CULTURA 14 decembrie 2020

Retrospectivă a Festivalului de colinde şi obiceiuri de iarnă „Crăciunul la români“, în mediul online

de Agerpres | 1196 vizualizări

Festivalul de colinde şi obiceiuri de iarnă „Crăciunul la români“, ajuns la cea de-a 30-a ediţie, nu va avea loc anul acesta în spaţii publice, din cauza situaţiei epidemiologice, în schimb organizatorii vor prezenta în mediul online o retrospectivă a ediţiilor anterioare.

„Prima ediţie festivalului a avut loc în 1991, invitând apoi, an de an, tot mai mulţi colindători din judeţ, din ţară şi din comunităţile de români din afara graniţelor noastre, pentru a prezenta obiceiurile, tradiţiile din Ajun până la Bobotează (...) Au fost organizate întâlniri ale colindătorilor în Catedrala Ortodoxă din Sfântu Gheorghe, parade ale portului popular finalizate cu un scurt program de colinde şi obiceiuri tradiţionale în Piaţa Mihai Viteazul din municipiu, colinde şi urări la sediile instituţiilor, ONG-urilor, spectacole şi concerte de colinde la parohiile ortodoxe din judeţ. (...) Iată, că în acest an pandemic, după o exprimare consacrată, a XXX-a ediţie capătă o altă dimensiune spirituală, puternic interiorizată, dar şi în acest mod, intonând colindele oriunde ne-am afla, putem contribui la dăinuirea neamului nostru, al creştinismului în ţara noastră. Vom posta în mediul online fotografii, înregistrări video de la momentele derulate la diferite ediţii şi vă îndemn pe cei care aţi surprins astfel de momente să le publicaţi pe conturile dumneavoastră online“, a declarat preşedinta fundaţiei, prof. Maria Peligrad.

Aceasta a menţionat că actuala ediţie beneficiază de cofinanţare din partea Consiliului Local Sfântu Gheorghe, ceea ce va permite organizatorilor să dăruiască şi anul acesta mici daruri copiilor.

Maria Peligrad a mai spus că tradiţiile reprezintă „un element vital pentru păstrarea identităţii naţionale“, iar aceste acţiuni sunt atât un prilej de bucurie în aşteptarea Naşterii Domnului, cât şi un prilej de a arăta tuturor, cât de frumoase sunt colindele şi obiceiurile de iarnă ale românilor.

„Ne mândrim cu tradiţiile noastre şi dorim să arătăm şi altora ceea ce avem noi mai valoros, dar mai ales dorim să ne arătăm nouă înşine cât suntem de bogaţi prin ceea ce am moştenit de la străbuni. (...) Şi dacă am primit ceva bun şi folositor pentru neam, care să ne unească şi ne întărească sufletul şi credinţa ortodoxă, trebuie să lăsăm şi noi mai departe copiilor noştri“, a mai spus Maria Peligrad.

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.