CULTURA 21 iunie 2019

Relațiile interetnice de la un actor român, personaj principal într-un film maghiar

de Iulia Drăghici - Taraș | 1131 vizualizări

Actorul Vlad Ivanov a prezentat la Sfântu Gheorghe cea mai nouă peliculă a regizorului de Oscar László Nemes

Filmului maghiar Apusul/Sunset, în regia lui László Nemes a fost prezentat miercuri seara, la Cinema Arta din Sfântu Gheorghe, în prezența actorului român cu rol principal Vlad Ivanov. După difuzarea peliculei, o parte din public a trecut în sala Teatrului „Andrei Mureșanu”, unde a avut loc, timp de încă aproape o oră, o discuție relaxată, amuzantă și interesantă cu cel care a dat viață personajului Brill Oszkár, întâlnire moderată de managerul TAM, Anna Maria Popa.  

„Apusul” spune povestea tinerei Leiter Irisz, care ajunge în capitala Ungariei, Budapesta anului 1913 și cere să fie angajată croitoreasă în legendarul magazin de pălării care îi poartă numele (Leiter) și care a aparținut răposaților ei părinți. Cu toate astea, este refuzată de Brill Oszkár (Vlad Ivanov), noul proprietar. De aici se dezlănțuie o întreagă aventură pentru tânăra care află întâmplător că are un frate și se decide să pornească în căutarea lui. Suspans, acțiune, violență și elemente de surpriză, toate sunt cuprinse în cel mai nou film al regizorului  László Nemes, renumit pentru pelicula sa Fiul lui Saul/Son of Saul, cu care a câștigat un premiu Oscar. Deja și Apusul și-a revendicat o serie de premii, printre care și premiul criticilor FIPRESCI, la Veneția, în 2018.  

Actorul Vlad Ivanov a vorbit sâmbătă, la Sfântu Gheorghe, despre toate acestea, dar și despre cum a fost să filmeze pe platourile amenajate în mijlocul Budapestei din ziua de azi, cât de grea a fost învățarea, în scurt timp, a limbii maghiare, cum a fost ales pentru rolul Brill Oszkár, cum a lucrat cu ceilalți actori, dar și cu regizorul de Oscar. Dialogul a fost relaxat, amuzat și a arătat cu siguranță pasiunea actorului român pentru meseria sa.  

„Cred foarte tare că un actor asta trebuie să facă: să încerce să pătrundă, nu doar el, ci alături de public, cât mai adânc în personaj”, a spus Ivanov după premiera de gală de la Sfântu Gheorghe.

Ce a atras atenția participanților a fost abilitatea actorului de a vorbi în maghiară, chiar dacă a avut foarte puțin timp la dispoziție să stăpânească limba, una dintre cele mai grele din lume, după cum i-a fost descrisă de experți de la Institutul Maghiar din București. Vlad Ivanov a surprins publicul când a dezvăluit că vocea i-a fost dubală în film, lucru insesizabil de altfel datorită felului în care acesta a învățat să pronunțe corect, chiar dacă cu accent, cuvintele.

În același timp, deși a recunoscut că vorbește și înțelege puțin această limbă, actorul a spus că s-a simțit foarte bine la filmările din Budapesta. Întrebat despre care ar trebui, după experiența lui, să fie esența relațiilor româno-maghiare, Vlad Ivanov ne-a spus: „Valorile autentice, respectul, pasiunea. Cred că asta este esența. Și nu este vorba doar despre comunitatea româno-maghiară, ci și despre toate celelalte comunități, chiar în cele în care noi, românii, suntem acceptați, ca cele din Italia, Spania, Germania. Toate aceste comunități ar trebui să se bazeze, după părerea mea sinceră, tocmai pe aceste valori autentice, care nu sunt contrafăcute, ci conținute”.

Potrivit lui Vlad Ivanov, Apusul este un film care merită văzut de covăsneni și nu numai în special datorită stilului regizoral, a simbolisticii și a bogăției stilistice.

„László Nemes e un regizor tânăr care a reușit, iată!, să ia un Oscar binemeritat, e un om care aduce pe peliculă o lume aparent pierdută, dar care se regăsește și în zilele noastre prin simboluri și metafore. E vorba despre un stil și un limbaj cinematografic pe care cei care vorbesc limba maghiară, dar nu numai, îl pot recunoaște în acest film. E vorba despre o mișcare a camerei extrem de specifică, despre jocul actorilor. Cred că această bogăție stilistică merită apreciată și văzută”, ne-a mai spus Vlad Ivanov.

Apusul/Sunset va fi lansat în România de Voodoo Films, începând cu 21 iunie și va putea fi văzut în București, Botoșani, Bistrița, Iași, Timișoara, Craiova, Cluj-Napoca, Constanța, Sfântu Gheorghe, Bârlad, Brașov, Lugoj, Pitești, Satu Mare, Târgu Mureș, Reșița, Caransebeș, Toplița, Petroșani, Slobozia și Arad.

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.