CULTURA 10 octombrie 2019

VIDEO Romulus Cioflec, personaj central într-o animație inedită cu piese LEGO

de Iulia Drăghici - Taraș | 1901 vizualizări

Filmulețul face parte din proiectul „Euroscola” al elevilor de la CNMV, care vor să câștige o nouă călătorie la Strasbourg 

Cea mai nouă producție a echipei Colegiului Național „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe, în cadrul concursului „Euroscola 2019”, prin care elevii luptă să câștige încă o excursie la Strasbourg, îl prezintă într-un mod inedit pe Romulus Cioflec: ca personaj principal într-o poveste animată cu piese LEGO. 

Filmul, de 2 minute și 20 de secunde, prezintă povestea de viață a profesorului și scriitorului originar din județul Covasna, satul Araci, Romulus Cioflec. Cu vocea împrumutată de bunicul unui elev din echipă, animația îl readuce la viață, în trupul unui personaj din celebrul joc LEGO, pe scriitorul ales de echipa Euroscola CNMV ca subiect în competiția care pune la bătaie o nouă excursie la Strasbourg.  

Scenariul pune personajul pe un balansoar, la gura șemineului, în fața nepoților, care îl roagă să le spună o poveste. „Haideți să vă spun povestea mea”, spune vocea bătrânului Cioflec. Și astfel, se pornește într-o minunată aventură, bazată pe fapte reale, de la naștere, la viața și călătoriile scriitorului covăsnean. Așa aflăm că Romulus Cioflec a asistat la revoluția bolșevică de la Sankt Petersburg, a fost primul scriitor român care a zburat cu avionul pe ruta București – Viena sau că a fost într-o expediție la Polul Nord pe vasul Monte Cervantes. 

Film inspirat dintr-o animație de Oscar 

Ideea și creația filmului aparțin elevei Miruna Ciolan, din clasa a X-a A, de la profilul de Matematică – Informatică. Tânăra ne-a spus că pentru realizarea filmulețului s-a inspirat dintr-o producție animată nominalizată la Oscar. Mai mult, aceasta ne-a mărturisit că este prima ei încercare de a crea o astfel de animație. 

A lucrat peste trei săptămâni la producție și filmat, iar editarea a făcut-o cu ajutorul unei aplicații mobile. Peste 50 de piese LEGO, împrumutate de la colegii de clasă, s-au folosit pentru realizarea filmului. Totodată, tânăra a făcut peste 100 de fotografii, pe care le-a unit în filmarea publicată miercuri pe pagina de Facebook „Euroscola CNMV 2019”. 

Miruna spune că a avut un scenariu stabilit din capul locului și că acesta a ajutat-o să țină în frâu munca și să creeze o poveste cursivă. Foarte importantă a fost și atenția la detalii. De exemplu, în producție s-a folosit un covoraș, „țesut” cu ajutorul unor bețe de înghețată, dar și mușchi de copac sau alte elemente de recuzită create special pentru povestea lui Romulus Cioflec. 

Când m-am implicat în echipa de concurs, m-am gândit să îmi iau o sarcină la care mă pricep. A fost o idee care mi-a venit pur și simplu. Recunosc că nu a fost deloc ușor. A trebuit să fac și să refac fiecare cadru până ieșea cum îmi plăcea. Se întâmpla să mișc eu scena și să cadă omuleții. Și dacă erau mișcați, nu mai aveau cadrele continuitate”, ne-a spus Miruna Ciolan. 

În final, creativitatea, tenacitatea și munca suplimentară depusă de tânăra liceană au dus la crearea unui film văzut în câteva ore de sute de persoane. 

Euroscola CNMV continuă

Aceasta este doar o parte a acțiunilor realizate de echipa CNMV în cadrul proiectului Euroscola, desfășurat anul acesta sub tematica „Educația schimbă vieți”.  

Luni, managerul Corului „Madrigal”, Emil Pantelimon, absolvent al Colegiului, a susținut în fața a peste 150 de elevi o conferință în care a vorbit despre succesul în carieră și de ce sunt importante atât educație formală, cât și cea nonformală în viețile tinerilor. 

În programul proiectului „O jumătate de veac cu Romulus Cioflec, scriitor călător în toată Europa” s-a organizat și o excursie la Casa Memorială din Araci, s-au făcut interviuri, studii, dar și un serial interesant numit „Euroscola Cultural”. 

Elevii au pregătit pentru perioada următoare și o piesă de teatru, un flashmob, dar și alte acțiuni online prin care să promoveze date despre personalitatea aleasă în concurs, Romulus Cioflec. 

Toate activitățile se vor încheia în 24 octombrie, odată cu perioada derulării concursului.  

CNMV a mai participat la Euroscola și în urmă cu doi ani, în perioada 2017/2018 și s-a clasat pe locul 1, poziție pentru care s-a luptat cu peste 100 de școli din România.

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.