CULTURA 14 octombrie 2019

Sfântu Gheorghe, reper pentru muzicienii de top ai momentului

de Iulia Drăghici - Taraș | 1060 vizualizări

Recitalul de joi nu a avut nici pe departe parte de publicul numeros pe care îl merita 

Violonista Diana Jipa și pianistul Ștefan Doniga au început turneul celui mai recent proiect al lor, „Doamnele muzicii românești”, din inima județului Covasna, la Sfântu Gheorghe. Nu a fost întâmplător acest lucru, ne-au spus artiștii care joi seara au concertat la Sala Bastion a Centrului de Cultură Arcuș.   

Sfântu Gheorghe, prin Centrul de Cultură Arcuș are o tradiție importantă, cunoscută în cultura muzicală modernă românească, mai ales în ceea ce înseamnă promovarea tinerilor și instruirea acestora. Cursurile de vară care se țineau la Centrul de Cultură Arcuș, în sediul cunoscut până acum câțiva ani au rămas un reper pentru ceea ce înseamnă educația muzicală. De asta, pentru noi, muzicienii, a veni la Arcuș este un lucru recunoscut, important. Acesta este un loc în care considerăm că trebuie și merită să ajungem pentru că aici este o viață muzicală importantă și de asemenea un public avizat, mai prezent, mai puțin prezent, însă care știe ce urmărește. Așadar, considerăm că proiectele noastre care se adresează nu numai educației tinerilor, dar și unui public iubitor de muzică trebuie să fie prezentate aici, în acest Centru de Cultură cu tradiție”, ne-a declarat pianistul Ștefan Doniga. 

Scopul declarat al proiectului „Doamnele muzicii românești” este, spun tinerii muzicieni, evocarea prezenței feminine în cultură. Astfel, pe rând, în fața auditoriului au ajuns creații din anii 1930 și până la cele mai moderne, din ultimii ani. Compozitoarele alese în program au fost Felicia Donceanu (sonata nr.1 pentru vioară și pian în re minor), Hilda Jerea (șapte dansuri românești pentru vioară și pian pe motive culese de Bela Bartok), Violeta Dinescu (Satya II – aranjament pentru vioară și pian de Vlad – Răzvan Baciu), Carmen Petra Basacopol (Sonata nr.1, op.5 pentru vioară și pian în fa diez minor), Liana Alexandra (Ultimul Vals) și Laura Manolache (Personaje, versiunea 2019 pentru vioară și pian). 

Prezența feminină în cultura românească este una foarte importantă și nu vorbesc aici doar de muzică. Managerii de unități culturale, mai ales direcțiile județene de cultură sunt, cred, cel puțin în egală măsură bărbați și femei, dacă nu chiar balanța înclină către latura feminină. Ceea ce înseamnă că femeile sunt extrem de implicate în actul cultural din România. De asta mi se pare important să evocăm această prezență feminină. Dacă ne referim la muzică, lucrările pe care compozitoarele le-au lăsat sunt de o extraordinară valoare. Și dacă mă gândesc acum la muzica contemporană, îmi vin în minte în aceeași măsură nume de compozitori bărbați și nume de compozitoare. E o prezență importantă, care merită subliniată, nu amintită. Repet, subliniată”, a mai punctat pianistul. 

În același timp, un obiectiv al proiectului este acela de a aduce către tineri muzica clasică contemporană și nu numai. În acest sens, un pas important al proiectului, pe lângă turneul național,  este distribuirea în școlile de muzică a 500 de CD-uri numite „Doamnele muzicii românești”. 

Din păcate, recitalul de joi seara, care a fost unul impresionant și deosebit, nu s-a putut bucura de audiența pe care o merita cu adevărat. În ciuda faptului că sala a fost aproape goală, pentru că aproximativ 10 persoane s-au arătat interesate de evenimentul cu intrare liberă, cei doi artiști au cântat de parcă nu au avut limite și și-au pus abilitățile și sufletul pe tavă în fața celor care au găsit important faptul de a fi alături de cei doi tineri muzicieni la început de turneu. 

Totuși, cei care au ratat spectacolul din motive obiective, îi vor putea revedea pe cei doi muzicieni în primăvara anului viitor. Artiștii ne-au spus de asemenea că au încă un proiect depus către analiză la un departament al Ministerului Culturii și dacă acesta va fi acceptat spre finanțare, în martie sau aprilie îi vor da drumul și vor reveni în fața publicului din Sfântu Gheorghe. 

Între timp, turneul „Doamnele muzicii românești” continuă la Satu Mare (15 octombrie, Sala Filarmonicii „DINU LIPATTI”, ora 18:30), Zalău (17 octombrie, Sala AVRAM IANCU a Primăriei Municipiului Zalău, ora 18:00), Cluj (18 octombrie, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, ora 18:30), Brăila (7 noiembrie, Teatrul „Maria Filotti”, ora 19:30), Focșani (8 noiembrie, Ateneul Popular „Maior GHEORGHE PASTIA”, ora 18:30).

Proiectul „Doamnele muzicii românești” este realizat de Asociația HEART-CORE, în parteneriat cu Societatea Română de Radiodifuziune prin canalul Radio România Muzical și co-finanțat prin Administrația Fondului Cultural Național.

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.