CULTURA 12 octombrie 2022

Scriitorul Vasile Ernu se întâlnește vineri cu publicul, la Sfântu Gheorghe

de Iulia Drăghici - Taraș | 688 vizualizări

Scriitorul Vasile Ernu va fi prezent vineri, 14 octombrie, la Sfântu Gheorghe, unde se va întâlni cu publicul covăsnean, în cadrul unui eveniment organizat cu ocazia celei de-a opta ediții a festivalului de arte contemporane pulzArt. Activitatea va avea loc la cafeneaua Zamat din centrul orașului, începând cu ora 18:00. Discuția va fi moderată de autorul Andrei Dósa. 

Căutarea identității de sine este una dintre tematicile de bază abordate de scriitorul Vasile Ernu în lucrările sale. 

Este o voce inedită a literaturii contemporane, mai ales că are și lucrări care se apropie de politologie, acest domeniu al interpretării socio-politice. Iar ca autor de beletristică, eu cred că este foarte specific și prin faptul că toate operele sale se bazează pe o documentare foarte aprofundată a realității, face foarte multă muncă de teren pentru operele sale. Dacă e să sintetizăm cumva direcția în care proza lui se concentrează, este vorba, cumva, de interpretarea conceptului de țară și de națiune și de identitate personală și colectivă”, a spus marți, într-o conferință de presă în care au fost prezentate programele pulzArt8, directorul Bibliotecii Județene „Bod Péter”, Szonda Szabolcs. 

În prezentarea publicată pe site-ul pulzArt se notează că Vasile Ernu s-a născut în 1971 la Odesa, în Ucraina, care pe atunci făcea încă parte din blocul sovietic. În 1990, Ernu a reușit să părăsească Uniunea Sovietică și să se mute la Timișoara. Romanul său de debut este „Născut în URSS”, „pe care autorul îl definește ca fiind o piesă de teatru identitar, deoarece, din acest moment, viața sa poate fi urmărită prin intermediul straniei dualități care a fost infuzată cu o ironie lipsită de patetism în prima sa carte”. 

În cadrul pulzArt8, autorul se întâlnește pentru prima dată cu publicul din Sfântu Gheorghe, conform organizatorilor evenimentului. 

În cadrul programelor literare de la pulzArt8 se mai regăsesc și scriitorii din Ungaria Szvoren Edina și Jászberényi Sándor. Din păcate pentru publicul nevorbitor de limba maghiară care ar fi fost interesat, aceste evenimente nu vor avea parte de traducere și în limba română. 

Peste 30 de programe, din literatură, teatru, muzică, film și nu numai, sunt cuprinse în ediția a opta a festivalului pulzArt, care se desfășoară la Sfântu Gheorghe în perioada 13 – 16 octombrie a.c.

Sursa foto: pulzArt și Kristó-Gothárd Hunor

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.