CULTURA 15 septembrie 2018

PulzArt6 a debutat prin expoziții, filme, teatru, literatură, origami

de Iulia Drăghici - Taraș | 805 vizualizări

În după-amiaza zilei de joi, 13 septembrie, în centrul orașului Sfântu Gheorghe, a avut loc deschiderea celei de-a șasea ediții a Festivalului de Artă Contemporană pulzArt.

Festivalul s-a deschis în Tein Teahouse cu expoziția lui László Hajnalka, grafic designer  experimentat, ale cărei lucrări dau dovadă de un profesionalism remarcabil ce jonglează inteligent cu posibilitățile tradiționale și digitale de foto manipulare, îmbinând diverse tehnici de prelucrare.

După expoziție, participanții au avut parte de un alt vernisaj desfășurat în Spațiul Expozițional de Artă Contemporană MAGMA. Este vorba despre expoziția A digera trecutul ‒ Eat Art și Arta Obiectului a artistului Daniel Spoerri, deschis de curatorul Ligetfalvi Gergely. Spoerri creează compoziții de artă din piese aparent banale, obiecte simple pe care oamenii le folosesc în viața de zi cu zi – o farfurie murdară după cină sau chiștoace lăsate în urmă. Expoziția este deschisă până la 30 noiembrie în MAGMA.

Parcul memorial '56 a devenit un spațiu de creație inedită, tradițională și totodată contemporană prin prezența reprezentantului artei de origami Ossama Mohamed Helmy Farag cunoscut drept “OzOz”. Ghidați de artistul egiptean, copii, tinerii și adulți curioși sau profesioniști au avut posibilitatea de a încerca arta plierii într-o atmosferă cât se poate de familială. Workshop-urile lui OzOz vor fi deschise publicului și în weekend: sâmbătă în intervalele orare 11.00 - 13.00 și 17.00 - 19.00, iar duminică, între 11.00 - 13.00.

Seara a fost dedicată teatrului, literaturii și muzicii. Trupa Pion & the Unicorns a încântat publicul în Sala Kamara cu muzica ei combinată din texte literare puternice, cu tonuri de hip-hop auto-reflexive îmbinate cu ritmuri de tobă și sintetizatoare. Membrul fondator, Pion István, a adus această diversitate de tonuri în estetica trupei sale din expriențe personale, el însuși devenit din slammer,  poet și din poet, muzician.

Un alt reprezentant al literaturii contemporane, Horváth Benjámin „Benji” a adus cel mai recent volum de poezii în grădina Szimpla. Benji este cunoscut în primul rând din cercurile de slam poetry, dar totodată creează și scrie în diferite genuri; în cadrul festivalului pulzArt6, a dus volumul intitulat „Dicsőséges Európa„ (Europa glorioasă) pe care l-a prezentat împreună cu eseista Selyem Zsuzsa.

Tot în prima zi al festivalului a avut loc cel mai recent spectacol  al Teatrului Tamási Áron, în regia lui Radu Afrim. Un copil din flori spune o poveste pe fond albastru este inspirat din piesa Pantoful de sticlă de Molnár Ferenc și prezintă viața cotidiană într-un oraș mic, adeseori banală și grotească.

Prima zi de pulzArt6 s-a încheiat în Cinema Arta cu proiecția filmului The Space in Between: Marina Abramović and Brazil, regizat de Marco del Fiol.

Programul derulat vineri, dar și ce urmează sâmbătă și duminică, pe site: www.pulzart.ro

Sursă: Comunicat de presă, Sursă foto: PulzArt6.

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.