CULTURA 10 iunie 2020

Revoluția „COVID” în arta covăsneană: scenele de teatru s-au mutat în aer liber

de Iulia Drăghici - Taraș | 1441 vizualizări

Cum s-au adaptat două dintre cele mai importante teatre covăsnene la noile măsuri de pandemie 

Cultura nu moare, ci se transformă după noile reguli impuse de pandemia COVID-19 . Cel puțin așa se resimte la nivelul județului Covasna, în special la Sfântu Gheorghe. Aici revoluția teatrelor a început încă din martie, cu difuzarea de spectacole online și continuă printr-o serie de evenimente și spectacole în aer liber, la care publicul, chiar dacă redus din cauza măsurilor de prevenire a răspândirii virusului, nu a rămas indiferent. 

Ca multe teatre din țară, Teatrul „Andrei Mureșanu” și Teatrul „Tamási Áron” s-au repliat, chiar dacă în condițiile economico-financiare greu de anticipat și gestionat, și-au mutat activitatea online, difuzând spectacolele în audiovizual. 

Odată cu ridicarea restricțiilor de circulație și cu încheierea stării de urgență, au venit însă și activități mai diversificate. 

„TAM ÎN ALERTĂ” și în aer liber

Teatrul „Andrei Mureșanu”, de exemplu, a lansat programul „TAM ÎN ALERTĂ!”, care a debutat în 2 iunie, cu respectarea tuturor normelor în vigoare. 

Programul lunii iunie conține atât evenimente la sediu, unde spectatorii vor intra pe rând, câte unul în sală, cât și online, unde continuăm difuzarea spectacolelor filmate, de data aceasta apelând la arhivă.

Biletele vor fi disponibile online și vă încurajăm să le achiziționați exclusiv în acest mod, pentru a evita pe cât posibil plățile în numerar, care prezintă un risc mai mare de contaminare cu noul coronavirus.

În fiecare zi, în intervalul orar 16.00 - 20.00, veți putea vizita expoziția de afișe și costume amenajată pe scena TAM și veți putea discuta între patru ochi cu câte un actor, timp de 15-20 de minute, așa încât să îi aflați toate secretele. (Programul „Actorul - O carte vie!")

Cum accesul în sală se face individual și abia după trecerea prin toate procedurile de siguranță sanitară, numărul biletelor este foarte mic. Așadar, vă recomandăm să vi le procurați cât mai repede. În ziua în care alegeți să ne vizitați, pregătiți-vă pentru o activitate de aproximativ o oră deoarece, pe lângă timpul petrecut efectiv cu actorul și cu vizita expozițiilor, mai durează aproximativ 15 minute și trecerea prin filtrele și procedurile de siguranță”, se arată pe pagina de Facebook a teatrului. 

Mai departe, ziua de 19 iunie se anunță a fi una specială la TAM, pentru că atunci curtea instituției se va transforma în Teatru de Vară. Pe scena de aici vor fi jucate îndrăgitele spectacole „Doi galbeni” și „Toți privesc înainte”.

„Începând cu 19 iunie, două spectacole foarte îndrăgite vor putea fi văzute pe scena din curte, respectând toate normele de siguranță sanitară în vigoare”, au anunțat coordonatorii teatrului. 

Și Grădina Muzeului Național Secuiesc a devenit scenă 

Și Grădina Muzeului Național Secuiesc a devenit scenă, după ce Teatrul „Tamási Áron” și-a mutat o parte a activității din centrul municipiului aici.  

Pentru a reduce răspândirea virusului Covid19, în martie, Teatrul Tamási Áron şi-a închis temporar  ușile, dar a continuat să se întâlnească cu spectatorii  în spațiul online, unde au fost difuzate înregistrări cu 18 spectacole. A venit în sfârşit momentul când putem ieşi din case şi, în acord cu noile restricţii, deschidem o stagiune de vară, cu spectacole special concepute a se desfăşura în aer liber, mai precis în generoasa Grădină a Muzeului Naţional Secuiesc.

Astfel, în luna iunie, vă propunem un program cu spectacole după trei texte contemporane: Regina prăjiturilor, de Pintér Béla, în regia lui Tibor Pálffy – o comedie ce poartă amprenta umorului inconfundabil al celebrului dramaturg, actor şi regizor maghiar din Budapesta; Tectonica norilor, după textul liric al americanului de origine portoricană José Rivera, în regia lui László Bocsárdi;  Eu când vreau să fluier, fluier, de Andreea Vălean, în regia lui  Zalán Zakariás – o dramă care a făcut istorie în teatrul şi cinematografia din România”, se arată pe site-ul instituției. 

Informații privind orare, spectacole și date despre bilete pot fi obținute accesând pagina de Facebook a Teatrului Andrei Mureșanu, site-ul Teatrului Tamási Áron sau chiar direct portalul www.biletmaster.ro

Și acum, ca de obicei de altfel, teatrul covăsnean dovedește că face tot posibilul să iasă în întâmpinarea publicului cu spectacole de top, indiferent de circumstanțe. De aceea, acum mai mult ca niciodată, noi, publicul, trebuie să ne ridicăm la aceeași înălțime cu oferta și să fim alături cu prezența și prin achiziția de bilete la evenimentele pregătite în condiții atât de speciale. 

Sursa foto: Facebook/ Teatrul Andrei Mureșanu și Tamási Áron Színház. 

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.