CULTURA 28 februarie 2022

Peste 30 de edituri din România şi Ungaria la Târgul de carte şi Festivalul de literatură contemporană SepsiBook

de Agerpres | 916 vizualizări

Peste 30 de edituri din România şi Ungaria vor participa la prima ediţie a Târgului de carte şi Festivalului de literatură contemporană SepsiBook ce va avea loc în municipiul Sfântu Gheorghe la finele lunii mai.

Evenimentul va fi organizat de Biblioteca Judeţeană Bod Peter, Consiliul Judeţean Covasna, Primăria Sfântu Gheorghe şi Casa municipală de cultură, care au încheiat un parteneriat în acest scop.

Potrivit directorului Bibliotecii Judeţene, Szonda Szabolcs, acesta va fi cel mai mare târg de carte organizat vreodată la Sfântu Gheorghe, care va include şi întâlniri cu scriitori, ore neconvenţionale de literatură, discuţii tematice, concerte, spectacole de poezie şi muzică.

„Deşi au existat încercări şi chiar evenimente în acest sens în Sfântu Gheorghe, încă de la începutul anilor 1940, în localitate nu s-a organizat niciodată un târg de carte în toată regula, mai ales cu o ofertă de programe culturale de tip festival, care să aibă o deschidere - pe planul participanţilor - către piaţa editorială din Romania şi din Ungaria. Viaţa culturală intensă din Sfântu Gheorghe şi din judeţul Covasna, din ultimii 15 ani, una exemplară şi ca susţinere financiară din partea Consiliului local şi cea a judeţului Covasna, justifică organizarea unui astfel de eveniment, care ar avea - într-o concepţie potenţial multianuală, adică şi cu ediţii viitoare - efecte mai mult decât benefice asupra îndemnării la lectură a copiilor şi tinerilor, respectiv asupra nivelului cultural al comunităţii. Evenimentul, planificat pentru perioada 26-29 mai 2022, la Arena Sepsi, este unul de anvergură şi se va axa în mod accentuat pe literatura pentru copii şi tineret, dar oferta târgului şi programele conexe se vor adresa tuturor vârstelor, respectiv publicului maghiar şi român şi va cuprinde programe literare şi muzicale valoroase, atât în limba maghiară, cât şi în limba română, dar şi activităţi interactive, care să aducă valoare culturală zonei şi consolideze identitatea culturală şi, în acelaşi timp, să aducă vitalitate spirituală şi culturală, dar şi un nou impuls vieţii de zi cu zi. Scopul nostru este de a face din lectură şi din întâlnirea cu cartea o experienţă memorabilă pentru toate generaţiile”, a menţionat Szonda Szabolcs.

Acesta a precizat că perioada de desfăşurare a evenimentului nu a fost aleasă întâmplător, ci pentru a coincide cu festivităţile şcolare de final de an.

„Astfel, SepsiBook va oferi o bună oportunitate atât pentru copii, cât şi pentru părinţi, de a achiziţiona lecturile de vacanţă la un preţ redus. Conform stadiului de planificare actual, pe baza informaţiilor deja existente, contăm pe participarea unui număr de circa 30 de edituri din Ungaria şi România, respectiv circa 95-110 de protagonişti ai programelor culturale, literar-muzicale şi de altă natură, care compun oferta de programe a festivalului”, a mai spus directorul Bibliotecii Judeţene.

Bugetul total al festivalului este de 730.000 de lei, din care 610.000 de lei vor fi asiguraţi de Casa municipală de cultură şi Primăria Sfântu Gheorghe, iar 120.000 de lei de către Biblioteca şi Consiliul Judeţean Covasna.

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.