CULTURA 20 iulie 2022

„Sîntilia Zăbălenilor“, o sărbătoare românească aflată la a XII-a ediție

de Diana Pantelimon | 1367 vizualizări

Asociaţia Cultural-Creştină „Căciula” din Zăbala organizează miercuri, 20 iulie a.c., cea de-a XII-a ediție a sărbătorii românești „Sîntilia Zăbălenilor“. Programul zilei începe cu slujba de la Biserica Sfântul Ilie de la ora 11:30, iar programele artistice vor avea loc în Poiana Sîntiliei de la ora 14:00.

Vor urca pe scenă renumiți interpreți de muzică populară, precum Robert Târnăveanu, Gheorghe Sorea, George Burnichi, frații Lorena și Radu Adam, dar și Ansamblul de dansuri populare „Junii Covăsneni“.

„Vă așteptăm cu drag pentru a sărbători împreună și să ducem această tradiție mai departe, la „Sîntilia Zăbălenilor“, care se află la a XII-a ediție. Vom sărbători împreună la biserica noastră ortodoxă din Zăbala, care poartă hramul Sfântului Ilie, apoi se pleacă de la biserică cu căruțe și călăreți îmbrăcați în port popular. Vom avea bulz, pastramă de oaie și alte produse tradiționale pentru degustare“, a declarat ieri reprezentanta asociației, Andreea Cosneanu.

„Sîntilia Zăbălenilor” îşi propune să readucă în conştiinţa zăbălenilor, dar nu numai, obiceiurile din trecut, când ciobanii coborau de la munte şi ajungeau în Poiana Sîntiliei pentru a-şi cunoaşte mândrele şi viitoarele soţii. 

Noi vrem să păstrăm tradiţia. Oamenii care vin aici vor putea găsi o sărbătoare exact cum se făcea pe vremuri. (...) Evenimentul nu va fi un bâlci, iar singurele produse care se vor vinde aici sunt cele tradiţionale, locale, făcute de producătorii locali”, a spus președintele Asociaţiei Cultural-Creştine „Căciula” din Zăbala, Liviu Boc, la ediția din 2016.

Deşi a fost înfiinţată cu ani în urmă, Asociația Cultural-Creștină „Căciula” din Zăbala are personalitate juridică din iunie 2015. Aceasta a fost înființată de comunitatea românească din Zăbala având ca scop, printre altele, păstrarea și revigorarea tradițiilor strămoșești, populare, laice și religioase, potrivit paginii oficiale de Facebook.

Sursa foto: Facebook/Asociația Căciula

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.