CULTURA 7 august 2018

Personalități culturale și din mediul academic aduc un ultim omagiu lui Dumitru Fărcaş

de Agerpres | 993 vizualizări

Personalități culturale și din mediul academic au adus un ultim omagiu lui Dumitru Fărcaş, celebrul interpret de muzică populare care a decedat în noapte de luni spre marți.

Președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, a afirmat, marți, că regretatul Dumitru Fărcaş a dus mesajul folclorului românesc peste tot, cu foarte multă decență, și a format generații de muzicieni care îi vor continua demersul.

"El a dus mesajul folclorului românesc peste tot, cu foarte multă decență, cu foarte multă cumpănire. N-a exagerat niciodată, dar se vedea atunci când punea mâna și sufletul pe taragot că știe despre ce-i vorba. Era dintre acei artiști născuți, iar nu făcuți, fapt pentru care o tara întreagă și nu numai tara noastră, ci și străinii l-au apreciat, l-au prețuit, l-au respectat. A avut loc o ceremonie, în acest an, cu ocazia împlinirii vârstei de 80 de ani și toată cetatea Clujului academic, universitar, Maramureșul, de unde provenea prin naștere, toți s-au reunit acolo să-l cinstească. Prin urmare, cred că avut șansa, iată, să fie și prețuit și iubit. A stârnit în jurul lui emoție și a răspândit emoție. De aceea, mie îmi vin în minte, când mă gândesc la el, cuvintele autenticitate, rădăcină, mesaj de bine. A purtat mereu un mesaj de bine către cei din jur, l-a dus mai departe, ceea ce nu e puțin lucru. De aceea, o țară întreagă e întristată acum. Ne rămâne muzica lui, dar nu mai este persoana, personalitatea care emana multă încredere și multă omenie", a declarat Pop, pentru AGERPRES.

El l-a elogiat pe profesorul Dumitru Fărcaş, cel care la Catedra de folclor a Academiei de Muzică din Cluj a reușit să creeze generații de muzicieni care să ducă folclorul mai departe "într-o manieră științifică".

"A fost un mentor al unor generații de studenți, la Cluj, în anii '60, înființând Ansamblul folcloric Mărțișorul. A reușit să adune energiile tinerilor care veniseră la studii, foarte mulți erau din mediul rural și simțeau nevoia ceremoniilor de odinioară, iar maestrul a avut inspirația deosebită să facă acest ansamblu folcloric format din dansatori și dintr-un taraf extraordinar. Și-a ales colaboratorii dintre muzicienii care aveau și studii superioare, adică puteau citi notele, puteau culege folclor. Din acest punct de vedere, a fost un pionier, de altfel el a deținut o Catedră de folclor la Conservatorul din Cluj, care acum se numește Academia de muzică și a reușit să creeze generații de muzicieni care să ducă folclorul într-o manieră științifică mai departe, nu după ureche. De aceea, mesajul său era și autentic, dar era și în cunoștință de cauză", a subliniat președintele Academiei Române.

La rândul său, cunoscutul interpret de muzică populară Ioan Bocșa, după 50 de ani de prietenie cu celebrul taragotist, a spus că Dumitru Fărcaş a fost un mare artist, considerat astfel chiar și de cei din afara artei.

Ioan Bocșa afirmă că l-a vizitat pe prietenul său în spital în urmă cu câteva zile, iar Dumitru Fărcaş, cu toată suferința, își păstrase optimismul și făcea planuri.

"Dumitru Fărcaş nu a fost doar un interpret, a fost un artist, pentru foarte mulți, și pentru cei din afara artei. Este mare păcat de suferința care a avut-o. Eu am fost la el acum câteva zile. În toată suferința, el întrevedea o perspectivă de rezolvare și făcea planuri: 'când o să merg din nou, o să mergem împreună'. Am fost apropiați...îl cunosc de 50 de ani", a spus Ioan Bocșa în amintirea cunoscutului taragotist Dumitru Fărcaş.

La rândul său, directorul Institutului de Etnografie și Folclor "Constantin Brăiloiu" al Academiei Române, Sabina Ispas, a afirmat, marți, că regretatul taragotist Dumitru Fărcaş a fost unul dintre cei mai elocvenți ambasadori ai culturii și spiritualității românești.

"Dumitru Fărcaş a fost un model pentru perioada în care românii au trecut odată cu el și odată cu mesajele pe care le-a transmis într-un alt secol și într-un alt mileniu. A fost unul dintre cei mai elocvenți ambasadori ai culturii și spiritualității românești. A fost unul dintre marii reprezentanți - când spun mari mă refer la unul etalon - al felului în care poate fi transmis către marea masă de ascultători nu numai cântecul, partea sonoră a acestuia, ci și sentimentul de adâncime care l-a creat, vibrația aceea unică, expresie a atașamentului remarcabil fată de tot ceea ce înseamnă creația culturală tradițională românească. Crea o vibrație în sufletul ascultătorului cu totul deosebită, pe care în ultima vreme nimeni n-a reușit s-o producă. Nu atât interpretarea, care era tulburătoare, cât patosul cu care reușea să scoată în evidentă tot ceea ce are mai bun, mai sensibil, mai specific, mai înălțător cântarea românească și prin ea spiritualitatea românească", a declarat, pentru AGERPRES, academicianul Sabina Ispas.

Lucrătorii Ansamblului National Folcloric "Transilvania",  dar și locuitorii Maramureșului, îi vor fi veșnic recunoscători lui Dumitru Fărcaş, a menționat marți, Iuliana Dăncuş, directorul ansamblului, pe pagina de Facebook a instituției.

" 'Moroșeni, mă ascultați', așa ne vorbea Maestrul Dumitru Fărcaş! Cuvintele nu pot cuprinde recunoștința noastră veșnică, a maramureșenilor, pentru cât ne-a dăruit acest Mare Român, Dumitru Fărcaş! Maestre, nu vă vom uita niciodată! Condoleanțe familiei îndoliate, doamnei Elena și fiicei Andreea! Bunul Dumnezeu să-l așeze în lumea celor drepți!", a precizat Iuliana Dăncuş.

Totodată, conducerea Primăriei comunei Groși, localitate în care s-a născut Dumitru Fărcaş, a anunțat pe pagina de Facebook a instituției că întreaga comunitate este în doliu.

"Comuna Groși este în doliu! O veste tristă pentru toți groşenii și iubitorii de tradiții: a încetat din viață marele taragotist Dumitru Fărcaş, personalitate marcantă a culturii române, cetățean de onoare al comunei Groși, al județului Maramureș, ambasador cultural al României. Distins cu numeroase premii și distincții, personalitate de prim rang a românismului, Dumitru Fărcaş lasă un gol imens în galeria marilor oameni de cultură români!", se arată în postarea Primăriei Groși.

Taragotistul Dumitru Fărcaş a murit în noaptea de luni spre marți într-un spital din Cluj-Napoca, unde se afla internat pentru o intervenție. Potrivit directorului Casei de Cultură a Studenților, Flavius Milăşan, unde Dumitru Fărcaş era consultant artistic, acesta a murit în urma unui infarct. Acesta împlinise în luna mai vârsta de 80 de ani.

Dumitru Fărcaş s-a născut pe 12 mai 1938 în satul Groșii Băii Mari, din județul Maramureș. Și-a început cariera profesională în 1960, când s-a angajat ca instrumentist al Ansamblului "Maramureșul" din Baia Mare.

Sursa foto - Facebook

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.