CULTURA 27 octombrie 2022

„Nora 2. Casa păpuşii” – premiera lunii octombrie la Teatrul „Andrei Mureşanu” din Sfântu Gheorghe

de Agerpres | 719 vizualizări

Teatrul „Andrei Mureşanu” din Sfântu Gheorghe încheie luna octombrie cu premiera spectacolului „Nora 2. Casa păpuşii” de Lucas Hnath, în regia Andreei Vulpe.

Potrivit conducerii instituţiei, piesa, a cărei acţiune se petrece în secolul al XIX-lea, o are ca protagonistă pe Nora, o femeie care şi-a părăsit familia şi revine acasă după 15 ani.

„Piesa începe cu o bătaie în uşă. Este aceeaşi uşă pe care Nora o trântise în urmă cu 15 ani, când a ieşit la sfârşitul piesei lui Ibsen. Cea care bate acum la uşă este protagonista însăşi. După ce şi-a părăsit soţul, copiii şi dădaca, ea a devenit o romancieră feministă de succes, iar motivul întoarcerii ei este acela de a finaliza divorţul de Torvald, de la care urmăreşte să obţină o semnătură în acest sens. Pe parcursul desfăşurării acţiunii, Nora descoperă că anumite aspecte din viaţa ei sunt, de fapt, complet diferite de felul în care se raportase ea la ele, ceea ce o bulversează în mod vizibil”, se arată într-un comunicat de presă postat miercuri pe pagina de Facebook a Teatrului „Andrei Mureşanu”.

Scenografia spectacolului este semnată de Daniel Titza, iar din distribuţie fac parte actorii Elena Popa, Sebastian Marina, Mona Codreanu, Mădălina Muşat, Anca Pitaru şi copiii Matei Popa şi Christof Marina.

„Nora 2. Casa păpuşii” generează râsete explozive în timp ce ridică întrebări serioase despre căsătorie, inegalitatea de gen şi drepturile omului (...) în acelaşi timp o elaborare şi deconstrucţie ingenioasă a „Casei de păpuşi” şi o continuare a ei perfect de sine stătătoare. Cu o elocvenţă fără pretenţii, (piesa - n.r.) întreabă cât de mult s-a schimbat, după un secol, viaţa pentru Nora şi femeile ca ea, într-o lume care adesea are încă idei ferme despre unde le e locul”, scria The Hollywood Reporter referitor la piesă.

Premiera spectacolului va avea loc duminică, 30 octombrie, iar următoarea reprezentaţie este programată luni, 31 octombrie.

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.