CULTURA 18 februarie 2016

Sarah Parcak, care a localizat piramide antice cu ajutorul sateliților, a câștigat premiul TED de 1 milion de dolari

de Agerpres | 937 vizualizări

Sarah Parcak, arheolog spațial, care a reușit să descopere mii de vestigii cu însemnătate istorică, printre care piramide sau necropole, folosind doar imagini satelitare, a câștigat premiul TED pe anul 2016 în valoare de 1 milion de dolari, scrie UPI.com.

Sarah Parcak este fondatoarea Laboratory for Global Observation și profesoară de arheologie la Universitatea Alabama din Birmingham (SUA). În Egipt, Parcak și colegii săi au folosit algoritmi pentru analizarea imaginilor satelitare, reușind să localizeze 17 potențiale piramide necunoscute, 1.000 de necropole și 3.100 de așezări.

Cercetările sale au dus la descoperirea a mii de situri arheologice necunoscute anterior în Europa, Meditarana și în zona Atlanticului de Nord.

Premiul de 1 milion de dolari o va ajuta pe Parcak să desfășoare un nou proiect de cercetare având ca obiectiv recrutarea a mii de cercetători care să se asocieze proiectelor sale. Vor fi pregătiți voluntari care să analizeze imagini satelitare pentru localizarea potențialelor situri arheologice și să salveze rezultatele lor pentru ca acestea să fie analizate în detaliu de experți. "Vreau ca lumea întreagă să se poată implica în descoperiri arheologice", a transmis Parcak într-o declarație de presă.

Voluntarii înscriși în acest program de cercetare vor ajuta și la localizarea distrugerilor arheologice în zone de conflict precum Irak, Siria sau în alte zone de pe glob.

"Sarah este exploratorul cel mai avansat al secolului al XXI-lea", a declarat Anna Verghese, directorul Premiului TED, adăugând că Parcak a descoperit o nouă modalitate de a găsi situri antice cu ajutorul imaginilor făcute din spațiu. "Prin intermediul premiului TED va promova și va face mai accesibil domeniului arheologiei", a adăugat Anna Verghese.

Acordat pentru prima dată în 2005 lui Robert Fischell pentru tratamente revoluționare privind tulburările mentale, TED Prize se acordă aceluia care reușește să facă ceva cu adevărat spectaculos ce poate ajuta la schimbarea lumii. Cunoscutul bucătar Jamie Oliver a câștigat acest premiu în 2010 pentru programul său alimentar revoluționar.

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.