CULTURA 30 mai 2022

SepsiBook: impresii de la prima ediție a târgului de carte, după o oră și jumătate de râs

de Iulia Drăghici - Taraș | 790 vizualizări

Te-ai putea întreba ce ar fi de râs la un târg de carte, fie el și la prima ediție. Dar invitația la lectură nu înseamnă neapărat un public sobru, introvertit, îmbrăcat la patru ace, cu discursuri și idei bazate pe definiții greoaie din DEX. S-a văzut asta la finele săptămânii trecute la SepsiBook, primul târg de carte și festival de literatură contemporană din Sfântu Gheorghe și din județul Covasna. De fapt, a fost un exemplu foarte clar că oamenii care citesc sunt inteligenți și iubesc viața. Iubesc viața atât de mult încât nu le ajunge doar una, ci trăiesc mai multe, prin personajele care iau naștere în mințile lor deschise de artiștii care lucrează prin cuvinte.  

Tot prin cuvinte, muzică, pamflet, autoironie, comedie, fler și mișcare scenică a reușit formația Fără Zahăr, pe care vineri am văzut-o prima dată în concert live, deși muzica lor mi-a colorat copilăria și adolescența, să ridice surprinzător de mult nivelul unui eveniment care inițial a fost cam departe de așteptările mele, poate cam mari. 

O oră și jumătate cât a durat concertul am râs cu lacrimi, am cântat, m-am bucurat să fiu acolo, parte dintr-un spectacol care a transmis publicului că am ajuns să uităm să fim mulțumiți că (încă) trăim într-o țară liberă, unde artiști, cum au fost cei doi băieți faini din Dorohoi, pot să vină la Sfântu Gheorghe, dintr-o parte a Moldovei într-un ținut al secuilor, să cânte despre orice, inclusiv cai, vaci și boi, căruțe colorate, limbi străine, viața cu bețivi, oameni cu moravuri ușoare și chiar să menționeze subiecte altfel sensibile, ca tancuri rusești care intră în sate, țigani și urși. 

Bucuroși să fie la SepsiBook Sfântu Gheorghe, s-au declarat și artiștii de la Fără Zahăr, Bobi și Bobo, după cum mi-au spus chiar ei după concert. 

M-am simțit la Sfântu Gheorghe exact cum mă așteptam să mă simt într-un oraș extraordinar de frumos, foarte bine pus la punct. Uneori mă întreb dacă nu aș fi avut de câștigat dacă la mine în Dorohoi eram minoritar. Sincer îți spun”, a precizat, într-o declarație pentru Observatorul de Covasna – CovasnaMedia.ro, Bobi Dumitraș. 

Tot el mi-a mai dezvăluit că, deși nu pare a fi cea mai evidentă alegere pentru un astfel de eveniment, nu este o premieră pentru formația Fără Zahăr să cânte la un târg de carte, ci a mai fost prezentă și la altele, chiar la București și Sibiu, iar în plan este și Brașovul. 

Dar pentru că scopul târgului de carte este, până la urmă, invitația la lectură, l-am întrebat pe Bobi Dumitraș care ar fi îndemnul lui în direcția asta pentru oamenii care vor da cu ochii peste acest articol, iar răspunsul a fost pe măsură: 

Este cel mai eficient mod de a-ți îmbogăți vocabularul pentru a putea flirta”.

Deci cititul ajută la agățat?”, am întrebat eu amuzată.

Nu, pentru «a flirta». Ca să învățăm un cuvânt nou. Cine nu știe, să caute în dicționar. Sau «a flirta», dragă adolescentule, înseamnă a avea o gagică în DM!”, a mai spus el, cu veselie în glas și cu ochii pe reportofon. 

Singura dezamăgire legată de acest concert a fost numărul (mult prea) mic de spectatori raportat la calitatea evenimentului (ca muzică, mesaj, execuție, interacțiune cu publicul). Asta în condițiile în care au venit oameni și din zona Brașovului special pentru eveniment. Dar nici nu poți să obligi lumea să vină la distracție, nu? Sigur, poate că ar fi fost loc de lucrat la promovarea acestui spectacol, nu doar cu afișe și cele câteva cuvinte despre formația Fără Zahăr, publicate pe site-urile evenimentului și în presă. Dar poate data viitoare. Poate cu alte formații. 

Cert e că am plecat de la concertul de vineri seară cu un optimism neașteptat. Nici evenimentele la care au luat parte Lucian Mîndruță și Mircea Dinescu nu au fost rele, dar nu pot să zic că îmi voi aminti de ele cât voi trăi. 

Acum, că tot am adus în discuție unele dezamăgiri, trebuie să spun că am fost surprinsă de oferta de carte în limba română. Sau de lipsa ei, mai degrabă. Poate și pentru că aveam așteptări prea mari de la un eveniment aflat la prima ediție. S-a dovedit că nu a fost nejustificată teama organizatorilor că editurile românești nu se vor înghesui să vină la Sfântu Gheorghe atunci când sunt cuprinse de febra pregătirilor pentru BookFest, celebrul târg de carte cu tradiție din București. Pentru că, în afară de micuțul colț Libris, eu alt stand cu volume în română nu am găsit. Am răsfoit oferta în mai puțin de o jumătate de oră și am plecat cu mâna goală. 

Și deși pe la conferințele de presă s-a discutat că tinerii, adolescenții, viitoarea generație de cititori, vor fi cei care vor fi vizați de oferta de carte, ajunsă la fața locului am înțeles că era vorba, de fapt, în special de copii, care au avut la dispoziție un Univers dedicat lor (colț cu loc de joacă și alte activități). Și părinții care au vrut să cumpere cărți pentru cei mici se pare că au avut de unde alege. 

Printre expozanți au fost și cei care s-au declarat nemulțumiți că grupurile de copii venite cu școala în prima parte a zilei nu au avut timp să se plimbe printre standuri, pentru că au fost condiționate de un orar strâns al transportului. Cel puțin așa au spus câțiva dintre cei cu care am vorbit, mai mult sau mai puțin oficial. 

Legat de locație, prima reacție când mă îndreptam spre SepsiBook a fost că este cam departe de orice și, cu toate autobuzele puse la dispoziție, nu chiar așa de ușor accesibilă. Dar am înțeles de ce au ales organizatorii Sepsi Arena, și anume pentru că, în vederea unui astfel de eveniment, era nevoie de o locație acoperită, ferită de ploaie și întinsă, care să permită organizarea de activități diverse, pentru toate vârstele și cât mai multe preferințe. 

În final, pot să spun că sunt convinsă că organizatorii evenimentului au tras mult mai multe concluzii după toate cele patru zile de festival de carte, pe care le vor prezenta luni, într-o conferință de presă. 

Eu am fost acolo doar o zi, vineri, și atunci câteva ore, pentru că, deși iubesc lectura și nu trece o zi fără să citesc, nu prea m-am regăsit în oferta de programe și activități de la prima ediție SepsiBook. 

Dar nici nu mi-aș dori să nu existe o a doua ediție, o a treia și așa mai departe, ci dimpotrivă. Cred cu tărie că în județul Covasna a fost și este nevoie de un astfel de eveniment.

Sursa foto: SepsiBook. 

 

 

 

 

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.