CULTURA 19 martie 2021

Preşedinta Fundaţiei „Mihai Viteazul“, propusă de comunitatea românească la titlul „Pro Urbe“

de Agerpres | 2057 vizualizări

Forumul Civic la Românilor din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş (FCRCHM) a nominalizat-o pe preşedinta Fundaţiei „Mihai Viteazul“ din Sfântu Gheorghe, Maria Peligrad, pentru titlul „Pro Urbe“, cea mai înaltă distincţie instituită de Consiliul Local Municipal.

Conducerea Forumului argumentează propunerea prin faptul că prof. Maria Peligrad se bucură de „prestigiu şi recunoaştere din partea comunităţii româneşti“, fiind recompensată în anii anteriori cu titlul de „Cetăţean de onoare al comunităţii româneşti din Sfântu Gheorghe“, precum şi cu alte diplome şi distincţii pentru activitatea sa profesională, civică şi culturală.

„Dna prof. ing. Maria Peligrad a funcţionat aproape 40 de ani în învăţământul liceal, postliceal şi profesional din Sfântu Gheorghe, îndeplinind şi funcţia de director adjunct al Liceului Industrial Nr. 2 din Sfântu Gheorghe. În calitate de preşedinte al Fundaţiei „Mihai Viteazul“, din anul 2006, şi membru de frunte al societăţii civile româneşti din judeţele Covasna şi Harghita, a continuat organizarea proiectelor tradiţionale precum Festivalul de Colinde şi Obiceiuri de Iarnă „Crăciunul la români“, Festivalul Tinere Talente, manifestarea „Mihai Viteazul şi Visul Unirii“ şi a iniţiat proiecte noi din care menţionăm Festivalul Naţional Coral „George Sbârcea“, Balul Costumului Popular, Şezătoarea „La încondeiatul ouălor“, „Ştafeta Generaţiilor“ ş.a. Prin întreaga sa activitate profesională, culturală şi civică, dna prof. ing. Maria Peligrad se bucură de prestigiu şi recunoaştere din partea comunităţii româneşti“, se arată într-un comunicat de presă, remis joi AGERPRES.

Premiul „Pro Urbe“ este cea mai înaltă distincţie instituită de Consiliul Local Municipal Sfântu Gheorghe în scopul recompensării morale a persoanelor care au contribuit la creşterea bunăstării comunităţii locale sau a prestigiului localităţii şi se acordă în fiecare an în luna aprilie, în cadrul Zilelor Sfântu Gheorghe, unei persoane care a împlinit vârsta de 70 de ani.

De la instituirea acestui premiu în anul 1997, Consiliul Local Sfântu Gheorghe a acordat peste 80 de premii „Pro Urbe“, dar în urmă cu aproape opt ani, la propunerea primarului Antal Arpad, Consiliul local a decis să reducă numărul laureaţilor de la patru la unu pentru a nu se crea o „inflaţie“ de premianţi.

După schimbarea regulamentului, Consiliul Local a mai făcut doar două excepţii de la regulă, în anul 2016, când a conferit titlul „Pro Urbe“ tenorului Szilagy Zsolt, fost dirijor al corului „Vox Humana“ şi fostului primar Albert Almos, post mortem, care s-a aflat în fruntea comunităţii din Sfântu Gheorghe timp de 16 ani iar ulterior a fost ales senator UDMR.

În 2018 titlul a fost acordat poetului şi publicistului Farkas Arpad şi preotului ortodox Ioan Cucu, acesta din urmă fiind premiat după ce consilierii români au arătat că niciun român din Sfântu Gheorghe nu a mai obţinut acest premiu din anul 2014.

De altfel, reprezentanţii comunităţii româneşti au protestat în repetate rânduri împotriva schimbării regulamentului pe considerentul că votul majoritar al reprezentanţilor UDMR din forul aleşilor locali ar reduce, ba chiar ar elimina şansele cetăţenilor de etnie română din municipiu de a obţine acest titlu onorific.

Drept urmare, au propus fie revenirea la formula anterioară, adică acordarea a patru premii anual, dintre care trei pentru comunitatea maghiară şi unul pentru comunitatea românească, în raport cu procentul etnic al populaţiei, fie acordarea câte unui premiu anual pentru fiecare comunitate.

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
reluc reluc, 19 martie 2021
Felicitari doamnei Peligrad
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.