CULTURA 23 ianuarie 2023

Scrisul de mână. Mai este important într-o eră digitală?

de Diana Pantelimon | 1338 vizualizări

Înlocuim tot mai des scrisul de mână cu tastatura sau, mai mult, cu simpla atingere a ecranului de telefon (touchscreen). În era digitală în care trăim, pentru a economisi timp, este de la sine înțeles că preferăm să tastăm rapid un mesaj sau un e-mail. Acesta ajunge instant sau în câteva secunde la destinatar. Mult mai ușor decât să scriem de mână o scrisoare și să așteptăm ca aceasta să ajungă la destinație, în cel puțin o zi, sau uneori mai multe, nu-i așa? Pe 23 ianuarie sărbătorim Ziua internațională a scrisului de mână (Handwriting Day). Am întrebat câteva cadre didactice din Sfântu Gheorghe despre importanța acestuia în ziua de azi. Dacă, din experiența de zi cu zi cu elevii, mai ajută să știm să scriem de mână? Cât contribuie în formarea noastră ca oameni, ca personalitate sau în educația noastră?

„Este un adevăr că, în era digitală în care trăim, „stiloul” este de multe ori neglijat. Şi totuşi, scrisul de mână face parte din viața noastră de zi cu zi, fie că scriem o compunere la şcoală sau o banală listă de cumpărături. În comparație cu scrisul la tastatură, scrisul de mână ne poate ajuta să avem o memorie bună, să ne îmbunătățim exprimarea, concentrarea, dexteritatea, contactul vizual. Sunt cadru didactic, normal că scriu şi meseria mea impune acest lucru, însă de fiecare dată când scriu am senzația de calm, frumos, o stare de bine. Cred că scrisul de mână ar trebui inclus în jocurile şi activitățile zilnice ale copiilor, nu doar în realizarea temelor. Şi da, sunt una dintre persoanele pasionate de scrisul de mână şi consider că acesta este la modă, căci putem folosi cerneluri, foi şi instrumente de scris colorate”, ne-a împărtășit prof. înv. primar Maria Florescu, de la Liceul de Arte „Plugor Sándor” din Sfântu Gheorghe.

Poți caracteriza o persoană după scrisul de mână

„Prin prisma meseriei mele, care implică atât scrisul de mână, cât și utilizarea tastelor, consider că este mai mult decât necesar să știm să scriem de mână. Chiar dacă trăim în era tehnologiei, din punctul meu de vedere, susțin faptul că scrisul de mână este un element cheie în procesul de învățare a literelor, ajută la citirea diverselor texte printate sau scrise de mână. Mai mult, scrisul de mână este important pentru dezvoltarea corectă a funcţiei cognitive a citirii şi ar trebui să fie primul pas pe care copiii îl fac în procesul de învăţare a limbii şi, ulterior, în cel de scriere şi de citire.

De asemenea, s-a demonstrat de-a lungul timpului că scrisul de mână pune în mișcare diferite părți ale creierului, spre deosebire de tastat, ajută la memorare și la o citire mai bună, ba chiar ne poate face mai creativi. Să înveți să ții în mână un pix și să scrii creează și abilități motorii bune la copiii în creștere. Scrisul de mână nu ajută doar la dezvoltarea unor aptitudini esențiale cognitive, de atenție, memorare, concentrare, ci ajută la exprimarea mai eficientă a emoțiilor transmise pentru îmbunătățirea stării de bine. Aici doresc să amintesc despre jurnale, care surprind gândurile, trăirile și emoțiile celui care le scrie.

Scrisul de mână avea altă valoare în urmă cu câțiva ani. Pentru mine întotdeauna a fost o plăcere să scriu de mână și îmi amintesc cu o oarecare nostalgie momentul din clasa a opta când m-am decis să dau la liceul pedagogic. Pe atunci, dar și azi, aveam ca probă eliminatorie proba de caligrafie. Am luat Abecedarul, am studiat literă cu literă, am scris și rescris pagini întregi. Nu pot uita starea de bine care mă cuprindea în acele momente.

I-am întrebat anul acesta pe copiii mei de clasa a II-a dacă este important să știm să scriem de mână și tare plăcut impresionată am fost când am constatat cât de special, ușor și frumos consideră ei că este scrisul de mână, comparativ cu scrisul cu litere de tipar. La această vârstă conștientizează importanța trimiterii unei scrisori sau a unei felicitări când nu ai la dispoziție un dispozitiv electronic. Au mai menționat și faptul că scrisul cu litere de mână este o relaxare și ajută la minte. Un copil a venit cu ideea că este important să scriem de mână deoarece altfel nu am avea ce să învățăm nou (...) la Comunicare în limba română.

Sunt conștientă de faptul că pentru mulți oameni această abilitate nu mai este atât de necesară, iar mulți dintre noi o facem strict din nostalgie. Dacă observăm un copil cu câtă dexteritate tastează pe un smartphone, îmi este foarte clar că această generație nu va avea nicio problemă să comunice.

Cât contribuie în formarea noastră? Se spune că scrisul de mână este oglinda fiecăruia. Dacă studiem grafologia, putem să caracterizăm o persoană doar privindu-i scrisul. De la un anumit nivel, scrisul de mână e legat de concentrarea din mintea noastră, de ordinea care există în gândurile noastre. La început, scrisul de mână era analizat dintr-o perspectivă destul de simplistă: dacă era un scris curat și citeț, persoana era ordonată. La polul opus, un scris mânjit de cerneală și dezordonat denotă o personalitate distrată și dezorganizată.

Dacă ne referim la formarea personalității, cel mai simplu mod de analiză este prin observarea lățimii cuvintelor în scrisul de mână, în funcție de spațiul larg sau îngust dintre cuvinte. Dacă există un spațiu larg între cuvinte, atunci persoana evită de obicei mulțimea și se simte confortabil să petreacă timp singur. Dacă spațiul dintre cuvinte este îngust, este o persoană degajată, care se simte în largul său în mulțime”, ne-a spus și Gabriela Ola-Prundar, învățătoare la Colegiul Național „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe.

Scrisul de mână în școală, beneficiu pentru adultul de mâine

„Scrisul de mână e o abilitate esențială în dezvoltarea elevilor, având un efect direct asupra performanței academice. Reprezintă un foarte bun antrenament pentru mintea acestora, antrenându-le abilitățile cognitive și motorii.

Scrisul de mână facilitează dezvoltarea cognitivă și psihomotorie. Scrisul de mână favorizează învățarea, datorită componentei ce ține de memoria vizual-motorie, elevilor fiindu-le mult mai ușor să înțeleagă noțiunile, deoarece îi ajută să vizualizeze și să-și amintească mai bine informațiile scrise. În momentul în care informațiile sunt scrise pe foaie cu stiloul, creierul este concentrat la un singur lucru, ceea ce ajută la fixarea materialului scris în memorie. Când copiii învață să scrie de mână, ei învață să își coordoneze mușchii brațelor, mâinilor și degetelor pentru a face diferite mișcări, își dezvoltă controlul fin al mișcărilor și dexteritatea.

Scrisul de mână facilitează cititul și ajută la dezvoltarea limbajului. Având în vedere importanța scrisului de mână în procesarea literelor, acesta facilitează cititul, elevilor fiindu-le mai ușor să recunoască literele. Memoria vizual-motorie, întărită de pe urma scrisului, ajută la dezvoltarea abilităților de limbaj superioare, cum ar fi un vocabular bogat, înțelegerea relațiilor dintre cuvinte și parafrazarea, deoarece cu cât scrii mai mult, cu atât mai mult aspectele motorii ale scrisului devin automate, eliberând resurse cognitive pentru dezvoltarea acestor abilități de limbaj superioare.

Scrisul de mână sporește gândirea critică și este o metodă foarte bună de exprimare. Scrisul de mână le conferă elevilor o viziune mai profundă a ideilor, conceptelor și gândurilor, deoarece aceștia pot analiza ceea ce scriu și citesc, își activează gândirea critică și își formează abilitățile de comunicare eficientă. De asemenea, prin scris, elevii învață să se exprime liber, creativ și să-și structureze mai bine gândurile, ideile și sentimentele.

Prin urmare, scrisul de mână este un proces complex care îi ajută pe elevi să se dezvolte din punct de vedere cognitiv și lingvistic, iar acest lucru aduce doar beneficii pe termen lung în viața acestuia și a adultului ce va urma să devină”, ne-a transmis Mona Pethő, profesoară de limba și literatură română la Școala Gimnazială „Váradi József” din Sfântu Gheorghe.

Scrisul, ca terapie. Tu ai sau ai avut un jurnal? Dar oracol, când ai fost elev?

„Cred că se știe deja că scrisul de mână îmbunătățește abilitățile cognitive, mai ales în cazul copiilor. Din experiența de profesor, știu că, scriind litere, cuvinte și propoziții, copiii îşi antrenează creierul. Având de-a face, zi de zi, cu adolescenți, le cer și acestora să folosească tot scrisul de mână, în detrimentul computerului sau tabletei. Când scriem de mână, când ne concentrăm asupra a ceea ce scriem, în creier se activează, spun specialiștii, ariile responsabile de gândirea analitică, memorie și limbaj.

Când eram adolescenți, obișnuiam să scriem jurnale și oracole. Jurnalul era cel mai bun prieten. Scriam tot ce visam, fără limite, iar oracolul... îl foloseam ca să aflăm ce cred alții despre noi. Ce emoții aveam nu numai când îl dădeam colegilor, dar, mai ales, când îl citeam...!

Scrisul de mână este o adevărată terapie, o mângâiere a sufletului. Poți vorbi cu tine, cu cea mai interesantă voce a ta.

Din experiența mea de trainer și coach în dezvoltare personală, pot spune azi că a scrie cu mâna despre sentimente când suntem triști, anxioși, supărați sau blocați într-o situație, poate fi benefic pentru sănătatea noastră mentală.

Scrierea în acest mod ne ajută să ne exprimăm liber și autentic. Jurnalul și scrisul de mână se consideră instrument terapeutic pentru că vindecă, împuternicesc, alimentează creșterea personală și creativitatea.

Nu trebuie să avem abilități de artist pentru a scrie, dar merită pentru că ne descoperim emoțiile și modul în care putem reacționa la experiențele de viață.

Te încurajez, drag cititor, să ai momente de reflecție, în mod periodic, și să scrii. Iar când vrei să evaluezi o perioadă (ca cea de acum), poți să te întrebi: Cum a fost pentru tine anul trecut? Ce provocări ai avut? Ce soluții ai găsit pentru a trece peste ele? Ce obiective ți-ai stabilit pentru anul acesta?

Specialiștii vorbesc despre scris ca terapie, demonstrând că, atunci când omul are emoții negative, în loc să depoziteze în suflet încărcătura energetică a lor, care nu e binefăcătoare, poate scăpa de ele „încredințându-le” hârtiei.

Scrisul de mână ajută la a pune ordine în gânduri și duce energia spre realizare. Adică, odată pusă ideea noastră pe foaie, urmează să vedem care ar fi acțiunile de făcut. De aceea se spune că e bine să scriem nu numai țelul și obiectivele noastre, dar și pașii de realizare. Punerea pe hârtie ne ajută să facem ordine în planurile noastre, ne responsabilizează în plus.

Fii sincer cu tine, experimentează scrisul autentic și vezi ce ai de schimbat la tine”, a completat Maria Badiu, profesoară la Colegiul Național „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe, dar și coach și trainer certificat internațional John Maxwell.

Iată că, deși nu mai folosim scrisul de mână la fel de mult ca înainte de a avea tehnologia la „degetul mic”, acesta este important și merită sărbătorit. Inițiatorul celebrării acestei zile de 23 ianuarie, în fiecare an, este Asociaţia producătorilor de instrumente de scris (Writing Instrument Manufacturers Association, WIMA - 1977).

Data coincide cu ziua de naștere a lui John Hancock (23 ianuarie 1737), care a devenit foarte cunoscut pentru semnătura sa extrem de lizibilă, aparte și interesantă de pe Declarația de Independență a Statelor Unite ale Americii, potrivit edu-news.ro.

„Ziua Internațională a scrisului de mână ne reamintește că, deși trăim într-o lume a ecranelor și a butoanelor, tot ar fi păcat să ne pierdem o asemenea abilitate”, se mai arată pe edu-news.ro.

Sursa foto: Gabriela Ola-Prundar - texte scrise de elevi din clasa a II-a și plannersweb.com

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.