CULTURA 28 mai 2024

Peste 100 de dansatori, coregrafi şi regizori, la întâlnirea Ansamblurilor Profesioniste Maghiare din Transilvania

de Agerpres | 1822 vizualizări

Peste 100 de dansatori, coregrafi şi regizori vor participa la cea de-a XVIII-a întâlnire a Ansamblurilor Profesioniste Maghiare din Transilvania, care se va desfăşura în perioada 28-31 mai la Sfântu Gheorghe.

Potrivit organizatorilor, în cadrul acestui eveniment vor avea loc reuniuni profesionale, dar şi spectacole prezentate de cele şase ansambluri profesioniste invitate: Ansamblul Naţional Folcloric Secuiesc Harghita, Atelierul de Dans Folcloric Odorheiu Secuiesc, Ansamblul Artistic „Mureşul”, Ansamblul de Dansuri Oradea, Teatrul Coregrafic Bekecs şi Ansamblul de Dansuri „Trei Scaune-Háromszék”.

„Întâlnirea funcţionează ca o platformă profesională şi în acelaşi timp ca un festival de dans în care este prezentată activitatea artistică a celor şase ansambluri profesioniste maghiare din Transilvania (...) Evenimentul se organizează în fiecare an de către unul dintre cele şase ansambluri, iar anul acesta va fi găzduit de către Ansamblul de Dansuri „Trei Scaune-Háromszék” din municipiul Sfântu Gheorghe. Programul festivalului include patru spectacole folclorice, un spectacol pentru copii, un spectacol pentru tineret şi o gală festivă. Pe lângă producţiile de dans, programul include şi întâlniri şi discursuri profesionale pe diverse tematici legate de dansurile populare, teatru, nutriţie sportivă, precum şi o expoziţie de fotografie”, au precizat organizatorii.

Aceştia au menţionat că evenimentul reprezintă o ocazie deosebită pentru locuitorii municipiului Sfântu Gheorghe nu numai de a participa la o serie de manifestări artistice menite să promoveze folclorul autohton, ci şi să contribuie la păstrarea vie a tradiţiilor strămoşeşti.

Deschiderea evenimentului va avea loc marţi, 28 mai, ora 16,30, la Studioul de Dans Háromszék şi va fi marcată prin vernisajul expoziţiei de fotografie a artistului Toro Attila, intitulată „Farmecul detaliilor” şi un flashmob în Piaţa Centrală a municipiului Sfântu Gheorghe la care vor lua parte toate ansamblurile invitate. Gala festivă se va desfăşura vineri, de la ora 19, la Teatrul „Tamasi Aron” din municipiu şi va fi urmată de la ora 21 de „Casa dansului popular” în foaierul instituţiei.

Consiliul Local Sfântu Gheorghe, întrunit luni în şedinţă extraordinară, a aprobat cofinanţarea cu 68.500 de lei a acestui eveniment cultural-artistic.

Sursa foto: hte.ro

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.