CULTURA 18 aprilie 2024

Peste 100 de creații, expuse în premieră transilvăneană, la Sfântu Gheorghe

de Iulia Drăghici - Taraș | 1784 vizualizări

Peste 100 de creații ale cuplului de pictori Ilona TÓTH SZŰCS (1930-1990) și László TÓTH (1933-2009) vor fi prezentate într-o nouă expoziție găzduită de Centrul de Artă Transilvania din Sfântu Gheorghe. Vernisajul are loc vineri, 19 aprilie, de la ora 18:00. Evenimentul este cu atât mai special cu cât este prima dată când publicul din Transilvania poate vedea laolaltă o selecție cuprinzătoare a operelor cuplului clujean emblematic anilor 1960–1970. 

Expoziția va fi vernisată de istoricul de artă Zoltán Banner și de Beáta Bordás, coordonatorul Centrului de Artă din Transilvania.

În această expoziție, am încercat să prezentăm ambele opere cât mai pe deplin posibil, să arătăm perioadele lor și să prezentăm principalele lucrări ale celor doi artiști din fiecare dintre aceste perioade. În același timp, am căutat dialogul între lucrările cuplului de artiști, căutând interferențele lor. Sperăm că, această expoziție retrospectivă și albumul – care incluzând prefețe de trei autori (Zoltán Banner, dr. Ádám Kovács și dr. Beáta Bordás) depășește cadrul obișnuit al cataloagelor expozițiilor noastre anterioare – vor fi o modalitate demnă de a păstra și de a readuce în actualitate opera celor doi artiști, Ilona T. Szűcs și László Tóth”, se arată într-un comunicat de presă, transmis redacției covasnamedia.ro. 

Despre opera de o viață a Ilonei TÓTH SZŰCS, organizatorii evenimentului spun că este alcătuită mai ales din naturile statice compuse din obiectele ciudate și nepotrivite din atelierul său și din jurul acestuia. 

Soțul ei, László TÓTH, s-a remarcat, printre altele, pentru că a folosit tehnici de colaj și materiale noi, care l-au făcut un inovator în cadrul artei plastice maghiare din Ardeal.

Cei care vor să viziteze expoziția, o vor putea face până în 6 iulie 2024, de marți până vineri între orele 9 și 17, iar sâmbătă de la ora 10 până la ora 14, la Centrul de Artă din Transilvania, Sfântu Gheorghe, Str. Oltului nr. 2.

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.