workshop de muzică populară, în septembrie, la Cernat

de Iulia Drăghici - Taraș | 1107 vizualizări

Înscrierile sunt deschise până în 31 iulie 

Centrul de Cultură al Județului Covasna a dat startul înscrierilor la a IX-a ediție a workshop-ului de muzică populară „Mozsika”. Proiectul va aduce la un loc, în perioada 1 – 6 septembrie, la Cernat, aproximativ 40 de persoane, pasionate să cânte la vioară, violă și contrabas, respectiv care vor să învețe cântece populare/partituri din folclorul muzical specific unor comunităţi, informează organizatorii. 

„În toate zonele ţării, inclusiv şi mai ales în judeţul Covasna, ansamblurile de dansuri populare, respectiv formaţiile de muzică populară, profesioniste şi amatoare, au devenit astăzi principalii păstrători şi ocrotitori ai tradiţiilor legate de folclorul muzical şi coregrafic. Prin aceste ansambluri şi formaţii, folclorul muzical şi coregrafic tradiţional este valorificat scenic şi promovat, altfel spus este salvat de la dispariţie şi este păstrat în forme vii, ca parte integrantă în viaţa comunităţilor.

În județul Covasna există și funcționează un număr redus de formații de muzică populară, iar această realitate afectează activitatea celor care vor să înveţe, să păstreze şi să promoveze dansurile tradiţionale: la repetiţii şi la reprezentaţiile scenice, ansamblurile de dansuri au imperioasă nevoie de un acompaniament muzical live, care de cele mai multe ori este imposibil de asigurat. În aceste condiţii, procesul de învăţare a dansurilor populare devine mai dificil, iar spectacolul folcloric pierde din autenticitate şi calitate, prin folosirea unui acompaniament înregistrat pe suporturi electronice.

Din nevoia de a rezolva problema mai sus formulată s-a născut Workshop-ul de muzică populară „Mozsika”, care în 2019 a ajuns la Ediţia IX”, transmite Centrul de Cultură al Județului Covasna, potrivit site-ului propriu. 

Astfel, programul workshop-ului va fi structurat pe două tipuri de activităţi: studierea unor cântece populare și studierea unor partituri de folclor pe instrumentele vioară, violă şi contrabas.

Finalul atelierului de muzică populară va fi marcat printr-un spectacol, care le va da șansa participanților să își pună în aplicare cunoștințele dobândite la curs. Publicul va fi format, spun organizatorii, în primul rând din rudele și cunoștințele cursanţilor.

Cei interesați pot cere informații suplimentare la sediul Centrului de Cultură al Județului Covasna (Sfântu Gheorghe, Piața Libertății nr. 2, Județul Covasna), la numerele de telefon 0267-351 648 și 0742-14 86 87, sau la adresa de e-mail: magori-istvan@cultcov.ro.

Mai multe detalii despre curs, pe site-ul Centrului, www.cultcov.ro

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.