CULTURA 25 noiembrie 2020

Teatrul din comună s-a mutat, temporar, în online

de Iulia Drăghici - Taraș | 1772 vizualizări

Pe pagina de Facebook a festivalului „Actor Fest” va fi, duminică, un regal artistic și gala online de premiere  

Festivalul de teatru „Actor Fest – Teatru în comuna ta” a reunit în jurul ideii de a promova această artă în rândul elevilor de gimnaziu atât de multă forță și dedicare, încât, în loc să fie lăsat să zacă un an, pe fondul restricțiilor actuale, el s-a mutat în online, unde își continuă misiunea. Astfel, începând de miercuri, 25 noiembrie, prezentările echipelor participante vor rula pe pagina de Facebook a evenimentului, iar duminică, 29 noiembrie, începând cu ora 13:00, toate cele 20 de spectacole vor fi prezentate, tot online. Juriul va fi cel care se va reuni în sala de spectacol de la Căminul Cultural Sita Buzăului, unde va alege „Cel mai bun spectacol”, „Cel mai bun actor” și „Cea mai bună actriță”. Premiul de popularitate va fi ales online, în funcție de numărul de like-uri pe care îl va primi spectacolul. 

Evenimentul din acest an este cu atât mai special cu cât a adunat spectacole din mai multe zone ale țării, în ciuda pandemiei care aproape a pus stăpânire pe mai toate activitățile culturale. Sunt printre participanți echipe din Olt, Siriu, dar și de „acasă” din Zăbrătău, Sita Buzăului, Ciumernic sau Întorsura Buzăului. Toate spectacolele, plus prezentări ale echipelor au fost trimise sub formă de filmare. Acestea vor fi redate online, atât pe pagina de Facebook a festivalului, cât și pe pagina publicației online BVTv.

Mulțumesc echipajelor înscrise în concurs, coordonatorilor, fără de care acest eveniment nu ar fi putut avea loc. Avem înscrise în concurs 20 de momente/ scenete, fiecare moment fiind însoțit de o prezentare foarte interesantă, a școlii din care provin, a elevilor participanți atât în rolul de pe scenă, cât și în rolul de elev al unei școli gimnaziale”, ne-a spus organizatorul principal al evenimentului, Otilia Buzea.

Școlile înscrise la acest Festival concurs sunt: Școala Gimnazială Zăbrătău, coordonator Maria Bularca, Școala Gimnazială Gârgov, județul Olt,  coordonator Nineta Cozma, care a pregătit 3 momente, Școala Gimnazială „Mihail Sadoveanu”, Întorsura Buzăului, coordonator Angelica Leu, care a pregătit 5 momente, Trupa de teatru a Școlii Gimnaziale „Nicolae Russu”, „N.R.-Be You”, care a pregătit 8 momente, coordonator Otilia Buzea, Școala Gimnazială Nr.2, Ciumernic, coordonator Elena Boricean și Elena Onea, Casa familială nr. 1, Întorsura Buzăului, coordonator Gheorghița Băilă și Școala Gimnazială Siriu, coordonatori Ana-Maria Sandu și Alexandru Fercu. 

Deși la început am încheiat parteneriate cu mai multe școli care-și doreau să participe, pe parcurs unele dintre ele au renunțat din motive obiective: nu au reușit să pregătească momentele și să înregistreze până la momentul intrării în noi restricții sau au fost școli care au funcționat doar în scenariul roșu și atunci desfășurarea acestei activități era imposibilă. Îi așteptăm la anul, când sperăm că vom fi pe scenă! Important este să rămânem sănătoși și să respectăm restricțiile impuse pentru a reveni cât mai curând la normalitate”, a mai spus Otilia Buzea

Președintele juriului va fi, la fel ca anul trecut, managerul Teatrului Andrei Mureșanu, Anna Maria Popa, iar alături de ea vor mai fi: regizoarea și scenografa de la Pakiss Brand din București, mentor al elevilor implicați în proiectul 3T, Mariana Pachis, actorul Silvian Duica, directoarea Liceului Teoretic „Mircea Eliade” din Întorsura Buzăului, Maria Bularca, directoarea Școlii Gimnaziale „Nicolae Russu” din Sita Buzăului, Cătălina Stoica și directorul liceului „Tudor Vladimirescu” din București, Pavel Lazarov. 

Anna Maria Popa va fi cea care va organiza și evenimentul de premiere în calitate de președinte al juriului. Totodată, aceasta a menționat faptul că Teatrul Andrei Mureșanu oferă ochelari VR pentru vizionarea spectacolelor de teatru virtuale concepute de TAM participanților care câștigă premiul pentru  cel mai bun actor și pentru cea mai bună actriță. Îi mulțumim mult pentru sprijin și pentru faptul că ne-a fost aproape în demersurile noastre”, a transmis Otilia Buzea. 

Printre invitații evenimentului va fi și trupa 3T a Centrului de Tineret Întorsura Buzăului. Și spectacolul acesta va fi prezentat online și va putea fi urmărit de acasă de toți ce interesați. 

Totodată, pe pagina Festivalului vor putea fi urmărite și momente de la celelalte două ediții. 

Țin să menționez faptul că de mâine (n.red. 25 noiembrie) pe pagina de Facebook a Festivalului concurs  de teatru pentru gimnaziu „ActorFest-teatru în comuna ta”, veți putea urmări prezentările momentelor înscrise în Festival; ordinea prezentării acestora va ține cont de ordinea în care au fost primite înregistrările. Prin urmare, ordinea în care am prezentat echipajele înscrise mai sus se va respecta și în momentul difuzării evenimentului. Îi îndemn pe cei interesați de acest eveniment să urmărească în această săptămână prezentările echipajelor. Își vor da seama de ceea ce vor pierde dacă, duminică, de la ora 13:00, nu vor urmări pe pagina de Facebook a Festivalului sau pe BvTv Festivalul integral. A fost multă muncă în spate, dar zic eu că a meritat. De ce spun asta? Pentru că deținem deja materialul ce va fi urmărit de dvs. în 29.11.2020. Evenimentul din sală va găzdui doar membrii juriului, care vor urmări și vor decide câștigătorii. Din punctul meu de vedere și anticipat vă spun acest lucru, toți sunt câștigători pentru că au dat naștere unui spectacol de teatru în online la care nu mă așteptam. Veți descoperi copii talentați nu doar în actorie, ci și în ale IT-ului. Urmăriți-le prezentările! Sunt produsul lor!”, este îndemnul Otiliei Buzea. 

Cu siguranță juriul nu va avea treabă ușoară. De menționat este și că premiile constau în diplome și sume de bani, pe care echipele câștigătoare le vor putea investi așa cum consideră de cuviință. 

Premiul de popularitate va fi acordat în urma votului online pe pagina de Facebook a Festivalului. După vizionarea tuturor momentelor, în timp ce juriul va delibera câștigătorii, vom da startul votării on-line. Votarea on-line va dura 20 de minute, exact timpul alocat stabilirii clasamentelor de către juriu. Mai multe detalii despre acest moment de votare, veți primi pe pagina Festivalului în cursul zilei de sâmbătă. Fiind un Festival finanțat de Consiliul local al comunei Sita Buzăului, pot spune că avem premii pe măsura actelor artistice”, a mai explicat coordonatorul evenimentului. 

Festivalul „Actor Fest  - Teatru în comuna ta” revine, așadar, la Sita Buzăului cu a treia ediție. Înscrierile au fost deschise până în 16 noiembrie. Cei care au fost acceptați au avut de îndeplinit o serie de criterii, printre care, că echipajul trebuie format doar din elevi de gimnaziu, fiecare echipaj să aibă maximum 9 elevi, iar timpul alocat piesei să fie de maximum 15 minute. 

Festivalul este organizat de Asociația părinților și cadrelor didactice a Școlii Gimnaziale „Nicolae Russu”- Pro Comunitate, iar proiectul este finanțat de Primăria și Consiliul Local al comunei Sita Buzăului. 

Dacă ne pierdem  zâmbetul, buna dispoziție și optimismul care ne caracterizează pe noi ca români, am pierdut totul. Așa că, dragi spectatori virtuali, urmăriți-ne de acasă duminică, 29.11.2020, de la ora 13:00 pe pagina de Facebook a festivalului sau pe BvTv.ro! Micii actori înscriși în Festival vă garantează un spectacol pe măsura așteptărilor dvs.! Ne pare rău că nu ne vom putea bucura împreună, că sala nu va  răsuna de aplauze, că premianții nu vor putea urca pe scenă pentru a-și primi premiile și nu le vom mai putea observa lacrimile de bucurie, dar a rămâne sănătoși e cel mai important. Noi știm că sunteți acolo, în spatele ecranului și vă bucurați alături de noi. Cu o zi înainte de ziua ta, române, hai la teatru!”, a încheiat Otilia Buzea. 

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.