CULTURA 29 august 2022

„Voievozii Munților” din Vâlcele pregătesc al treilea CD din palmares

de Diana Pantelimon | 787 vizualizări

Membrii corului bărbătesc „Voievozii Munților” din Vâlcele s-au deplasat săptămâna trecută, în perioada 24-25 august a.c., la Deva, unde au înregistrat piese noi pentru viitorul CD, într-un studio profesionist.

CD-ul se va numi „Ciprian Roman și Voievozii Munților – «Plâng munții Ardealului»”, va cuprinde 22 de piese patriotice, populare și colinde și va fi finalizat în aproximativ o lună, potrivit fondatorului corului, preotul Vasile Antonie Tămaș.

„Am fost alături de mai mulți membri ai corului bărbătesc la Deva, unde, alături de maestrul dirijor al Ansamblului Profesionist „Drăgan Muntean” și de proprietarul studioului, Ovidiu, am înregistrat 22 de piese patriotice, populare, colinde, care vor apărea pe noul nostru disc ce se va numi „Ciprian Roman și Voievozii Munților - Plâng munții Ardealului”. Titlul este inspirat din melodia cu același nume a maestrului Ciprian Roman. Iar orchestrația a fost realizată de către Ansamblul Profesionist „Drăgan Muntean”, condus de dirijorul Gheorghe Cîlțea.

Momentan se lucrează, noi am fost să înregistrăm vocile, negativele au fost făcute 80% cu orchestra. Se vor finaliza în maxim o lună și ne vom zbate ca să putem lansa un disc. Este al treilea disc al nostru. CD-urile se pot găsi la noi, le vom duce cu noi la fiecare spectacol, indiferent unde mergem. CD-urile vor putea fi procurate de la mine, dar și de la biserica din Vâlcele”, a spus părintele pentru CovasnaMedia.ro și Observatorul de Covasna.

Corul cântă din plăcere ori de câte ori are ocazia. De la înființare și până în prezent, a onorat sute de invitații la diferite evenimente.

„Suntem un cor înființat de preotul Vasile Antonie Tămaș. În Vâlcele a funcționat înainte un ansamblu de dansuri populare, fete și băieți, care, nu știu din ce motive, s-a destrămat. Atunci, ca să nu pierdem investiția făcută în costumele naționale, preotul Vasile Tămaș a propus să facă un cor. Și am stabilit o zi, am căutat niște băieți cărora le-am zis să vină, să facă parte din cor, ne-am întâlnit la școala din Vâlcele și am pus bazele corului bărbătesc. Am început repetiții, am mai compus și eu niște melodii populare și, încet, încet, am fost chemați să cântăm la tot mai multe sărbători, evenimente, acțiuni caritabile. Am fost la Chișinău, București, prin țară, în sute de orașe și sate. Pe foarte mulți i-am refuzat, deoarece s-au suprapus evenimentele. Dar mergem de drag oriunde. Nu cerem bani, însă mergem cu mașinile noastre. Dacă ne asigură banii de transport, o masă și cazare, mergem cu mare drag”, a povestit, pentru redacția noastră, viceprimarul Nicolaie Cucu, membru al corului bărbătesc.

Luna septembrie se anunță a fi una destul de aglomerată pentru membrii corului din Vâlcele.

„Plecăm pe 9 septembrie, pe 10 cântăm la Vidra, la casa memorială a lui Avram Iancu din județul Alba. Se împlinesc 150 de ani de la moartea lui. Duminică, pe 11, mergem la Țebea, suntem invitați la o depunere de coroane, după care luni plecăm pe Valea Oltului direct la Pitești, la un spectacol de caritate pentru o fetiță bolnavă. Apoi, din 19 până în 21 septembrie, vom fi la Chișinău, la un spectacol internațional. Luna septembrie o avem plină”, a adăugat viceprimarul.

Corul s-a înființat pe 11 ianuarie 2014 și numără 17 membri. 

„Avem diferite meserii și niciodată nu ne putem întâlni toți. Foarte rar suntem în formula de 17. În funcție de cum suntem liberi, cam 8-10, depinde. Am fost 19, între timp doi membri au decedat, din păcate”, a mai spus Nicolaie Cucu.

La Deva au luat parte la înregistrările pieselor noului album 9 membri. 

Duminică, 28 august a.c., „Voievozii Munților” au urcat pe scena din Dobârlău, cu ocazia zilei comunei.

Sursa foto: Nicolaie Cucu și captură foto Youtube Voievozii Munților

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.