CULTURA 22 iunie 2022

„O istorie a secuilor”, scrisă de un român, prezentată la Covasna

de Iulia Drăghici - Taraș | 767 vizualizări

Cartea „O istorie a secuilor”, scrisă de conf. univ. dr. habil. Cristian Sandache, va fi lansată miercuri, 22 iunie, în orașul Covasna. Evenimentul va avea loc la Centrul Cultural, începând cu ora 18:00. 

Potrivit organizatorilor, cartea va fi prezentată de către autor. Acesta va răspunde și întrebărilor publicului și de asemenea, la finalul evenimentului, va acorda autografe. Cei interesați să cumpere cartea o vor putea face la fața locului. 

Lansarea de carte este organizată de Universitatea Populară „Fábián Ernő” și Asociația „Kőrösi Csoma Sándor” din orașul Covasna. 

Volumul a apărut la Editura Argonaut/MEGA, Cluj Napoca, în 2022. 

O istorie cuprinde (de cele mai multe ori) şi un fel de morală. În acest caz este vorba despre modul în care încercăm să-l înțelegem şi pe celălalt, cunoscându-i cât mai bine felul de a gândi şi de a se raporta la lume, prin intermediul istoriei care-i modelează felul de a fi. (...) Important e să nu-l privim pe celălalt ca pe un dușman, iar el să înțeleagă că nu este, nu a fost şi nu va fi niciodată cetățean de rangul al doilea. Secuii noștri vor să rămână aici, pentru că Ardealul/România este şi țara lor. Locul lor natal. Împreună, putem fi mai puternici şi mai interesanți pe scara adevăratelor valori. Trebuie regândit radical dialogul româno-maghiar. (...) Avem nevoie de alte tipare de gândire. Realiste, oneste, în spiritul viitorului. Secuii noștri merită din plin asta. Ei sunt parte a unui incomensurabil patrimoniu spiritual, care nu trebuie să dispară”, spune autorul cărții. 

Cristian Sandache este conferențiar universitar doctor habilitat la Facultatea de Istorie, Filosofie și Teologie, UDJ Galați. Pe lângă calitățile de istoric și publicist, acesta este cunoscut și pentru cariera politică, pentru că în perioada 2000 – 2004 a fost ales ca deputat de județul Iași pe listele PDSR. 

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.