CULTURA 17 decembrie 2019

Tradițiile de Crăciun din zona Buzaielor, cuprinse într-un festival unic

de Iulia Drăghici - Taraș | 3058 vizualizări

Un nou proiect, creat cu implicarea și truda elevilor și profesorilor din zona Buzaielor, iese „în lumina reflectoarelor” joi, 19 decembrie, la Întorsura Buzăului. „Tradiții și obiceiuri populare din zona Buzăului Ardelean” se naște în fața publicului interesat ca un cadou de sărbători, împachetat de un eveniment care cuprinde scenete, colinde și prezentări interactive pe tema dată. Acțiunea se derulează începând cu ora 10:00, în sala de festivități a Liceului Teoretic „Mircea Eliade”. 

Proiectul „Tradiții și obiceiuri populare din zona Buzăului Ardelean” este axat pe trei activități: „Album de familie”, „Povestiri întorsurene” și festivalul „Tradiții și obiceiuri populare”. 

Prima activitate, „Album de Familie”, a presupus culegerea de informații despre numele de familie și prenumele frecvent întâlnite în zonă, istoricul familiei, toponime, îndeletniciri locale, meșteșuguri, colectarea  fotografiilor vechi de familie, înregistrarea mărturiilor despre obiceiurile locale, organizarea unei expoziții a Albumelor de familie realizate de voluntari.

În ceea ce privește „Povești întorsurene”, participanții proiectului au avut de cules legendele și povestirile locale, să redacteze un volum de legende și povestiri locale, să îl tipărească și ulterior să organizeze un eveniment de lansare a volumului. 

Festivalul „Tradiții și obiceiuri populare” a început prin înființarea Grupului de tradiții și obiceiuri locale (Întorsurenii) al Centrului de Tineret Întorsura Buzăului și se finalizează prin organizarea Festivalului  „Tradiții și obiceiuri populare”. 

În total, peste 100 de elevi vor urca joi pe scena festivalului, printre care: Grupul de colindători de la Școala Gim. Sărămaș (coordonați de învățătoarele Nadia Calcea și Alina Bularca); Grupul de colindători de la Școala Gim. Nr. 3 Bobocea (coordonați de învățătoarele Laura Mitrofan și Simona Darie); Grupul „Zoritorii vămășeni” de la Școala Gimnazială Vama Buzăului (coordonați de profesoara Marilena Butufei); Grupul de elevi de la Școala Gimnazială „Mihail Sadoveanu” Întorsura Buzăului ( coordonați de profesoara Maria Popica); Grupul de elevi de la Liceul Tehnologic Nicolae Bălcescu Întorsura Buzăului (coordonați de profesoara Oana Elena Comăniță), Grupul de colindători „Întorsurenii” de la Liceul Teoretic „Mircea Eliade” Întorsura Buzăului (coordonați de profesoara Iuliana Monica Muntean). 

Aceștia din urmă vor prezenta și o mini Șezătoare, „așa cum se obișnuia în zona noastră să se facă în perioada iernii, mai ales în Postul Crăciunului, când oamenii se pregăteau de colindat, adunându-se în casa unui gospodar din sat”, ne-au împărtășit organizatorii. 

În cadrul evenimentului de joi sunt cuprinse și expoziția Albumelor de familie și lansarea volumului „Povești întorsurene”. 

Scopul proiectului este diversificarea oportunităților oferite tinerilor de a se implica în activități culturale care să promoveze istoria locală, tradițiile și obiceiurile locale și apartenența  la comunitatea locală”, ne-au mai spus aceștia.  

Evenimentul face parte dintr-un proiect coordonat de profesoara Iuliana Monica Muntean și implementat de Centrul de Tineret Întorsura Buzăului, prin Asociația de Tineret „Alexandra Ducancea” și finanțat de Primăria Orașului Întorsura Buzăului.

Între parteneri se numără: Despărțământul ASTRA Buzăul Ardelean, Asociația „Reuniunea Femeilor Ortodoxe din Întorsura Buzăului, Biblioteca Orașului Întorsura Buzăului și Biserica Ortodoxă Întorsura Buzăului.

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.