CULTURA 13 septembrie 2022

Noua stagiune a Teatrului „Tamási Áron”, sub semnul aniversării patronului spiritual

de Agerpres | 884 vizualizări

Noua stagiune a Teatrului „Tamási Áron” din Sfântu Gheorghe, care va începe săptămâna viitoare, va fi dedicată patronului spiritual al instituţiei, de la naşterea căruia se împlinesc 125 de ani.

„Deschiderea oficială a Stagiunii este programată pentru 19 septembrie, ziua de naştere a lui Tamási Áron, când scriitorul va fi celebrat cu premiera unei producţii după piesa sa – „Mirele imprevizibil”. Repetiţiile la acest spectacol sunt în plină desfăşurare sub direcţia lui Istvan Albu, regizor din Sfântu Gheorghe, care este directorul Teatrului Figura Studio din Gheorgheni. Evenimentele dedicate scriitorului Tamasi Aron vor continua pe parcursul întregii stagiuni, nu doar în spaţiile teatrului şi ale oraşului nostru, dar şi în spaţiul virtual, pe paginile de socializare ale instituţiei”, se arată într-un comunicat transmis luni AGERPRES.

Reprezentanţii teatrului au mai precizat că în luna noiembrie este programată premiera spectacolului „Oxigen” de Ivan Vîrîpaev, în regia lui Tibor Palffy, şi vor începe repetiţiile pentru spectacolul „Mult zgomot pentru nimic”, de W. Shakespeare, comedie în regia lui Krisztian Kiliti.

De asemenea, vor începe şi repetiţiile pentru producţia de Revelion, un spectacol după piesa lui Eugene Labiche, „Crima din strada Lourcine”, în regia lui Arpad Barabas.

„Următoarea premieră va fi un spectacol cu o piesă a lui Bela Pinter, „Gyevuska”, în regia lui Mate Hegymegi. Ultima premieră a stagiunii va fi semnată de regizorul Radu Afrim şi este programată la sfârşitul lui aprilie. În a doua jumătate a lunii mai, timp de două săptămâni, se va desfăşura Festivalul Internaţional de Teatru, Reflex5, cu un program încă în curs de elaborare”, se mai arată în comunicat.

În programul noii stagiuni mai sunt cuprinse reprezentaţiile unor trupe de teatru invitate, precum Compania „Gyorgy Harag” a Teatrului de Nord din Satu Mare, care va susţine la Sfântu Gheorghe două reprezentaţii cu spectacolele „Romulus cel Mare”, de Friedrich Durrenmatt, în regia lui Laszlo Bocsardi, şi „Rasputin”, de Geza Szocs, în regia lui Sardar Tagirovsky.

De asemenea, la mijlocul lunii octombrie, Teatrul „Tamási Áron” va găzdui o serie de evenimente cuprinse în programul Festivalului de Artă Contemporană PulzArt, organizat de Casa de Cultură Kołnya Adam şi Primăria Sfântu Gheorghe.

„Ca şi anul trecut, la sfârşitul lunii octombrie, timp de o săptămână, scenele Teatrului „Tamasi Aron” vor fi ocupate de studenţii la regie ai Universităţii de Arte din Târgu Mureş, care vor susţine reprezentaţii cu producţiile lor. Desigur, programul noului an teatral va cuprinde şi reprezentaţii cu cele mai valoroase spectacole din stagiunile anterioare, producţii care încă stârnesc interesul spectatorilor. Începând din această stagiune, un nou actor a intrat în trupa Tamasi Aron, este vorba de Szabolcs Varsanyi, care este din Budapesta şi care anul trecut a absolvit Universitatea de Arte din Târgu Mureş”, au menţoonat reprezentanţii teatrului.

Potrivit acestora, în ciuda scumpirilor în lanţ, teatrul va încerca să menţină preţul biletelor la nivelul anului anterior.

 

 

 

 

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.