CULTURA 23 iunie 2022

O nouă piesă de muzeu la MNCR: un cărucior pentru copii din perioada interbelică

de Diana Pantelimon | 1232 vizualizări

Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni (MNCR) s-a îmbogățit cu un cărucior pentru copii din perioada interbelică, donație din partea Elenei Onea, profesor de matematică la Școala Gimnazială nr. 2 Ciumernic.

„Nu știu din ce an este. L-am găsit în podul casei acum trei ani și am considerat că acolo este locul lui, la muzeu“, a declarat Elena Onea, pentru Observatorul de Covasna - CovasnaMedia.ro.

MNCR consideră că este un obiect din perioada interbelică, folosit și după război. „Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni a primit, din partea doamnei profesoare Elena Onea de la Școala Gimnazială nr. 2 din localitatea Ciumernic, un cărucior pentru copii, din lemn, având roți din metal. Obiectul era folosit mai ales în perioada interbelică, dar și în anii de după cel de-al Doilea Război Mondial.

Mulțumim frumos pentru donație și pentru vizita de la Prima Școală Românească din Sfântu Gheorghe, făcută alături de doamna prof. Cătălina Stoica, director la Şcoala Gimnazială „Nicolae Russu” din Sita Buzăului“, au transmis reprezentanții muzeului, pe Facebook.

Postarea cu poze despre cărucior a stârnit nostalgie în rândul cititorilor:

„În anii '60 mă plimbam și eu într-unul din astea!“

„Acest model a fost fabricat în România după 1950. Am avut și eu unul similar, fabricat în anul 1963.“

„Au fost și în 1965 și mama l-a ținut până în '70 când s-a născut fratele meu și mă jucam cu el plimbându-l pe fratele meu cu el! Pentru mine a rămas o amintire!“.

Prima școală românească din Sfântu Gheorghe a fost atestată documentar în anul 1799 și este în prezent în administrarea Ministerului Culturii. Este utilizată și amenajată de către MNCR ca punct muzeal. Se poate vizita de marți până vineri între orele 10-16, pe strada Váradi József nr. 47.

Sursa foto: Facebook/MNCR - Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.