CULTURA 12 iulie 2022

Pictură a artistului Lőrincz Róbert din Sfântu Gheorghe, vândută cu 1.200 de euro

de Iulia Drăghici - Taraș | 1656 vizualizări

Lucrarea „Lotofag”, pictură în ulei pe pânză semnată de Lőrincz Róbert, artist originar din Sfântu Gheorghe, a fost adjudecată pentru suma de 1.200 de euro în cadrul Licitației de Artă Postmodernă și Contemporană, derulată prin intermediul celei mai prestigioase case de licitații de artă din România, ArtMark.ro. 

În mitologia greacă, lotofagii reprezentau o comunitate de oameni ce locuiau pe o insulă dominată de copacul-lotus, plantă ale cărei origini botanice rămân destul de vagi. Fructele și florile acestui arbore reprezentau sursa primară de hrană pentru locuitorii acestei insule, dar și un puternic narcotic. Conform legendelor, cei care ajungeau să consume această plantă cădeau curând într-o transă profundă, încât nici nu se mai puteau întoarce acasă. Această populație indigenă apare menționată în „Odiseea” lui Homer, dar și în scrierile lui Herodot, Strabon sau Polybius. Azi, termenul de lotofag a intrat în uz pentru a desemna la modul peiorativ o persoană care preferă a se cufunda în reverie și plăceri decât a se angrena în cotidian. Róbert Lőrincz este unul din artiștii emergenți ai momentului, explorând și redescoperind puterea vizualului inspirat de mitologie și simbolism. Personajele sale, puternic individualizate prin detalii precum vestimentație, trăsături fizice, sunt surprinse într-o stare de reverie profundă, într-un spațiu anistoric”, se arată în descrierea lucrării. 

Aceasta este a treia lucrare vândută, din cele trei publicate în acest context, de artistul din Sfântu Gheorghe, cu sume între 800 și 1200 de euro. 

Prima lucrare a sa a fost selecționată de casa de licitații în februarie a.c.

Lőrincz Róbert, în vârstă de 26 de ani, și-a finalizat studiile la Facultatea de Pictură din cadrul Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca (diplomă de master - 2019 și licență - 2017). Este, totodată, absolvent al Liceului de Artă „Plugor Sándor” din Sfântu Gheorghe (promoția 2014). Între anii de școală au stat o mulțime de premii și reușite, cele mai notabile fiind câștigarea în 2013 a Concursului Național „Carmen Sylva” pentru Tinere Talente, categoria Pictură, cu 5 lucrări, prezentate la expoziția temporară de la Castelul Pelișor din Sinaia, sau distingerea cu diplomă și medalie în cadrul Galei Festive pentru aniversarea a 550 de ani de existență a orașului Sfântu Gheorghe, în decembrie 2011, la Teatrul „Tamási Áron”. 

O altă reușită remarcabilă a artistului a fost atunci când o lucrare de-a sa a ocupat un binemeritat loc în expoziția „Imaginile lui Enescu”, de la Biblioteca Națională a României din București, în 2019. Lucrarea lui Róbert a fost selectată printre cele mai bune 30 din cele peste 180 înscrise în concursul național omonim, dedicat marelui George Enescu.

În vara anului trecut, pictorul covăsnean și-a expus lucrările la București, la Combinatul Fondului Plastic, patronat de Uniunea Artiștilor Plastici din România.

Sunt în pregătire și alte evenimente, care vor fi anunțate la momentul potrivit. 

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.