CULTURA 4 octombrie 2019

Turneul „Doamnele muzicii românești” pornește din Sfântu Gheorghe

de Iulia Drăghici - Taraș | 1428 vizualizări

Violonista Diana Jipa şi pianistul Ştefan Doniga își lansează discul la Casa Bastion 

Turneul național al muzicienilor Diana Jipa și Ștefan Doniga, prin care își lansează cel mai recent proiect cultural și produs discografic, intitulat „Doamnele muzicii românești”, pornește din Sfântu Gheorghe, în data de 10 octombrie. Primul concert din seria celor șase va avea loc la Centrul de Cultură „Arcuș”, Sala Bastion, de la ora 18:30. 

Proiectul „Doamnele muzicii românești” „este consacrat celebrării importanței și valorii prezenței feminine în evoluția culturii românești, o prezență care, prin remarcabile personalități  - creatoare de act cultural, artiste, compozitoare, oameni de știință, sportive inegalabile - a dăruit istoriei noastre modele profesionale, artistice și umane de excepție”, informează organizatorii evenimentului. 

Concertele se adresează în special publicului tânăr, susțin artiștii. 

Am pornit la construirea acestui proiect din dorința de a aduce în atenția publicului (și mai ales a publicului tânăr, căruia ne adresăm cu precădere), o serie de modele umane extraordinare. În contextul social actual, arhetipul general feminin tinde să evidențieze un set de calități de multe ori străin de cel fundamentat pe valori culturale și autenticitate. Așadar, a evoca și a expune personalități feminine de excepție devine un act educativ și cultural important și foarte necesar. Tot ceea ce ne dorim prin acest proiect cultural este să contribuim la conștientizarea rolului esențial pe care femeile creatoare l-au avut și îl au în dezvoltarea și evoluția culturii românești și imaginii noastre în lume”, a declarat pianistul Ștefan Doniga, inițiatorul acestui proiect. 

Programul compact-discului imprimat și al recitalurilor din turneu cuprinde creații semnate de Felicia Donceanu, Hilda Jerea, Violeta Dinescu (un aranjament semnat de Vlad-Răzvan Baciu), Carmen Petra Basacopol, Laura Manolache și Liana Alexandra.

După recitalul din 10 octombrie de la Sfântu Gheorghe, artiștii vor continua turneul la Satu Mare (15 octombrie, Sala Filarmonicii „DINU LIPATTI”, ora 18:30, Zalău (17 octombrie, Sala AVRAM IANCU a Primăriei Municipiului Zalău, ora 18:00), Cluj (18 octombrie, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, ora 18:30), Brăila (7 noiembrie, Teatrul „Maria Filotti”, ora 19:30), Focșanu (8 noiembrie, Ateneul Popular „Maior GHEORGHE PASTIA”, ora 18:30). 

Prin acest proiect, cei doi muzicieni prezintă un concept cultural amplu, cuprinzând activitate de cercetare, realizare de înregistrări speciale (Sala Radio, 23 – 27 septembrie 2019), producție de disc, campanii media, promovare și distribuție gratuită în școli de materiale documentare și audio (500 de CD-uri distribuite gratuit în România) precum și turneul național de recitaluri și lansări de disc. 

„Cu un palmares de peste 60 de concerte și recitaluri susținute numai în ultimul an în 10 țări de pe 3 continente, violonista Diana Jipa și pianistul Ștefan Doniga alcătuiesc unul dintre cele mai active și mai apreciate duo-uri românești actuale. Proiectul ,,Doamnele muzicii românești” vine în continuarea unui alt proiect cultural amplu al celor doi artiști intitulat ,,Romania Universalis”, care a avut ca scop celebrarea Președinției României la Consiliul Uniunii Europene și care a inclus 14 recitaluri camerale susținute de artiști în prima jumătate a anului 2019,  atât în țară, cât și în străinătate (Cuba, Mexic, China, Norvegia, Polonia, Marea Britanie). Prezentul proiect reprezintă deja al doilea produs discografic realizat de cei doi muzicieni, după cel dedicat, cu un an în urmă, creației lui Dinu Lipatti, și al șaptelea turneu consacrat promovării muzicii românești”, mai informează organizatorii evenimentului. 

Proiectul este realizat de Asociația HEART-CORE, în parteneriat cu Societatea Română de Radiodifuziune prin canalul Radio România Muzical și co-finanțat prin Administrația Fondului Cultural Național. 

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.