CULTURA 7 octombrie 2022

„Székely Mikó” din Sfântu Gheorghe, gazdă într-un proiect de multiculturalitate în Bazinul Carpatic

de Diana Pantelimon | 814 vizualizări

În perioada 1-8 octombrie a.c., Colegiul Național „Székely Mikó” din Sfântu Gheorghe este gazda elevilor și profesorilor a șase școli din Ungaria, Ucraina, Serbia și Slovacia. Aceștia participă la întâlnirea bianuală din cadrul unui proiect, lansat în anul 2001, numit „Comunicare interculturală în Bazinul Carpatic”. Scopul întâlnirilor multianuale este de a realiza schimburi de experiențe pe teme culturale.

Din proiect fac parte opt instituții de învățământ cu predare în limba maghiară. Din fiecare școală, participă la aceste întâlniri câte patru elevi și un profesor sau doi, după caz.

„Este un program a opt școli, fondat în anul 2001, opt școli din Bazinul Carpatic. Suntem noi, Colegiul Național „Székely Mikó”, avem trei școli din Ungaria, Liceul „Illyés Gyula” din Budaörs, Liceul Iezuit „Fényi Gyula” din Miskolc și Școala Primară Secundară „Csiha Győző” din Hajdunánás. Apoi avem Liceul de Tehnologie Chimică din Subotita, Serbia, „Gymnasium” din Filakovo, Slovacia, Liceul Maghiar „Bethlen Gábor” din Berehevo, Ucraina și Liceul Bilingv din Lendova, Slovenia, de la care liceu nu au putut veni anul acesta. Este un program care împlinește 21 de ani. Prin acest program, elevi și profesori se întâlnesc anual de două ori în aceste opt locații. Vara aceasta am semnat pentru continuarea programului pentru următorii patru ani, la Budaörs, Ungaria, cu directorii acestor instituții de învățământ din Bazinul Carpatic. Elevii studiază multiculturalitatea, diferitele culturi, când se duc în aceste școli. Titlul programului este «Comunicare interculturală în Bazinul Carpatic». Prin acest program, elevii au fost și au vizitat așezămintele săsești și secuiești, am organizat excursii pe teme culturale, au fost la teatru, cinema și au participat la ore de limba română, să vadă cum se învață aceasta aici, la noi. Avem câte patru elevi și un profesor sau doi, din fiecare școală. Aceștia sunt cazați în Șugaș Băi”, a spus, pentru CovasnaMedia.ro și Observatorul de Covasna, Sztakics Éva, director al colegiului național.

Întâlnirea din acest an de la Sfântu Gheorghe este prima din cele opt planificate pentru următorii patru ani. Elevii și profesorii se simt bine, le place, iar de-a lungul timpului „s-au legat nu numai prietenii, dar și căsătorii, prin acest program”, potrivit profesorului Keresztes Lászlo, fost director adjunct al colegiului, care a luat parte la program încă de la început, citat de Sztakics Éva.

Programul din Sfântu Gheorghe este finanțat de către Consiliul Local al Municipiului și Fundația „Székely Mikó Kollégium”, bugetul fiind de 50.000 de lei, din care 1.000 de lei din partea fundației.

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.