CULTURA 26 martie 2018

Portretele actorilor din Sfântu Gheorghe, prezentate într-o expoziţie fotografică de Ziua Mondială a Teatrului

de Agerpres | 830 vizualizări

Ziua Mondială a Teatrului va fi marcată, săptămâna viitoare, la Sfântu Gheorghe printr-o inedită expoziţie de fotografii realizate de Simion Buia, care a imortalizat portretele tuturor actorilor din municipiu.

Simion Buia, care a făcut studii de jurnalism şi artă fotografică în străinătate, este iniţiatorul proiectului „Romanian Actors“, iar în ultimii zece ani a realizat portretele a peste 250 de artişti români.

„După o lună de muncă, fotograful Simion Buia a reuşit să imortalizeze portretele tuturor actorilor din Sfântu Gheorghe, acest proiect devenind şi o frumoasă colaborare între Teatrul 'Andrei Mureşanu', Teatrul 'Tamasi Aron' şi Studio M. Simion Buia face parte din categoria artiştilor preocupaţi de identitatea individuală şi culturală pe care o abordează folosind fotografia şi videografia ca instrumente de înfăţişare şi imortalizare a chipului uman“, se arată într-un comunicat de presă al Teatrului „Andrei Mureşanu“, remis vineri AGERPRES.

Potrivit sursei citate, Simion Buia a studiat estetica fotografiei la Kunstakademie Düsseldorf şi jurnalismul la Faculte Libre de Paris et d'Ile de France şi a devenit membru al Deutscher Journalisten Verband în 1998.

A avut peste 15 expoziţii cu proiectele sale „Actorii şi Fotograful“ şi „Maschere di Venezia“, iar lucrările sale se regăsesc în colecţii private din România, Ungaria, Cehia, Germania şi Emiratele Arabe. În prezent trăieşte în Bucureşti şi este managerul unei şcoli private de fotografie.

„Romanian Actors by Simion Buia este aportul meu la Ziua Mondială a Teatrului. De 10 ani fotografiez artişti şi încerc să le surprind chipul dincolo de rol. Am adus peste 250 de actori în faţa lentilei, inclusiv vârstnici - din Generaţia de Aur, tineri - din teatrul independent (...) Sunt adeptul unei viziuni ciné vérité asupra imaginii. Portretizez curat, cu intervenţii minimale de editare, vreau ca fotografia finală să fie o mărturie a mea ca artist şi a actorilor, ca oameni. Fără a avea intenţia unei galerii de tip who-is-who, romanianactors.com se prefigurează a fi o platformă de artă cu folos, un spaţiu în care fotografia şi videografia devin moduri de reprezentare a actorilor şi intermediere a cunoaşterii lor dincolo de roluri şi personaje“, afirmă Simion Buia, potrivit comunicatului de presă.

Ziua Mondială a Teatrului este sărbătorită în fiecare an pe 27 martie, iar vernisajul expoziţiei va avea loc a doua zi, de la ora 18,00 la Centrul de Cultură Arcuş din Sfântu Gheorghe. Expoziţia va putea fi vizitată gratuit timp de două săptămâni.

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.