CULTURA 4 februarie 2020

Tradiția populară se întoarce la ea acasă, la Sita Buzăului

de Iulia Drăghici - Taraș | 2656 vizualizări

Balul Portului Popular revine cu a VIII-a ediție 

Sitenii au început pregătirile pentru unul dintre cele mai așteptate evenimente din zonă sau chiar județ: Balul Portului Popular. Evenimentul, care are loc la Căminul Cultural din Sita Buzăului, ajunge sâmbătă, 22 februarie a.c., la a VIII-a ediție. Înscrierile sunt deschise până în 17 februarie, anunță organizatorii. 

Din start, se anunță că regula de aur este aceeași ca în fiecare an: „Ținuta obligatorie – costum popular”. 

Oamenii își doresc și au arătat de fiecare dată că vor să vină la acest eveniment. E o minunăție să vii și să vezi atâtea costume, de atâtea feluri și culori”, a declarat, pentru Observatorul de Covasna, unul dintre organizatori, președintele Asociației Culturale „Datini sitene”, Daniel Neagoe.

„Pentru buna dispoziție și putere de dans, un coșuleț cu de-ale gurii (fiecare participant va consuma ce aduce în coșuleț). Dansul și buna dispoziție sunt obligatorii”, mai arată în textul invitației publicat luni pe Facebook. 

Cu siguranță evenimentul se va bucura de aceeași popularitate ca în fiecare an, pentru că, spun organizatorii, la scurt timp de la distribuirea invitației în mediul online, telefoanele și mesajele au început să curgă. Totuși, numărul maxim de participanți care va fi acceptat anul acesta este 380, astfel încât înghesuiala în sală să nu devină o problemă. 

Neapărat cei care vor să vină să ne anunțe înainte, ca să nu avem probleme cu spațiul”, ne-a mai spus Daniel Neagoe, care a precizat că de regulă cei care vin din alte zone ale țării sunt mai prompți în a-și anunța prezența. 

Înscrierile se fac la numerele de telefon 0745.163.261 (Daniel Neagoe, președinte Asociația Culturală „Datini Sitene”) sau 0744.814.489 (Ovidiu Olteanu, directorul Căminului Cultural Sita Buzăului). 

Faptul că Balul Portului Popular de la Sita Buzăului se organizează în aceeași dată cu cel din Covasna este o coincidență nefericită, ne-a spus Daniel Neagoe, care a punctat că deși de regulă sitenii aveau balul la final de ianuarie, motivul pentru care s-a decis amânarea pentru sfârșitul lunii februarie este unul cât se poate de întemeiat. 

Facem acest eveniment pentru toată lumea, dar ne gândim în special la tineri. Ei trebuie să se bucure și să ducă mai departe tradiția. Iar când am discutat despre dată cu tinerii noștri, din Ansamblul Brâulețul, dar nu numai, mulți ne-au spus că sunt în sesiune, că au examene și nu pot veni. Așa că am decis că e mai bine să îl mai amânăm un pic. Probabil că anul viitor vom reveni totuși la perioada de până acum, adică la final de ianuarie”, a mai spus Daniel Neagoe. 

Intrarea la eveniment costă 15 lei, bani care vor fi utilizați pentru plata formației, mai arată organizatorii. 

Anul trecut, aproape 400 de participanți au luat parte la Balul Portului Popular de la Sita Buzăului. 

La bază, Balul Portului Popular are de fapt obiceiul adunării țăranilor, la final de iarnă. Aici, oamenii din sat puneau la cale, printr-un eveniment de socializare, planul de bătaie pentru muncile agricole din primăvară și modalitățile de într-ajutorare. 

Astăzi, evenimentul, care are la bază tot socializarea, este un prilej pentru oameni de a-și reaminti despre trecut, dar și pentru a reveni, pentru câteva ore, la viața simplă de altă dată. 

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.